Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A kertje és a könyvek örömében él

Egészsége jó, dolga tengernyi. Így összegezte ˝állapotát˝ tömören Kálmán Gyula tanár, aki életének hosszú csornai időszakát tizenöt évvel ezelőtt Szilsárkányra cserélte fel. Korán kel, napjainak nagy részét a kerti munka, a „farigcsálás", estéit az olvasás, gyűjteményeinek rendezése tölti ki.

Hosszú évtizedeket töltött az oktatás-nevelés szolgálatában Kálmán Gyula. Az ismert tanár, akinek nevéhez fontos helytörténeti kutatások, írások is fűződnek, öt éve – ahogy fogalmazott – befejezte aktív pályáját. Visszavonult szilsárkányi otthonába, ahol feleségével zöldségesét, dísznövényeit és büszkeségeit, a tizenkilenc fajtás szőlőskertjét, a hatfajtás őszibarackosát nevelgeti, gondozgatja a diákok helyett.

– Korán kelek, hogy mindenre jusson elegendő idő. A kerti munka bármennyire is kiveszi az emberből az erőt, jólesik, és jó látni az eredményét. Ha akad időm, akkor „farigcsálok" is. Most somfából éppen egy juhászkampón dolgozom. Mire a faragáshoz férek, kicsit elnehezül a kezem a fizikai munkától, de azért haladok vele. Érdemes, mert örömömre sikere van az alkotásaimnak, most éppen négy is szerepel Budapesten, az országos fafaragó-pályázat díjazottjainak kiállításán.

Kálmán Gyula a kertészkedés mellett arra is szakít időt, hogy relikviáit, dokumentumait rendezgesse.
Kálmán Gyula a kertészkedés mellett arra is szakít időt, hogy relikviáit, dokumentumait rendezgesse.

Ahogy Kálmán Gyula szavaiból kiderült: az este az olvasásé. Az ágya melletti polcon mindig hat-hét könyv „fekszik". Most éppen – kedve szerint – Nagy Gáspár, Illés Endre, Illyés Gyula, Weöres Sándor, Kodály, Kerék Imre és Ady írásaiból töltekezik. Emellett azért arra is szakít időt, hogy relikviáit, dokumentumait rendezgesse. Nemrégiben ajándékozott tizenhárom eredeti verskéziratot – például Csoóri Sándortól, Garai Gábortól, Fodor Andrástól, Kányádi Sándortól – a Petőfi Irodalmi Múzeumnak. Pár hónapja fényképet, leveleket, alkotásokat válogatott ahhoz a székesfehérvári centenáriumi emlékkiállításhoz, amit édesapja, idősebb Kálmán Gyula – fafaragó népi iparművész, a népművészet mestere – tiszteletére rendeztek. A kerti munka, ház körüli teendők mellett az írásra is tud időt szakítani. Nemrégiben jelent meg egy tanulmánya a legendás Kmety György tábornokról, a csornai csata hőséről a BBC History című folyóiratban.

– Szeretetben élünk a feleségemmel. Három gyermeket, két unokát kaptunk a gondviseléstől. Egészségünk jó, dolgunk tengernyi. Mi kell ennél több? – kérdezte búcsúzáskor derűsen Kálmán Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a miklósmajori kápolnát

A már elvégzett tetőfelújítás után az egyházközség és a hívek közreműködésével gyors ütemben… Tovább olvasom