Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A kerti divatot a telekméret is befolyásolja

Változik a divat, változnak a kertépítési szokások. A telkek méretének csökkenésével egyre keresettebbek a kisebb növények.

Nekünk, magyaroknak az is számít, hogy színes, de örökzöld is legyen udvarunk.

A divat változása manapság a kertépítésben, a növényválasztásban is érzékelhető. Hazánkban ugyan – a szakember szerint – tudatos növénykultúráról még kevésbé beszélhetünk, de egyre igényesebbek lettünk. Most már jól megnézzük, hogy mit és mennyiért vásárolunk.

A szili Ulmus díszfaiskola alapítója és tulajdonosa, Kiss Ernő harminc esztendeje követi a kerti divat változásait. A legújabb tapasztalat szerint változnak a kertméretek, nagyobb az igény a kisebb növényekre.

– Nem divat már a nagy telek, nagy udvar, ezért a nagyobb örökzöldeket, fákat is kevésbé keresik. Népszerűek ismét a sziklakertek, előkertek, kiemelt ágyások – beszélt megfigyeléseiről Kiss Ernő. – Előtérbe kerülnek az úgynevezett ötvenesek, azaz az ötven centi széles, ötven centi magas növények. A hagyományos cserjék és fák időszaka után most a lomblevelű és különleges örökzöldek szezonját éljük. Viszik a törzses gömböket, a törpe örökzöldeket, a cserjéket. Igény van arra, hogy színes legyen, virágos, de egyben örökzöld is. Gyűjteményes kertek alakulnak ki, illetve folyamatosan bővítik az állományt, például törpe örökzöldekből. Ráadásul egyre többen a ritkaságokat keresik. Nagyon kevesen jönnek hozzánk tudatosan, egy adott növényt célozva meg. Tudatosság tehát még nincs a vásárlásban, de esztétikai érzék mindenképpen.

Kiss Ernő hozzátette: a külföldről behozott ritkaságok ára egyelőre még nem igazodott a magyar bérekhez. A kereskedők arra törekednek, hogy a szép ne legyen luxus. Alacsony bérekhez tehát kisebb növényeket kínálnak.

Kiss Ernő harminc éve követi nyomon a kertépítési szokások változásait. Tapasztalatait már unokájának adja át.
Kiss Ernő harminc éve követi nyomon a kertépítési szokások változásait. Tapasztalatait már unokájának adja át.

– Egy Hollandiából behozott speciális fajta szoliter méretben például közel tízezer forintba is kerülhet. Mi kicsi méretben vásároljuk meg, majd továbbnevelve tesszük elérhetővé a magyar fogyasztók számára is. Az ár egyébként amellett is meghatározó, hogy válogatósak lettünk. A minőségre nagy hangsúlyt fektetnek vevőink, és úgy látom, hogy már egyre többen kezdenek dolgozni is a kertben. Régebben ez úgy működött, hogy megvették a növényt, mi kiszállítottuk, elültettük, a megrendelő pedig legfeljebb gyönyörködött udvarában. Ma már szívesen foglalkoznak velük, kiválasztják a legjobb helyet, elültetik, gondozzák. Az is megfigyelhető, hogy a növények kiválasztásában általában a hölgyek szava az erősebb.

Kiss Ernő Hollandiából, egy többgenerációs faiskolából, illetve egy belga partnertől szerzi be importnövényeit. De külföldről csak azt hozzák be, ami hazánkban egyáltalán nincs, esetleg szabadalmi oltalommal védett, vagy olyan komoly technológiát igényel, amit itthon nem tudnak biztosítani. Forgalmuknak körülbelül húsz százalékát teszi ki az importnövényzet.

A facsemetékkel kapcsolatban kiderült: itt is a kerti növényeknél jellemző átalakulás érzékelhető. A gömbfákat viszik szívesen. Népszerű a gömbmeggy, a gömbkőris, tartja még magát a gömbakác, de például a gömbjuhart már nem keresik annyira. A nagy koronájú fák ideje lejárt, és ez is annak köszönhető, hogy egyre jobban beszűkül életterünk. A régen oly jellemző nagy parkokat már nem alakítanak ki. A keskeny, oszlopos fákat ültetik. Egyre jobban divatba jön például a vérszilva vagy a díszcseresznyék új fajtái.


Olvasóink írták

  • 1. éaa 2010. április 12. 18:59
    „Divat vagy nem, a Rábaközben nagy kertek és udvarok vannak. Nagyon remélem, hogy az ott élő emberek nem a tízezer forintban kerülő holland akármit ültetik a kertjükbe, hanem sok zöldségfélét. Persze legyen pihenőkert! Ületssenek sok rózsát, évelő és egynyári virágot. Alakítsanak ki szőlőlugast, vagy legyen egy nagy diófa, ami alatt a legnagyobb nyári hősében is jó megpihenni, családi, baráti körben ebédelni. Esténként a szomszédokkal fröccsözni, beszélgetni, nagyokat nevetni, nótázni.
    Ne legyen divat flancos importált növényeket ültetni a rábaközi kertekbe! Díszcseresznye?! Rémes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnap diákoknak Csornán

A kistérség Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma (KEF) egészségnapot szervezett a közelmúltban. Tovább olvasom