Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

A kérdőíveken dől el, pályáznak-e

A szennyvízcsatornát igénylők számát méri fel a faluban a rábapordányi önkormányzat. Bíznak benne, hogy a két évvel ezelőtti 50 százalékosnál az érdeklődés most magasabb, legalább hetvenszázalékos lesz. Készülnek a közmű kiépítésére.

A szennyvízcsatorna kiépítésére készül a rábapordányi önkormányzat. Nem először, a falu már túl van egy sikertelen pályázaton. Az elöljáróknak nem csak a pályázati feltételekkel kell küzdeniük. A helyiek érdeklődését is szeretnék végre felhívni a beruházás fontosságára. Két évvel ezelőtt ugyanis az ingatlantulajdonosok mindössze 52 százaléka igényelte a közművet.

Pásztorné Szakács Gabriella polgármester a Kisalföldnek elmondta: bízik benne, hogy az érdeklődés megüti majd a 2007-es szintet. Akkoriban az előzetes felmérés szerint még a pordányiak 76 százaléka kérte volna a szolgáltatást.

Ovádi Gergőt és feleségét nem kell győzködnie a polgármesternek, már  régóta várják, hogy a szolgáltatás „utolérje
Ovádi Gergőt és feleségét nem kell győzködnie a polgármesternek, már régóta várják, hogy a szolgáltatás „utolérje" őket is. Így az igen mellé tették az ikszet a kérdőíven.


– Várhatóan még szeptemberben kiírják a kétezer lakos alatti települések számára a pályázatot – fogalmazott a polgármester. – Már maga az anyag elkészítése is sokba kerül, előzetes számításaink szerint hárommillió forintba. Meggondolatlanul tehát nem kezdhetünk hozzá a szervezéshez. Először ismét felmérjük az igényeket. Kérdőíveket küldtünk ki, eddig a pordányiak hetvenöt százaléka hozta vissza kitöltve.

Hogy aztán közülük mennyien válaszoltak igennel, még nem tudjuk, ezután összesítjük az adatokat. Az biztató azért, hogy az igenes lapok oszlopa nagyobb, mint a nemmel ikszelőké. A pályázatot akkor nyújthatjuk be, ha legalább hetvenszázalékos a részvételi szándék.
Pásztorné Szakács Gabriella megjegyezte: az elmúlt két évben sokat tettek azért, hogy népszerűsítsék a szennyvízszolgáltatást. Fórumokat tartottak, a közmeghallgatásokon beszéltek róla, azaz folyamatosan napirenden tartották a témát a községben.

a
Pásztorné Szakács Gabriella:  „Biztató, hogy az igenes lapok oszlopa magasabb."


– Két évvel ezelőtt a visszaesést a gazdasági válsággal indokolták a falubeliek. Nagyon remélem, hogy a környezettudatos szemléletet sikerült előtérbe helyeznünk a településen az elmúlt években. A nemmel válaszolókat a képviselő-testület tagjai keresik majd meg, hogy személyesen is megpróbálják rávenni őket a csatlakozásra. Egyébként a mostanában jellemző csapadékos időjárás sokakat ráébresztett arra, hogy ez a jövő és nem maradhatunk ki a fejlesztésből – tette hozzá a községvezető.

Hogy egy-egy ingatlan után mennyit kell majd fizetni, egyelőre nem tudják Rábapordányban. A 2009-es számítások szerint 230 ezer forintot. Az összeget egyszerre is be lehet fizetni, de hosszú távú konstrukciót is dolgoznak ki az önkormányzatnál. Amikor a pályázatot kiírják, ismét megkeresik a helyieket, ezúttal már adatokkal, hivatalos kérdőívvel, melyeket csatolnak a pályázati anyaghoz. Két évvel ezelőtti számítások szerint a községben 680 millió forintba került volna a csatornázás, 78 milliós községi önerővel. Ezt a pénzt hitelből fedezné az önkormányzat.
Ovádi Gergőt és feleségét, Ovádiné Ihász Ildikót nem kell győzködnie a polgármesternek. A fiatal házaspár régóta várja, hogy a szolgáltatás „utolérje" őket is.

– Tudomásul kell venni, hogy enélkül már nem képzelhető el a jövő. Egyrészt a környezet védelme, másrészt anyagi szempontok miatt sem. A rendszeres szippantás sokba kerül, összeszámolva többe, mint amennyit a csatornáért fizetni kell majd – mondták. – Úgy vettük észre egyébként, hogy a korunkbeli fiatalok közül a legtöbben igénylik a beruházást. Reméljük, hogy most sikerrel jár az önkormányzat, és a helyiek többsége is rábólint a fejlesztésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzőtáboroztak a Castrum karatésai

A kapuvári karatésok a pápai Griff SE karatésaival töltötték szakmai táborukat.

Tovább olvasom