Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

A képviselők szerint a csornai kórháznak működnie kell

Csorna - A csornai önkormányzat szeptember 3-tól a Margit Kórház önkormányzati biztosi feladatainak ellátásával az Integra Consulting Egészségügyi Tanácsadó Szolgáltató Zrt.-t bízta meg, havi félmillió forintért.
Más napirendek mellett az igencsak nehéz helyzetben lévő Margit kórház működésének felülvizsgálatáról és konszolidálásának intézkedési tervéről készült szakértői anyagról tárgyalt hétfő késő délutáni rendkívüli ülésén a csornai képviselő-testület. Mint lapunk hétfői számában megírtuk, a kórház adóssága közelít a 300 millió forinthoz.

Az ülés kezdetén Abdai Imre (SZDSZ) azt javasolta, hogy a témát vegyék le napirendről, mivel kevés idő állt rendelkezésre az előterjesztés áttanulmányozására. Turi György polgármester viszont úgy vélekedett, hogy a kórház ügye a huszonnegyedik óra utolsó perceiben jár, ezért a döntést halasztani nem lehet. A testületi többség sem támogatta Abdai képviselő indítványát.

Turi György szóbeli kiegészítésében a ciklus legfontosabb  témájának nevezte a Margit kórház ügyét és kijelentette: meg kell találni azt a lehetőséget, hogy az intézmény tovább működhessen. A vita során Papp Imre (MSZP), Csontos Gáborné (Szülőföldünkért Egyesület), Horváth János Zoltánné (MSZP), Abdai Imre (SZDSZ), Kiss Ottó (Fidesz) Háncs Károly (Fidesz–KDNP) fejtette ki álláspontját a kialakult helyzetről, mondott véleményt az önkormányzati biztos jelentéséről. Például Csontosné szerint a gondok már 2004-ben jelentkeztek és egyre súlyosabbá váltak, s azt a kórház folyamatosan jelezte a fenntartónak. Ám, miként fogalmazott, a segélykiáltásokat nem hallotta meg senki.
Az adósság 2005-ben már elérte a 196 millió forintot, 2006 végére pedig a 239 milliót.

Abban egyetértés mutatkozott a jelenlévők között, hogy a kórháznak működnie kell. A felvetésekre Turi György polgármester, dr. Krizmanich Mária, a kórház igazgató főorvosa és Némethné Borsodi Irma gazdasági igazgató válaszolt.

Végül a képviselő-testület elfogadta az előterjesztett határozati javaslatot. Ebben többek között az áll, hogy a Margit kórház önkormányzati biztosi feladatainak ellátásával, az intézmény konszolidálását célzó intézkedési terv végrehajtásával az Integra Consulting Egészségügyi Tanácsadó Szolgáltató Zrt.-t bízzák meg, s ezért az önkormányzat havi bruttó 500 ezer forintot fizet. Ugyanakkor az eddigi biztos megbízatását megszüntették. A zrt. munkatársai 30 napon belül elkészítik azt a dokumentumot, amely a stratégiát és programot tartalmazza s a megbízási szerződés mellékletét képezi.

A határozati javaslat elfogadása előtt a cég képviseletében szót kért Oberfrank Ferenc, aki azt ígérte, hogy mindent elkövetnek, hogy felülkerekedjenek a nehézségeken.

A képviselő-testület mindemellett Kovács János személyében új vezetőt választott a jogi és ügyrendi bizottság élére a képviselői mandátumától megvált dr. Bóna Norbert helyett. Továbbá módosították az önkormányzat idei közbeszerzési tervét.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mostantól ki kell egészíteni a fejpénzt

Kapuvár - A nyáron született törvényi szabályozás szerint az önkormányzatoknak ki kell egészíteniük… Tovább olvasom