Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A képviselők jó része adakozik a tiszteletdíjból

Rábaköz - A Rábaköz kisebb településeinek önkormányzati képviselői általában nem veszik fel tiszteletdíjukat. Aki mégis átveszi pénzét, annak jó részéből helyi szervezeteket támogat.

Adakozóak a rábaközi kistelepülések önkormányzati képviselői. Aki fel is veszi tiszteletdíját, annak jó részét helyi sportszervezeteknek és alapítványoknak adja, de van olyan település is, ahol rendezvényeket támogatnak a község képviselői.

– Már a rendszerváltás óta bevett szokás nálunk, hogy a helyi képviselő-testület hét tagja nem veszi fel havi tiszteletdíját – mondta Pődör Péterné, Himod polgármestere. A kistelepülés vezetője hozzátette, a tiszteletdíj meg sincs állapítva, ám némi költségtérítés járna a képviselőknek. – Ez közel háromszázezer forintot tesz ki évente, de a képviselők ezt az összeget a helyi iskola és óvoda fejlesztésére fordítják.

Hasonlóan nem állapította meg a tiszteletdíjat a dénesfai testület. Ahogy Takács Lajos polgármester megjegyezte, ha megállapítják a képviselők tiszteletdíját, annak közterheit akkor is fizetni kell az államnak, ha egy fillért nem vesznek fel belőle.

– Ez a rendszer 2002 októbere óta működik nálunk, így az öt helyi képviselő pénze a falu költségvetésében marad – tette hozzá Takács Lajos.

A beledi testület az előző ciklus közepétől tiszteletdíjának felét valamelyik helyi alapítványnak vagy civil szervezetnek adja. Tompáné Balogh Mária polgármester azonban hozzátette, nemcsak a képviselők adakoznak,  a különféle bizottságok kültagjai is támogatják a helybéli labdarúgást, horgászatot vagy éppen a testépítőket. A beledi képviselői átlagtiszteletdíj valamivel több mint harmincezer forint havonta, ennek ötven százalékát adják tovább a testület tagjai.

Ennél valamivel kevesebb javadalmazáshoz jutnak a veszkényiek,  bruttó százezer forintos éves juttatást vesz fel egy-egy képviselő. Matzkó János polgármester azonban hangsúlyozta, a testület tagjai ebből helyi rendezvényeket támogatnak.

Szintén helyben marad a szárföldi képviselők pénze is. Horváth Ferenc polgármester elmondta, a hét képviselőt fejenként valamivel több mint bruttó hatvanezer forint illeti meg évente. – Az első két ciklusban meg sem állapítottuk a tiszteletdíjakat, azóta azonban a képviselők felveszik pénzüket – mondta a polgármester. Azt azonban hangsúlyozta, a nettó összegből mindenki annyit ajánl fel a helyi iskolának és óvodának, valamint egyesületeknek, amennyit gondol. – Nem hagyjuk bent a pénzünket, az államot nem gazdagítjuk – jelentette ki a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. Dühi 2008. január 17. 09:31
    „Ez követendő példa! Ami engem illet,én tiszteletdíjat sem fizetnék.
    Sok az olyan"bólogatójános" a testületekben,akik azt sem értik miről van szó.(Kiv.tisztelet Neked!) Havonta hányszor üléseznek? Egyszer,max.kétszer.Ezt a feladatot társadalmi munkában kellene végezni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszni tanulnak a nagycsoportosok

Kapuvár - A Kapuvári Óvodáskorú Gyermekekért Alapítvány az idén a nagycsoportos gyermekek… Tovább olvasom