Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A képviselő rács mögé küldené a vezetőket

Magyar Zoltán, (Jobbik) kijelentette, kérdéseit szóban és írásban továbbra is fel fogja tenni az illetékeseknek, hiszen „nem hagyhatjuk végleg elveszni a húsgyárat".

- Immár sokadszorra azért foglalkoztam újra a kapuvári húsgyárral, mert sem érdemi válaszokat nem kaptam korábbi kérdéseimre, sem pedig előrelépés nem történt az ügyben – jegyezte meg lapunk szerdai cikkére reagálva Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A képviselő kijelentette, kérdéseit szóban és írásban továbbra is fel fogja tenni az illetékeseknek, hiszen „nem hagyhatjuk végleg elveszni a húsgyárat".

– Tovább ösztönöz az ügy firtatására, hogy a mai napig nem tisztázódtak a gyár bezárásának körülményei, véleményem szerint több egykori vezetőnek és döntéshozónak már rég a rácsok mögött lenne a helye – véli Magyar Zoltán.

Csákány Annamária, a Jobbik kapuvári képviselője szintén közleményt küldött szerkesztőségünkbe: "Nekünk annyi volt a célunk, pártállástól függetlenül, hogy, amennyiben lenne mód a gyár újraműködtetésére, az megtörténjen, illetve a földművelésügyi miniszter végre választ adjon azokra a kérdésekre, amelyeket a képviselő és az Összefogás a Kapuvári Húsgyárért Csoport írásban még választások előtt feltett neki. Tehát a dolgozók és sertéstartók mikor kapják meg elmaradt jogos járandóságukat, a jelenlegi eszközállomány megfelel-e a gyár bezárása kori leltáráéval, és az eszközfejlesztésre kapott EU–s támogatások elszámolása rendben megtörtént-e?

Egyébként a kapcsolatfelvétel a jobbikos képviselő és az Összefogás a Kapuvári Húsgyárért Csoport egyik szervezője Varga Zoltán között másfél éve kezdődött, amikor egy szakmai találkozót szerveztem a volt húsgyári dolgozók, gazdák és a húsipari válságmenedzser között. A találkozó célja az volt, hogy a gyárat miképp lehetne működőképessé tenni. Célom akkor is és most is a megoldáskeresés volt, ekként nem telepedtem semmilyen szervezetre, ők fordultak hozzám segítségért" - közölte Csákány Annamária.

Korábban:

Még az önkormányzati választások előtt a Jobbik országgyűlési képviselője kérdéseket intézett a szakminiszterhez a kapuvári húsgyár lehetséges újraindításának ügyében. Magyar Zoltán a kérdéseket és a válaszokat is eljuttatta lapunkhoz. Ebben a következőket írja: „(...) vannak még olyan emberek, akár a helyi önkormányzatban, akár civilek körében, akik valóban tenni szeretnének annak érdekében, hogy a gyár újra megnyithassa kapuit. Mivel a kormány mindenképp pénzt akar látni a gyár eladásából – de jól láthatóan ez nem sikerül neki megfelelő befektető hiányában – így jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem bízza azokra a gyár sorsát, akik szívügyüknek tekintik azt. (...) A Jobbik Magyarországért Mozgalom javasolja a kormánynak, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a Kapuvári Húsgyárért Csoporttal és azokkal az állattartó helyi és környékbeli gazdákkal, akik szívesen vállalnának és vásárolnának – kedvező állami feltételek mellett – résztulajdont a húsgyárból..."

Kapuvári húsgyár: Már csak egyszerűen politikai kérdés?
Kapuvári húsgyár: Már csak egyszerűen politikai kérdés?

Fazekas Sándor szakminiszter válaszában kitért arra is, hogy a „gazdák részéről konkrét tulajdonszerzési javaslat nem fogalmazódott meg", illetve az eddigi pályázatok során vételi ajánlatot nem nyújtottak be.

Magyar Zoltán képviselő a szakminiszterhez írott levelében emlegette a kapuvári húsgyárért csoportot, mint olyan szervezetet, mellyel a kormány tárgyalásokat kezdeményezhetne. A Kisalföld egy ilyen (vagy hasonló nevű) csoportot talált az egyik közösségi portálon. Az Összefogás a Kapuvári Húsgyárért Csoport egyik szervezőjeként Varga Zoltán nyilatkozott lapunknak. Mint mondta, a gyár 2012-es bezárása után, teljesen civil kezdeményezésre alakult meg – a jobbára a világhálón szerveződő – csoport.

– Elsősorban egykori dolgozók tagjai a csoportnak, a közösségi oldalon valamivel több mint 300-an vagyunk, ám termelői háttérrel nem rendelkezünk – mondta Varga Zoltán.

Varga Zoltán: Nem célunk a gyár újraindítása, nincsenek ehhez eszközeink.
Varga Zoltán: Nem célunk a gyár újraindítása, nincsenek ehhez eszközeink.

Hangsúlyozta, már csak eszközök hiányában sem a gyár újraindítása a csoport célja, inkább az egykori dolgozók ügyes-bajos dolgainak egymás közti megosztása.

– Van olyan munkaerő-közvetítő cég, mely a mai napig tartozik a munkavállalóknak, így közösen talán többre megyünk velük szemben – mondta a csoport szervezője. Hozzátette azonban, csoportjuk teljesen politikamentes, leginkább emlékező találkozókat szerveztek.

– Úgy vélem, a politikai pártok inkább csak ránk (is) telepedtek, komolyabb egyeztetés nem volt köztünk. Egyedül a szakszervezettel tudtunk egyeztetni, mással lehetőségünk sem volt – mondta Varga Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenképpen lesznek önálló ügyei

Önálló ügyekre számít és békés, kisvárosi hangulat kialakítására törekszik Csorna új… Tovább olvasom