Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A kenyérsütés hat a gyermeki lélekre

Sebastián Norberto Musmeci, a bolognai egyetem professzora a napokban Csornán vendégeskedett. Különleges pedagógiai módszert mutatott be magyar pedagógusoknak a gyakorlatban.
Meglepően új elképzelés: Musmeci professzor szokatlan, de a személyiségfejlesztésben hasznosítható eljárást dolgozott ki.
A Mobilitas nyugat-dunántúli irodájának szervezésében különleges pedagógiai módszerrel ismerkedhettek meg a régióban tevékenykedő pedagógusok. Sebastián Norberto Musmeci azt magyarázta el a résztvevőknek, hogy például a kenyérkészítés hogyan használható fel az iskolában, akár a sérült gyermekek nevelésében is.
Módszere a „Kenyérműhely" elnevezést kapta.
Az olasz professzor Csornán, Horváth Ferencné pékségében tartotta gyakorlati előadását. Keze alatt gyorsan váltotta alakját a tészta, s hol egy sünhöz hasonló állatfigura, hol egy apró virág került a tálcára. A professzor véleménye szerint a gyerek – különösképpen, ha fogyatékos vagy sérült – szükségét érzi, hogy értelme legyen annak, amit csinál. A módszer lényege az is, hogy közös cél vezeti a közösség minden tagját és a cél eléréséhez meghatározott sorrendben kell a feladatokat végrehajtani.

– Az általunk kidolgozott módszer remekül felhasználható a sérült fiatalok személyiségfejlesztésében és abban, hogy bevonjuk őket egy adott közösségbe – mondta Sebastián Norberto Musmeci. – Tapasztalatom, hogy az együttműködésre kevésbé hajlandó gyerekek is bekapcsolódtak a munkákba és ezáltal a környezetbe is. Sok egyéb mellett például az együtt készített kenyér kóstolásának öröme a gyermekben az osztozás fontos érzetét alakítja ki és megerősíti abban, hogy valamit meg tudott csinálni.
Musmeci professzor elmondta, hogy Rómában olyan csoportokkal dolgozott együtt, melyekben egyaránt voltak sérült és egészséges gyerekek, de szülők és pedagógusok is. Az eredmény elégedettséggel töltötte el a szakembereket, hisz a fejlődés látványos volt a csoportban tevékenykedő fiataloknál. A Musmeci-féle Kenyérműhely-módszert már szerte a világban ismerik, hisz a professzor többek között bemutató előadásokat tartott Dél-Amerikában, Németországban és most Magyarországon is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bősárkányi indulatok a földkérdésben

Bősárkányban továbbra sincs béke és megegyezés a termőföldek körül. A témában szót kértek az… Tovább olvasom