Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A kéményseprő szerencsét hoz

A kéményseprő-mester- séghez számos hagyo- mány fűződik, elsősor- ban a szerencsével kapcsolatosan.

Írják a gyűjtők. Szerencsét hoz: Kissné Pápai Beátának valószínűleg eredményes lesz a 2005-ös esztendő, mivel az elsők között kapta meg a kéményseprőnaptárját.
Nem volt azonban ez mindig így, a néphiedelemben valaha rosszat jelentett a „fekete ruhás" érkezése.

Ismerjük a mondást

Az óév utolsó és az új esztendő első néhány napja a fogadkozások időszaka. Az ember ilyentájt hajlamos – elsősorban saját magának – olyan ígéreteket is tenni, amelyekről már most tudja, hogy úgysem tarthatóak. Az apró kívánságok között gyakran szerepel a szerencse is, amelynek viszont elengedhetetlen „kelléke" a kéményseprő, hiszen ki ne ismerné a mondást: „Kéményseprőt látok, szerencsét találok." Az évváltás így a kormos mesterség képviselőinek is többletmunkát jelent.

A gombját akarják

– Az emberek még mindig nagyon babonásak, különösen az év végi időszakban – állítja Nekuti Zoltán csornai kéményseprő. – Ilyenkor nagyon sokan állítanak meg az utcán, akár csak néhány szó erejéig, vagy éppen a gombomat „akarják". Ma már ismét elvárják, hogy a kéményseprő naptárt osztogasson, mint régen, hiszen a mi kalendáriumunk mindig is a főhelyet foglalta el a lakásokban mint a balszerencse elűzője, az eredmények záloga.

A kéményseprő-hagyomány elterjedéséről Szulovszky János Füstfaragók című könyvében olvasható logikus magyarázat. Eszerint, bár a kéményseprő-mesterség viszonylag későn jelent meg, jellegzetes alakja hamar beépült a néphitbe. Ezt segíthette, hogy ritka foglalkozás volt, így megjelenése a településeken élményszámba ment, ezért is fűződhetett a fekete ruhás, sajátos figurához hiedelem. A Szendrey Ákos–Szendrey Zsigmond-féle Babonaszótárban találkozunk a kéményseprővel mint negatív figurával is:
„ A Jászságban rövidesen veszedelem éri azt, aki kéményseprővel álmodik"
A XIX. században Gömör megyében is elterjedt, hogy vele találkozni szerencsétlenséget jelent. „Kéményseprővel találkozni szerencsétlenség – szól a régi babona. – Ha meglátom, megfogom a gombot, mert elviszi a szerencsém. Jaj, vele találkozni nagy szerencsétlenség, mert olyan, mint az ördög."

Védelmező varázserő

A magyar néphitben a fekete színnek védelmező varázserőt tulajdonítanak. Emiatt mosdatták a szemmel vert gyerekeket szenes vízben, kötöttek a nyakukba fekete szalagot. S hogy mit jelent a szerencse a ma kéményseprőjének, arra szintén Nekuti Zoltán adta meg a választ.
– Igazán nagy dolognak azt tartom a 2004-es esztendőben, hogy a családomat és engem is elkerült a betegség, ennél nagyobb szerencse nem is kell, azt hiszem. Az új évre is mindenkinek ezt kívánom, s még annyit, ha kéményseprő jut az eszükbe, vagy éppen szükségük is van rá, rám gondoljanak – tette hozzá a csornai „füstfaragó".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalok vidéken mulatnak

A szilveszter az év utolsó bulija, amit mindenki igyekszik vagy családi, vagy baráti körben… Tovább olvasom