Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A kemény munkát ünnepelték

Az ötödik szili aratófesztiválon a Rábaköz nyolc települése indított aratóbrigádot. A fesztivál szervezője szerint néhány év alatt eltűnhetnek e régi munka képviselői.

Ötödik alkalommal rendezték meg szombaton a szili aratófesztivált. A környék egyik legnagyobb rendezvényére idén számos külföldi táncegyüttes is ellátogatott, a spanyol, szardíniai és lengyel vendégek a délután folyamán érdeklődve figyelték a mai szemnek szokatlan látványosságot, a hagyományos aratást.

A Szil szélén álló táblához lovas fogatokkal utaztak ki az aratóbrigádok, akik az idén Csornáról, Kapuvárról, Szanyból, Szilból, Szilsárkányból, Páliból, Farádról és Rábacsanakról érkeztek. Ahogy több résztvevő megjegyezte, ebben az évben az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz, elődeink rekkenő hőségben lezajlott aratását híven visszaadta az időjárás is.

Ahogy Schwarczkopf Gyula szervező elmondta, a programok közül kiemelkedett az aratók és eszközeik megáldása, „hogy sokáig és jól végezzék munkájukat".

Aratóbrigádok: Munkában a csornaiak első kaszása, az ötvennyolc éves Király László.
Aratóbrigádok: Munkában a csornaiak első kaszása, az ötvennyolc éves Király László.


Az aratást követően az aratófelvonulás vette kezdetét: az egykori szokás szerint a „betakarolás" jegyében szekerekkel vitték a gabonát a házakhoz, ahol aztán a masinálás következett, majd a gazdák köszöntésével, áldomással és az aratóbállal zárult a nyár legnagyobb munkája. Napjainkban az aratófelvonulás és az aratóbál is lezajlott Szilban.

– A huszonnegyedik órában vagyunk, néhány év és nem lesz senki, aki eleink hagyományát fel tudja eleveníteni – mondta Schwarczkopf Gyula. Hozzátette, a szokások annyira bele vannak ivódva az idős aratókba, hogy a különböző falvak aratószokásait napjaink hagyományőrző programján is meg lehet különböztetni. – Az egykori aratófogások jobbára ugyanazok, a kévekötésben, kepehordásban azonban látható különbségek vannak az aratóbrigádok között – mondta a szili fesztivál szervezője.


A huszonnegyedik órában vagyunk, néhány év és nem lesz senki, aki eleink hagyományát fel tudja eleveníteni. A különböző falvak aratószokásai ma is különböznek.
Schwarczkopf Gyula szervező

Olvasóink írták

  • 3. Jerry 2011. július 06. 22:43
    „pancser.megint elmondhatod, bölcsebb maradtál volna, ha hallgatsz.A kézi aratás sajnos, nem annyira a mult emléke.na és egyáltalán nem jó, hogy" ma már hírből is alig ismerik a fiatalok ezt az irgalmatlan nehéz munkát"Ugyanis én is még emlékszem olyan időszakra,mikor az aratás elöti nagy esőzések pl ugy megnyomták,elfektették a kalászosokat, hogy azt bizony géppel nem lehetett learatni,és akkor bizony az ilyen táblákat kézzel,kaszával kellett levágni.Szerintem az 58 éves csornai kaszás tudna neked erről mesélni, mert nem csak hírből imseri az ilyen kemény munkát.Aztán nem is kell ahhoz olyan öregnek lenni, magam is még emlékszem, gyerekkoromban nyári szünetben kézi aratáson vízhordóként dolgoztam. Akkoriban a tsz-ekben is sok helyen még kézi aratás volt, kuriozum volt a piros színű nagy orosz kombájn. Bizony,nem csak pancserek vannak itt, sok szakember él még, akik nem csak képekről,könyvekből ismeri a kemény munkát, hanem tapasztalatból. Nem ócsárolnod kellene őket, hanem tanulni tőlük.Pl földrajzot, történelmet .....van pótólni valód”
  • 2. pancser 2011. július 05. 21:42
    „Szerintem az 58 éves kaszás is inkább csak látta az aratást legénykorában. Ettől függetlenül igen szép dolog a hagyományőrzés. Persze az is jó, hogy ma már hírből is alig ismerik a fiatalok ezt az irgalmatlan nehéz munkát.”
  • 1. janika 2011. július 04. 20:44
    „Amikor még így aratták a búzát országszerte akkor volt híres még dél- Amerikában is! Ma megy csupán a tőzsde-cápák fitymálják és árazzák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencvenéves Himod egykori motorja

Kilencvenedik születésnapján köszöntötték fel Himodon Módos Istvánt. Az idős férfi példamutató… Tovább olvasom