Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A kaszásnak ma sem fizet napszámot

Szárföld - Varga József saját megfogalmazása szerint „összekérgesedett" a munkával. Minderre 86 esztendeje volt a szárföldi gazdának. Magas kora ellenére ma is aktívan dolgozik gazdaságában.
„Eladom a jószágot, mert most már pihenni is kellene" – mondja a szárföldi Varga József. A mondat nem lenne meglepő, ha egy néhány évtizeddel fiatalabb szájából hallanánk. Jóska bácsi azonban a 86. esztendőt tapossa. Kora nem látszik meg rajta, jó fizikai és szellemi egészséggel áldotta meg a Teremtő.

Arra kértük Jóska bácsit, meséljen életéről, és főleg annak titkát árulja el, ami most is ilyen jó erőben tartja.

Az idős gazda maga műveli kicsinyke birtokát, istállójában szarvasmarhák várják az ellátást. Ha kell, a traktorra is felül és hazafuvarozza a terményt.

A gazdaságban felesége segít neki, ő is közel van a nyolcvan évhez.
– Végigdolgoztam az egész életemet, de kaszást nem fogadok most sem. Magam takarítom haza a lucernát, a szénát – beszélt a mindennapokról Jóska bácsi. – Igaz, a földek jó része most már árendában van, de két holdat megtartottam magamnak. Van egy traktorom, azzal igen könnyű a munka. Gyerekkoromban a szüleimnek segítettem a földeken, aztán, mivel többen voltunk testvérek, a magam dolga után néztem. A háborút is megjártam. Igaz, csak a végét csíptem el, de egyéves hadifogság így is kijutott. Aztán hazajöttem, önálló lettem, kereskedtem. Főként élelmiszerrel, mákkal, dióval, még a tatabányai élelmezési hivataltól is volt engedélyem, minden piacot ismertem. Bejártam az egész országot, bolyongó ember voltam.

Varga József: Nem mindenkinek adatik meg, hogy ebben a korban ilyen aktív lehessen.
Varga József: Nem mindenkinek adatik meg, hogy ebben a korban ilyen aktív lehessen.

Jóska bácsi harmincévesen, 1953-ban nősült. „Egy zsidóházra ment a licita a faluban, azt vettem meg, ott kezdtük a feleségemmel" – emlékezett vissza.

– Ezután már nem utazgathattam, meg jött a téesz is, hát beléptünk – folytatta a történetek sorát. – Onnan is mentem nyugdíjba. Három gyermek született, de most nincs, akinek átadnám a gazdaságot. Én összekérgesültem a munkával, de szerettem is dolgozni. Szerencsém is van persze, mert nem mindenkinek adatik meg, hogy ebben a korban ilyen aktív legyen. Ha jól tudom, ketten vannak idősebbek nálam a faluban, pedig még én is fiatalnak érzem magam. De most úgy döntöttem, megválok az állatoktól. 86 éves vagyok, tettem eleget, le kell állni. Meg aztán a baj mindenkit elérhet. Mi lesz, ha engem is ér valami, még eladni sem lehet a teheneket.

Jelentkező eddig nem nagyon volt a marhákra, ezért Jóska bácsi egy ideig még biztosan elvesződik velük. „Az egészségem még rendben van, meg valahogy úgy érzem, a szenvedélyem is lett a munka" – jegyezte meg végezetül Jóska bácsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió forint a civil szerveződésekre

Rábakecöl - Évente közel kétmillió forinttal segíti a község önkormányzata civil szervezeteit. A… Tovább olvasom