Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

A karnagy, Borax és a többiek

A negyvenöt éves fennállás ünneplésére készül Kapuvár Város Fúvószenekara. Ez alkalomból beszélgettünk a zenekar egykori és jelenlegi vezetőivel.
Április 22-én, vasárnap délután 5 órakor a Rábaközi Művelődési Központban az ünnepi koncerten a hagyományos fúvószenei számok mellett elhangzanak régi slágerek, musicalek fúvóstempóban. Felcsendülnek az ABBA, a Queen slágerei és a Jesus Christ Superstar dallamai is.
A Kapuvár Város Fúvószenekara alapítására, a „hőskorra" Mihálka Jenő alapító karnagy emlékezett.
– Az ötvenes évek végén meghívtak az akkori Széchenyi-iskola úttörőcsapata zászlójának avatására. Felejthetetlen élményt jelentett számomra a felhívó kürtjel kifogástalan tisztasága, mert egy beérett trombitahang ütötte meg a fülemet, mely egyben bátorítás volt arra, hogy életem negyedik fúvószenekarát létrehozzam Kapuváron. A szalag felkötése után lázas izgalommal azon voltam, hogy minél előbb magamhoz öleljem a kürtös fiúcskát. Egy vékonydongájú, büszke tekintetű fiú állt előttem, bal kezével a trombitát tartva és őszintén nézett a szemembe. Másnap a gimnáziumban egy magasfényű trombitát adtam a kezébe. Ő volt Baranyai Jancsi, a Borax. Kiváló zenei adottságai, embersége sajnos már csak emlékezetünkben él – mondta az alapító karnagy.

Jenő bácsi szerint nem volt nehéz meggyőzni a kapuvári vezetőket, hogy fúvószenekart hozzanak létre. Hozzátette: a mai életvitel egészen más, mint amiben ő nevelkedett. Az elektronizálódott, digitális világ temérdek lehetőséget kínál a mai fiatalságnak a zenén kívül is. A mélyebb önművelés lehetősége, az olvasás, a zene, a színház- és könyvtárlátogatás mind a perifériára került. Ez érezteti hatását az amatőrcsoportok létszámának lassú apadásában. Szabó László, a zenekar elnöke elmondta: negyvenöt év nagy idő egy zenekar életében. Ez idő alatt közel háromszáz kapuvári zenész fordult meg soraikban.
A zenekar két éve egyesületi formában működik, ennek legfőbb célja a gazdasági helyzet stabilitása volt. Az ünnepi koncert előtt baráti beszélgetésre invitálják a zenekar egykori tagjait, melyen Mihálka Jenővel is találkozhatnak a régi zenészek.

Bódai Gyula
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították a döri kápolnát

Hatmillió forintból újították fel a döri temető ravatalozóját. Az összeg több mint felét pályázaton nyerte az önkormányzat, amit önrésszel egészítettek ki. Az épületet nyitott, fedett ravatalozóval is bővítették. A döri sírkert ravatalozóját 1899-ben a Chapó család építtette. Állaga az elmúlt évekre leromlott, kívül-belül ráfért a rekonstrukció. Tovább olvasom