Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A kapuvári körzet 20 milliótól esik el

A többcélú kistérségi társulás létrehozásának meghiúsulása után most a területfejlesztési sem alakult meg a kapuvári körzetben. Két település mondott nemet.
A kapuvári térségben nem alakult meg a többcélú kistérségi társulás, mivel az érintett tizenkilenc település nem tudott megegyezni a részletekben. A kisközségek elsősorban iskolái-

kat, óvodáikat, ezáltal önállóságukat féltették. A kialakult helyzet miatt a térség nem pályázhat a maximálisan 120 millió forintos támogatásra sem. Utolsó lehetőségként a települések a területfejlesztési társulás létrehozását látták megoldásnak, ám ez is meghiúsult. Két falu, Veszkény és Agyagosszergény ugyanis úgy döntött, hogy nem társul a többi tizenhéttel.

Veszkény: testületi döntés volt

Borsodi Tamástól, Kapuvár jegyzőjétől megtudtuk: ahhoz, hogy pályázhassanak a 20 millió forintos támogatásra, valamennyi település csatlakozására szükség lett volna. Matzkó János veszkényi polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a képviselő-testület döntött úgy, nem csatlakoznak, mivel az több szempontból is előnytelen a község számára, ám ezekről a szempontokról nem kívánt nyilatkozni.
Az osli képviselő-testület a szomszédos faluval ellentétben a társulás mellett szavazott.

Osli társult volna

– A többcélú társulás megalakítását mi is elleneztük, főként az iskolánk sorsát láttuk bizonytalannak – mondta Fodor József osli polgármester. – A területfejlesztés viszont jó gondolat volt a kisközségek számára is, de mivel mind a tizenkilencen nem értettünk egyet, lecsúsztunk erről. Közösen talán a pályázatokon is eredményesebbek lehettünk volna, és ha az a húszmillió forint ekkora területre nem is nagy összeg, egy-egy járdaszakaszra vagy éppen kerékpárútra sikerült volna pénzt szerezni.
Molnár János babóti polgármester szerint a jövőben mindenképpen a közös területfejlesztés lesz a megoldás.
– A települések akaratuktól függetlenül kényszerítve lesznek a társulásra. Igaz, a mostani 20 milliós támogatással nem sokra mentünk volna. A két ellenző közül Agyagosszergényt meg lehet érteni, hiszen ők igazából sohasem tartoztak a kapuvári térséghez, a veszkényieknek meg nyilván megvannak az indokaik – jegyezte meg Molnár János.
Agyagosszergény ez év január elsején került át a kapuvári kistérségbe, korábban a Sopron–Fertőd körzethez tartozott. Ratatics Tiborné polgármester tájékoztatása szerint több helyről is ígéretük van arra, hogy 2006-ban ismét régi helyükre kerülnek vissza.

Visszakerülnek a régi térségbe?

– Ez a kétes helyzet volt az oka elsősorban, hogy képviselő-testületünk nem járult hozzá a csatlakozáshoz. Egy sikeres pályázat esetén például kilépésünkkor a ránk eső összeget nyilván vissza kellene fizetnünk, ami nehézséget okozna az önkormányzatnak. A másik indok az, hogy a tizenkilenc település között Kapuvár és Beled azok, amelyek maguk is boldogulnának, a többiek viszont éppen olyan szegények, mint mi vagyunk. Ebben a térségben még a szennyvízhálózat sincs kiépítve, és ezen túl is rengeteg probléma megoldása vár ránk. Nem hiszem, hogy Agyagosszergény bármit is profitált volna a területfejlesztési társulásból – jelentette ki Ratatics Tiborné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárják a csornai strandot

Hiába a várva várt kánikula, ma reggel nem nyit ki a csornai termálfürdő, miután az ÁNTSZ vizsgálata… Tovább olvasom