Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A kapuvári húsosok egykori sikere Amerikában

Dr. Havas Ferenc, a Hatósági Ellenőrző Szolgálat egykori vezetőjének könyve felidézi azon időket, amikor Kapuvár „baconnagyhatalom” lett.
„Győri húsos emlékek" címmel írt könyvet dr. Havas Ferenc, aki az egykori húsipari vállalatnál és utódcégeinél élelmiszer-higiéniai vezetőként dolgozott. Könyvében a napjainkban százéves megyei húsiparnak állít emléket.

Ahogy elmondta, életközelből szemlélte a húsosszakma átalakulását, hisz 1958 óta állatorvosként az élelmiszerek higiéniájával és mikrobiológiájával foglalkozott. A megye összes húsgyárában dolgozott, munkája azonban többnyire Kapuvárhoz kötötte. Elmondta: a kapuváriak már a második világháború előtt exportáltak Amerikába, s ezt a jogot az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma 1967-ben megerősítette.

Ekkor a tíz pályázó magyar üzem közül csak Kapuvárnak és Pápának sikerült a nemzetközileg is nagy jelentőségű elismerést kiérdemelnie. Dr. Havas Ferenc máig büszkén emlegeti 1968 őszét, amikor a pápaiakkal közösen mintaszállítmányt küldhettek Amerikába. Ezután a kapuváriak folyamatosan szállíthattak az Államokba, igen szigorú higiéniai és egyéb feltételekkel.

Kapuvár „baconnagyhatalom" volt. Nagy- Britanniába pácolt félsertéseket szállítottak már 1948-ban, az USA-ba és Görögországba is vitték a bacont, itthon pedig nem győztek eleget gyártani, mert akkoriban mindenki a kapuvári húsos szalonnát kereste. Az állatorvosi hivatal egykori vezetője büszkén mutatta meg emlékkönyvét, amelybe az ellenőrző országok képviselői írtak elismerő sorokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálra készül a tízéves Kék Forrás

Tíz évvel ezelőtt 230 ezer forint sorsáról kellett döntenie a Kék Forrás a Gyermekekért Alapítvány… Tovább olvasom