Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A kapuvári húsgyár bezárása miatt nőtt a munkanélküliség

A húsgyár tavaly őszi leállása nyomán az országos statisztikákkal szemben a Kapuvári járásban nőtt a munkanélküliség. A szak- és a betanított munkás álláskeresők száma is magasabb.

Annak ellenére, hogy növekedést mutat a betöltetlen álláshelyek száma a kapuvári munkaügyi kirendeltség körzetében, a járás munkaügyi mutatói ellentétesek az országos trendekkel.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja lapunk rendelkezésére bocsátotta a kapuvári kirendeltség tavaly szeptemberi és idei májusi munkaügyi adatait. Ezekből kiolvasható az a tendencia, mely Kapuváron és környékén hónapok óta beszédtéma: a húsgyár leállása „húsba vágó" volt a környék lakosságának.

Ha csak a számokat nézzük, regisztrált álláskereső idén tavasszal 549 volt, szemben a tavaly őszi 390-nel. Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt évi kapuvári 3,2 százalékos munkanélküliségi arány mostanra 4,5 százalékra romlott (ez a mutató a megyében 4,6-en stagnál, országosan pedig 11,9-ről 11,6-re csökkent). Az eltelt időszakban egyedül a kapuvári húsgyár jelentett be nagyobb mértékű elbocsátást a megyében. A húsgyári hatást igazolja az álláskeresők iskolai végzettség szerinti megoszlása is. A végzettség nélküliek esetén 7-ről 22-re nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma a vizsgált időszakban. A szakmunkás- és szakiskolásrétegben ez 105-ről 172-re nőtt. Ugyanezen időszakban az álláskereső főiskolások száma csökkent, az egyetemet végzetteké pedig stagnált.

Kapuvári húsgyár – A munkaügyi helyzetet jelentősen befolyásoló tényező... volt. Fotó: Kisalföld-archívum
Kapuvári húsgyár – A munkaügyi helyzetet jelentősen befolyásoló tényező... volt. Fotó: Kisalföld-archívum


A kapuvári húsgyár mint nagy foglalkoztató jelentőségét a munkaügyi adatok szemléletesen mutatják. A gyár eltűnt munkásgárdája kevesebbet fogyaszt a helyi és környékbeli kereskedelmi egységekben, így ezek befizetendő adója is csökken. Ha már az adókról van szó, Hámori György kapuvári polgármester egy tavalyi interjújában kiemelte: a város költségvetéséből a húsgyárból befolyó 40 milliós iparűzési adó esik ki. Ez is tetemes veszteség.

Ahogy egyik helyi szakember – némi cinizmussal – megjegyezte: napjainkban éppen nem is lenne semmi baj Kapuvár iparával, ha ebből elfelejtjük a húsgyárat.

A város ipari parkjának üzemei egyre növelik dolgozói létszámukat az utóbbi években. A Provertha és a Cserpes tejüzem másfél év alatt csaknem megduplázta munkatársai számát. Az LV Metál vagy a Laurastar is bővítésbe fogott.

Ezek mellett jelenleg 111 rendelkezésre álló betöltetlen álláshelyet tart nyilván a munkaügyi központ. Tájékoztatójukból kiderült, általános adminisztrátort, bolti eladót, forgácsolót, lakatost, kőművest vagy éppen bolti pénztárost keresnek. A húsipari szakmunkás egyelőre kikerült e körből, ám ha sikeres lesz a húsüzem értékesítése, a munkaügyi központ statisztikáiba ismét visszakerülhet az egyébként a városban egyelőre nem képzett szakma.

A regisztrált álláskeresők száma idén májusban 549 volt, szemben a tavaly szeptemberi 390-nel.

Olvasóink írták

  • 3. egyapuka 2013. június 20. 13:42
    „De, milyen újra toborozzák a makói csapatot azzal nem sokra megyünk.”
  • 2. reális 2013. június 20. 10:31
    „Nem kell izgulni, sokan láttuk a híradóban Ivanics képviselő úr a miniszterelnök úrral tanácskozott, biztosan találtak megoldást a húsgyár újra indítására! Győzelemre viszik a dolgot és lesz munkahelyünk!Győzünk!!!!!!!!!!!!!!!”
  • 1. egyapuka 2013. június 20. 08:58
    „Én úgy tudom a polgármester úrt is kellő időben értesítették a dolgozók, hogy valami készül a gyár ellen. Makói székhelyű cég betette a lábát kapuvárra a dolgozók tudták, itt a vég. Nagyon sok munka társammal elleneztük , de a szakszervezet is úgy érzem sokára ismerte fel a problémát. A hír eljutott a városi vezetőkhöz is mégis idejutott a dolog.Hát kíváncsi leszek a vezetők ezt is megússzák, vezérigazgató stb.Kíváncsi lennék hol tengeti életét”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizárták Csornát a LEADER-ből

Az önkormányzatot letiltották, ezért helyette a premontrei prépostság pályázik LEADER-forrásra… Tovább olvasom