Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A kaposvári húsos cég építhet napelemgyárat Csornán

Az ország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója építhet napelemgyárat Csornán. A kaposvári Kométa 99 Zrt. az Ecosolifer Modulgyártó Kft.-vel társult.


Üzleti érdekeltsége lehet Csornán a kaposvári Kométa 99 Zrt.-nek. Az ország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója a cég, melynek 38 százalékban a somogyi megyeszékhely önkormányzata a tulajdonosa. Nem vágóhidat vagy szalámigyárat nyit a társaság a Rábaközben: a napelemgyárban lát lehetőséget. A beruházó Ecosolifer Modulgyártó Kft.-vel köt a cég partneri megállapodást, információink szerint tulajdonrészt vásárol a kft.-ben. A kormány a korábbi 1 milliárd forintos támogatáshoz képest már 1,9 milliárddal segítené a gyárépítést.

A Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, mellyel az 1,9 milliárd forintos támogatásról döntöttek. Ezt az Ecosolifer Modulgyártó Kft. igényelte. A projekt ismertetésében az szerepel, hogy egy 25 megawattos kapacitású napelemgyár létesül 2013–2014-ben, majd 2015-ben a kapacitást 52 megawattra bővítik. Ezáltal Magyarország első ipari méretű vékonyrétegnapelemgyártó létesítményét valósítják meg a beruházók. A támogatás feltételei között a kormány leszögezi: a pályázó és a Kométa 99 Zrt. közösen nyilatkoznak, hogy egymás partner- vagy kapcsolt vállalkozásaivá válnak azáltal, hogy a Kométa 99 Zrt. az előírt részesedést a pályázó cégben megszerzi a szerződéskötésig. Ugyancsak feltétel, hogy a pályázó csatolja a gépek és az építkezés dokumentumait. Továbbá a bérbeadóval, mely most már a Csornai Inkubátorház Kft., közös jognyilatkozatot tesz arról, hogy e tevékenységet megfelelően, üzemszerűen végezni tudja.

2011 júliusában Áder János akkori EP-képviselő, Becsey Zsolt akkori államtitkár és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselők jelentették be a jó hírt. Úgy volt, a napelemgyár 2012-ben kezdi meg a termel
2011 júliusában Áder János akkori EP-képviselő, Becsey Zsolt akkori államtitkár és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselők jelentették be a jó hírt. Úgy volt, a napelemgyár 2012-ben kezdi meg a termelést. Fotó: Kisalföld-Archívum

A Csornai Inkubátorház Kft. az egykori határőrlaktanyával hozható kapcsolatba. Ez a tény azért érdekes, mivel eddig úgy volt, hogy a napelemgyár a csornai ipari parkban valósul meg.

A Kisalföld elküldte kérdéseit az érintetteknek, a Kométa 99 Zrt.-nek, az Ecosolifer Modulgyártó Kft.-nek és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ). Utóbbi szervezetet bízta meg a kormány a szerződés megkötésével. A vállalkozásoktól nem kaptunk tájékoztatást. Az NFÜ közleményéből kiderül: a két cég már megtette a szükséges nyilatkozatot az együttműködésről. Jelenleg az állammal való szerződéskötés folyamata tart. „A projekt megvalósításának tervezett kezdete 2013. április elseje volt, a befejezése 2014. december 31. A pályázati felhívás alapján a pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezési évét közvetlenül követő évben nem csökkenhet a bázislétszám alá a megőrzött munkahelyek száma."

Hogy az Ecosolifernek mennyi volt a bázislétszáma a megjelölt időszakban, nem tudjuk. A nyilvános céginformációs adatok szerint azonban a kft. 2012-ben nulla forintos nettó árbevételt produkált. Alaptőkéje százezer és egymillió forint között van.

A Kométa 99 Zrt. ennél nyilván tőkeerősebb vállalat. A zrt. nettó árbevétele tavaly közel 18 milliárd forint volt. A húságazatot érintő válság azonban a kaposváriakat sem kerülte el. A helyi önkormányzat idén tavasszal szerződést kötött a Kométával 38 százalékos tulajdonrészt jelentő, kétmilliárd forint tőkeemelési célú befektetésről. Az önkormányzat 75 százalékos döntési kompetenciát kért mindezért. Ennek tudatában megkerestük a kaposvári városháza sajtóosztályát, ahonnan a zrt.-hez irányítottak.

Turi György polgármester így sem a fejlesztés tervezett helyszínéről, sem a befektetőkről nem tudott nyilatkozni. Annyit jegyzett meg, hogy várják, végre történjék valami a 2011-ben megígért fejlesztéssel kapcsolatban.

 

Olvasóink írták

 • 12. Goldman 2013. szeptember 21. 23:13
  „1120: ja ja
  Csak ezt a maszlagot a csornai K.T. beveszi..:)))))))))))))”
 • 11. 1120 2013. szeptember 21. 15:05
  „Porhintés...féléves szavatossági idővel.”
 • 10. Goldman 2013. szeptember 21. 10:20
  „Még egy dolog: sok helyen rossz lehet a vezetőség a húsgyárakban, hogy csődbe mennek, nem vitatom.
  Na, de ilyet, hogy ennyire jól menjen az egyiknek?”
 • 9. Goldman 2013. szeptember 21. 10:14
  „Megvártam amíg előttem hozzászólnak a cikkhez.
  Nos ez már eleve halott dolog.
  Az eddigi gyárak azért tudtak működni, mert UNIÓS támogatást kaptak a gyártók és a felhasználók.
  Ez megszünt. Az unióban vége a napelemes dolognak.
  A húsgyár meg jobban tenné, ha a kapuvári húsfeldolgozót élesztené fel, mint ilyen halott dologgal foglalkozna.”
 • 8. Fedayn 2013. szeptember 21. 08:49
  „Megint ki akarják lopni a szemünket!emeszpé-fidesz egy rablóbanda!”
 • 7. Köszörűs 2013. szeptember 21. 06:57
  „"Nem társtulajdonos, hanem referencia üzem lesz a Kométa"
  Írja nagybetűkkel a mai napilap.
  Aztán a cikket végigolvasva kiderül,hogy még az sem igazán biztos ám...
  Csak majd akkor, ha...

  Te Atya Úr Isten!
  Mennyi Ha...!?”
 • 6. Köszörűs 2013. szeptember 20. 18:37
  „3. nagytibi 2013.09.19. 19:55!

  "Bezárja dorogi napelemgyárát a Panasonic - 500 dolgozót bocsájtanak el
  Feltöltve: 2013-07-05 07:53:35Kategória: HelyiForrás: MTI
  Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják - közölte a Sanyo anyavállalata, a Panasonic az MTI-vel pénteken.
  Bezárja dorogi napelemgyárát a Panasonic - 500 dolgozót bocsájtanak el

  A gyárat márciusig felszámolják, az ott található eszközöket pedig a Panasonic másik két, malajziai, illetve japán gyárába fogják átszállítani."”
 • 5. miro132 2013. szeptember 20. 09:58
  „nem értem azt, hogy miért ragaszkodnak ehhez az ötlethez. sajnos nem egy napelemgyár ment tönkre itthon mivel kinai árakkal nem tudott versenyezni.
  mióta ez az ötlet bekerült a köztudatba semmi sem történt de annyi mégis, hogy az ország más területeire érkeztek befektetők melyek nagy ivben elkerülték Csornát.
  Áder úr azon kivül hogy átvette a diszpolgári cimet tett valamit a városért ? Gyopáros ur sem tud felmutatni semmit sajnos pedig mindketten a kormányzó pártot képvieslik..”
 • 4. thermál 2013. szeptember 19. 20:26
  „A napelemekkel kapcsolatos hírek közül, csak azok mozgatják meg a fantáziámat, amelyek az állami támogatást jelentik a tisztelt olvasónak, A nullához közelít egy olyan hír amelyik azt taglalja, hogy a gyártó mennyi közvetlen támogatást kap az államtól (adóforintokból) . Németországban a napelemes rendszereket támogatja az állam évi 25 millió euróval, tehát aki a házára, egyéb épületére napelemes rendszert készíttet , az a költségek 30 százalékáig kap közvetlen támogatást az államtól, nálunk pedig az összeomló élelmiszeriparból menekülő vállalkozást támogat az állam, a lakosságot pedig a kétes kimenetelű rezsicsökkentéssel ösztönzi a mind nagyobb fogyasztásra. Magyarország az utolsók egyike a régiónkban a napenergia hasznosításában.”
 • 3. nagytibi 2013. szeptember 19. 19:55
  „Köszörűs! Te majd Jövő tavasszal fogsz kínodban nevetni!!!!”
 • 2. Köszörűs 2013. szeptember 19. 18:20
  „Ha....
  Ha....
  Ha....

  Hahaha!

  Bocs! Siralmas... Kínomban nevetek.”
 • 1. Jimmybátyó 2013. szeptember 19. 09:35
  „Brazil szappanopera! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizakodhatnak a rábaközi sertéstartók

A tartozások kifizetését ígérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a rábaközi sertéstartóknak. Tovább olvasom