Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A káosz kikezdte a vállalkozók türelmét

A megrendelt 204 ezer online pénztárgépből az idén jó, ha 30 ezret üzembe helyeznek. Ha a kormány nem módosítja a már amúgy is módosított határidőt, január elején alig nyithat ki üzlet az országban. A vállalkozók – bár a bevezetés jogosságát nem vitatják – a rendszer egyes elemeit alkotmányellenesnek tartják.

Ahogy egyik lapunknak nyilatkozó vállalkozó kijelentette, az online pénztárgépek idei bevezetése körüli hercehurca az „itt a piros, hol a piros" játékhoz kezd hasonlítani. Az már most látható, hogy a december végi határidő egyáltalán nem tartható. A törvény szerint januártól csak az online gépekkel lehet(ne) kinyitni. E nélkül a boltoknak zárva kell tartani.
Az adóhatóságtól eddig 204 ezer pénztárgép cseréjéhez kértek kódszámot. Már ez is csökkenés, hiszen az első hírek még 270 ezer gép cseréjéről szóltak. Egyes szakértők szerint a megkért 204 ezer kód ellenére is csak 160 ezer körüli gépet kérnek a vállalkozók.

Az egyik Győr-Moson-Sopron megyei pénztárgép-kereskedő, Erdős Gábor a Kisalföldnek elmondta, az utóbbi napokban több vidéki vegyesbolt és italmérés tulajdonosa jelentette ki, január elejével más munka után néz. – Az indokok között a jelenleg is magas közterhek, a gépcsere nagy költségei szerepelnek – mondta a gépkereskedő.

Az online gépek cseréje még tavaly merült fel. A bevezetés határideje azóta többször módosult, először májusi, majd júniusi és szeptemberi határidőkkel szorították a gyártókat, forgalmazókat és kereskedőket. Napjainkra azonban biztossá vált, a legfrissebb, december végi határidő sem tartható, hiszen év végéig alig 30 ezer gép beállításával számolnak a szakemberek. Mint lapunk megtudta, a gépforgalmazóknál már tárgyalásokat kezdeményezett a szaktárca, melynek vége várhatóan a határidő módosítása lesz, februárra vagy márciusra.

A vállalkozók idegeit azonban nem csak a határidő módosítgatásai borzolják. Az augusztus-szeptemberi megrendelésdömping (Csornán a megrendelésállomány 85 százaléka ekkor keletkezett) után derült ki, a megrendelt gépek egy részének nincs érvényes forgalmazási engedélye. Érvényes engedélyű pénztárgépből viszont csak nagyon minimális mennyiség állt rendelkezésre. Az egyik legnépszerűbb típus forgalmazója december 20-a előtt nem is ígér eladható készleteket, egy másik típus pedig még mindig engedélyre vár. A gépek üzembe helyezése csak ezt követően indulhat.

Dukai Zoltán: Nem használom, csak fizetem az online kapcsolatot.
Dukai Zoltán: Nem használom, csak fizetem az online kapcsolatot.

Erdős Gábor szerint a kereskedők a szervizeknél vehetik át beprogramozott gépeiket, ott végzik majd a nagy mennyiségű adminisztrációt is. A csornai kereskedő kijelentette: mind a mobilszolgáltató, mind az adóhatóság felé a kötelező jelentéseket a szervizek végzik el. Ugyancsak itt vonják ki a forgalomból a régi gépeket és a veszélyes hulladéknak minősülő szerkezeteket is ők kötelesek visszavenni a vállalkozóktól.

– Az már csak a mi bajunk, hogy januártól csak új – nem biztos, hogy bejáratott – gépek lesznek a piacon, melyek egyéves garanciális időszaka alatt több szerviz belerokkanhat a bevételkiesésbe (garancia alatt a javításért nem kell fizetni) – mondta a pénztárgépes szakember.
A vállalkozóknak a nyár elejétől kellett komolyabban foglalkozniuk a pénztárgépcserével. Az állam által ígért 580 ezer forintos támogatást a 204 ezerből 113 ezer gép kapta meg, előleget azonban szinte minden megrendeléskor fizetni kellett.

– Négy eszközt rendeltünk, a februári, márciusi visszaigazolásig a mi pénzünk áll a gépekben, ha a szabály szerinti decemberi határidőig nem kapjuk meg (már szinte biztos) a gépeket, eleshetünk a támogatástól, ami akár 300 ezer forint kárt is okozhat nekünk – jegyezte meg az egyik rábaközi vállalkozó, Kiss Gy. Imréné. Elmondta, bár jogkövető vállalkozóként törekednek a szabályok betartására, az elmúlt hónapok huzavonái kikezdték a türelmüket. Először olyan gépet rendeltek, melyről később derült ki, hogy nincs engedélye, utána a szükséges nyomtatványokat is megváltoztatták. – Jelenleg ott tartunk, hogy a jövő év első három hónapjában kapunk pénztárgépeket, utána pedig fizethetjük az online kapcsolat díját – mondta a vállalkozó. Utóbbival kapcsolatban hozzátette, az internetes mobilkapcsolatot az adóhatóság használja, annak éves 150 ezer forint környéki költségét viszont a vállalkozó állja, ami ebben a formában alkotmányossági aggályokat is felvethet.

Egy kapuvári vállalkozó, Dukai Zoltán is a mobildíjfizetést nehezményezi. Mint mondta, az egész internetes kapcsolatra nincs rálátása, de a havi 12 ezer forintot bevasalják rajta. A legolcsóbb gépet rendelte meg határidőre, ám így is csak február végi beszerelést igazoltak vissza.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őssejtdonorokat keresnek Csornán

Beteg édesanya gyógyulásához kér segítséget a Vöröskereszt helyi szervezete és a család. Tovább olvasom