Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

A kampányhibák megbosszulták magukat

„Azt gondolom, hogy a Fidesznek nagyon sok hibát el kellett követnie ahhoz, hogy ez a választás így alakuljon".

„Azt gondolom, hogy a Fidesznek nagyon sok hibát el kellett követnie ahhoz, hogy ez a választás így alakuljon" – fogalmazott a Kisalföldnek Áder János, az Országgyűlés frissen megválasztott alelnöke, a Rábaköz országgyűlési képviselője. Azt is elárulta, hogy Turi György a csornai Fidesz polgármesterjelöltje.

– Az Országgyűlés alelnöki irodájában beszélgetünk most. E megbízása másfajta munkát és felelősséget kíván, mint a korábbi a Fidesz frakcióvezetőjeként. Hogyan módosulnak most a kötelezettségei?

– 1997-ben egy szűk esztendőn át voltam már az Országgyűlés alelnöke, aztán ’98 és 2002 között pedig a Ház elnöke is. A mögöttünk hagyott választási ciklusban pedig nem én kezdtem a frakció vezetését, csak Pokorni Zoltán lemondása után léptem a helyére. Számomra már a múlt év végén világos volt, hogy ha elveszítjük a választásokat, akkor ezt a munkát nem fogom tovább folytatni.

Elvi kérdésként kezeltem, hogy egy vereség után a frakciót
mindenképpen új embernek kell irányítania. Ha nyertünk volna,
akkor is úgy gondoltam volna, hogy egy kormánypárti frakció más karakterű vezetőt igényel. Vagyis semmiképpen nem maradtam volna a posztomon. Ezt a személyes elhatározásomat már tavaly ősszel közöltem is a Fidesz elnökével. Mostani döntésem tehát a párt elnöksége számára semmiféle meglepetést nem okozhatott. Ami pedig az Országgyűlés alelnöki tisztségét illeti, az annyiban jelenthet újdonságot, hogy nem ezt csináltam az elmúlt négy évben. Ugyanakkor az e tisztséggel járó tevékenységek, az ülésvezetés, a protokollfeladatok nem idegenek számomra.

– Ezzel kicsit elébe is ment újabb kérdésemnek: egy egész ország azt találgatja ma is, hogy miért nem vállalta a frakcióvezetést.

– Egyedül a Kisalföldnek nyilatkoztam ez ügyben közvetlenül a választások után. Ahhoz különösebb hozzátennivalóm nincsen. Még egyszer mondom, ez elvi kérdés volt számomra, és biztos vagyok benne, hogy az idő ennek a döntésnek a helyességét igazolja. Amennyiben igényli, utódomnak, Navracsics Tibornak minden segítséget meg fogok adni. Szurkolok neki, hogy jó frakcióvezető legyen. A képességei megvannak hozzá.

– Visszalépése kapcsán felmerült szóbeszéd szintjén a megyei listák összeállítása is. Konkrétan, hogy a megyei lista összeállításakor Fenyőházi Tibor személye miatt ellenvéleményét fejezte ki, és később ebből támadt feszültség ön és Orbán Viktor között. Ez helytálló így?

– A megyei listák összeállításánál a szövetségeseink szempontjait is figyelembe kellett venni. Ezért vezette a megyei listát Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke.

– Beszéljünk akkor a legutóbbi Fidesz-kongresszusról, ahol zárt ajtók mögötti vita után hét pontban foglalták össze a választási vereség okait. Ön szerint ebből a hétből, vagy ezen felül mi volt a legnyomósabb oka a Fidesz kudarcának ?

– Szerintem nincs olyan, hogy legnyomósabb ok, több eredője van a vereségnek. Azt nem vitatom, hogy ebben vannak olyan külső körülmények is, amelyek megkerülhetetlenek, és amelyek jelentőségét korábban kevésbé értékeltük, vagy úgy gondoltuk, hogy nem lesznek ennyire meghatározóak.

„ Magyarázkodni kényszerültünk"

– Melyek ezek?

– Ezek a legelső helyeken szerepelnek a kongresszusi állásfoglalásban. A szocialisták lényegesen több pénzt költöttek el a kampányra, mint bárki más, sőt, nem kevés állami forrást is megmozdítottak a siker érdekében. Azon sem érdemes vitatkozni, hogy a baloldali médiának még mindig meglehetős túlsúlya van, ami meg is látszott a kampány utolsó három hónapjában, sőt, korábban is...

– Az ön utódja, Navracsics úr a napokban a tévében azt is kiemelte, hogy a megyei sajtó nem is mozdult rá a Fideszre, még a sajtótájékoztatóira sem mentek el. Nem tudom, hogy Navracsics úr kire gondolt, de például a Kisalföld mindent megtett, hogy a Fidesz vezetői kellő súllyal szerepeljenek nálunk. Többször kértünk interjút Orbán elnök úrtól is, mire harmadjára végre sikerrel jártunk.

– Erre szokták azt mondani, hogy a jelenlévők mindig kivételek. De összességében az állítás igaz. Bizonyos ügyek a Fidesz esetében hihetetlen intenzitással jelentek meg a médiában, ám ugyanolyan súlyú, vagy annál sokkal súlyosabb szocialista vagy szabad demokrata botrányok pusztán mínuszos hírré váltak a baloldali lapokban. Számtalan példát tudok erre mondani. Nem örülök neki, de ezt olyan adottságnak tekintem, amivel 1990 óta számolni kell, és ami valószínűleg még egy darabig így is marad.

– Ezek a vereség külső okai, de látja-e a kudarc belső forrását?

– Így van, ezek külső okok. Sőt, nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a Magyar Demokrata Fórum a kormányváltás szempontjából rossz választási stratégia mellett döntött. Vannak természetesen belső okok is. A Fidesz a kampány finisében olyan hibákat követett el, amelyek megbosszulták magukat. Ezek nagyjából közismertek. Az utolsó három hónapban a Gyurcsány-kormány csapnivaló teljesítménye helyett a Fidesz ilyen-olyan botlásairól, a szerverügyről, néhány magáról megfeledkező képviselőjelölt meggondolatlan mondatairól szólt a kampány. Ennek következtében folyamatosan magyarázkodni kényszerültünk. Ez pedig magában hordozta a kudarcot; ennyi hibát nem lehet büntetlenül elkövetni. Nem akarom csak külső körülményekkel magyarázni a dolgot, hanem azt gondolom, hogy a Fidesznek nagyon sok hibát el kellett követnie ahhoz, hogy ez a választás így alakuljon.

– Egy mondatban mi a véleménye Gyurcsány Ferencről, Orbán Viktorról, Kuncze Gáborról és Dávid Ibolyáról?

– Egy mondatban nem lehet egyetlen politikust sem jellemezni.

– Mit gondol Orbán Viktor személyzeti politikájáról?

– Egy interjúban korábban maga Orbán Viktor nyilatkozott úgy, hogy nem ez a legerősebb oldala.

A „csornai Charles Bronson"

– Ön hozta szóba az előbb az MDF hibáit...

– Azt mondtam, hogy kormányváltás szempontjából rossz választási stratégiát választottak. Nézzük a tényeket: 1998-ban az MDF listán 3,6 százalékot kapott. Akkor azért alakíthatott a párt frakciót, mert jelöltjeinek egy része a Fidesszel közös volt, Dávid Ibolya is ezért került be a parlamentbe. 2002-ben már mindenütt közös jelöltekkel és közös listával indultunk. A MDF semmit sem kockáztatott, hiszen a közös indulás biztosította az 5 százalékos küszöb megugrását. Így az MDF – a választási vereség ellenére is – több képviselői helyet kapott, mint a korábbi ciklusban. Ráadásul háromszorosára nőtt a költségvetési támogatása is. Ugyanez a lehetőség 2006-ban is itt volt: zéró kockázat, a közös lista állításával növelhető mandátumszám és megfelelő költségvetési támogatás. Ehhez képest az MDF a külön indulással óriási rizikót vállalt. Alig lépte át az 5 százalékos parlamenti küszöböt, kevesebb, mint felére, 11-re csökkent képviselőinek száma és jóval kisebb a költségvetési támogatása is. 2006-ban az MDF 270 ezer szavazatot kapott. Ha közös a lista és közösek a jelöltek, akkor ennek a voksnak a felére lehetett volna számítani. Ám akkor is listán 1 százalékkal nyer a Fidesz–MDF–KDNP, s az egyéni kerületekben nem 28, hanem 45 első fordulós győzelmet aratunk. Tehát minden külső körülmény és a Fidesz minden hibája ellenére a közös listaállítás győzelmet eredményezhetett volna.

– Hogyan fogadta, hogy megkapta a „csornai Charles Bronson" elnevezést mint epitheton ornanst?

– Ennél nagyobb sértést soha ne kapjak. Sőt, én is használtam már, amikor így mutatkoztam be az egyik budapesti választási nagygyűlésünkön. Egyébként a keresztapa Csapody Miklós MDF-es képviselő volt. Ez akkor történt, amikor a köztársaságielnök-választás napjaiban elég keményen kellett fognom a Fidesz-frakciót, s volt némi vitám a „vakondokozás" miatt a demokrata fórumosokkal.

– Új arculatról, új parlamenti munkáról beszél a Fidesz. Ön szerint milyen lesz a párt 2006–2010-es új arca? Mit takar az „alkotó ellenzékiség"?

– A Fidesz-frakció munkájában klasszikus ellenzéki szerepre kell számítani. Nyilvánvaló ugyanakkor az a kötelezettsége is, hogy a választói által támogatott programját ellenzékben is megpróbálja érvényesíteni. Ezen túl a világon minden ellenzéki pártnak – így a Fidesznek is – a kormány kritikáját kell megfogalmaznia. Különösen akkor, hogyha a kormány eddig kirobbanóan sikeres országról beszélt, most pedig hirtelen kiderül, hogy súlyos költségvetési gondok vannak, és komoly megszorításokra lehet számítani. Az alkotó ellenzékiség a megoldási javaslatok kimunkálására vonatkozik.

Lobbizni minden képviselő kötelessége

– Ön az Országgyűlés alelnöke és egyéni képviselő is. Összefér-e az alelnöki tisztséggel a képviselői lobbizás?

– Hogyne.

– Itt nincs közjogi vagy más egyéb morális aggály?

– Nincs, legalábbis bennem nincs, és nem is fordult meg senkinek a fejében, hogy ilyen lehet. Ugyanis az ember nem magáért lobbizik, hanem azokért a választópolgárokért, akiktől bizalmat kapott. Elég gyakran vagyok a Rábaközben, s szülővárosomban. Pontosan tudom, hogy milyen gondok foglalkoztatják az embereket. Új munkahelyekre van szükség, hogy az itt élőknek ne kelljen ingázniuk. Azt szeretnénk, ha a Győr és Sopron közötti utat átépítenék legalább kétszer kétsávossá. Az Európai Unió azt írta Magyarország úthálózatáról, hogy egy egybefüggő halálcsapda. Ezen változtatni kell, ezért minden képviselőnek kötelessége lobbizni, akkor is, ha a kormánypárti, akkor is, ha az ellenzéki padsorokban ül. Csornának ráadásul van egy speciális problémája, értéke: a termálvíz hasznosítása. Ennek többször nekirugaszkodtunk, de nekem is, és Pap József polgármester úrnak is beletört a bicskája. Újra neki kell hát gyürkőzni.

– Ön említette Pap Józsefet. A választások óta beszéltek, egyeztettek már a helyi ügyekről?

– Azóta még nem, de ami késik, nem múlik. Nyilván ő most az önkormányzati megmérettetésre készül...

Turi György a Fidesz polgármesterjelöltje

– Én abban meglehetős ellentmondást látok, hogy míg ön nagy fölénnyel nyeri rendre a körzetét, addig Csornán a jobboldal most már a harmadízben nehezen tud érdemi ellenfelet állítani Pap Józseffel szemben.
– Tény, hogy én nemcsak a körzetben, hanem Csornán is győztem. Tény az is, hogy a legutóbbi és az azt megelőző választáson a Fidesz nem tudta megszerezni a polgármesteri széket. Ebben nyilván benne van a mi hibánk is.
Döntő különbség ugyanakkor, hogy az önkormányzati választás egyfordulós. Ezért ha többen indulnak el olyanok, akik a polgári oldalhoz tartozónak vallják magukat, akkor megosztják a voksokat.
A baloldali szavazatok pedig egységesen a most is hivatalban lévő polgármesterre jutnak. Ha összeadnánk a polgári oldalról indulók szavazatait, akkor kiderülne, hogy összességében ugyan mindig több voksot kaptak, ám a polgármester a szavazatok kisebb részével is meg tudta tartani a székét. A két választás tapasztalataiból okulva igyekszünk olyan együttműködési megállapodást kötni, hogy a polgári oldalnak most csak egy polgármesterjelöltje legyen.

– Megvan már a kiszemelt jelölt?

– Igen, Turi György a csornai Fidesz-csoport jelöltje. Én mindenben támogatom. Remélem, hogy ezúttal sikeresek is leszünk.
– Az ön választókerületébe beletartozik Jánossomorja és Lébény körzete is. Ezekkel a kisrégiókkal mennyire tudja tartani a kapcsolatot?

– Azt a gyakorlatot alakítottam ki, és ezt folytatni is szeretném, hogy miután 50 település tartozik hozzám, azokkal a polgármesterekkel, akik elfogadják a meghívásomat, rendszeresen találkozni szoktam: egy-egy ilyen megbeszélésre 8–10 polgármestert hívunk meg. Már több levelet is írtam a kultuszminiszternek annak érdekében, hogy Lébény méltó módon ünnepelhesse meg a méltán híres lébényi templom alapításának 800. évfordulóját. Ehhez 15 millió forintot kértek a helyiek. Ráadásul a kampányban maga Gyurcsány Ferenc tett ígéretet a kifizetésére. Kötelességem „bevasalni" az összeget. De ugyanez a gyakorlat működött Jánossomorján a hulladékdepónia létesítésekor is. Legutóbb például Mecséren, a Mosoni-Duna áradásakor beszéltem Gerhát Zoltán polgármester úrral, hogy a védművet teljes egészében meg kellene építeni. Persze egy ellenzéki képviselőnek mindig szűkebb a mozgástere, de ha jó lobbistaként fogja fel a szerepét, akkor tudja: ha kidobják az ajtón, be kell másznia az ablakon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven férőhellyel bővült az otthon

Ötven férőhelyes gondozási egységgel bővült Pásztoriban a megyei önkormányzat által fenntartott… Tovább olvasom