Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A jubileumra elkészül a Bismarck

A klub egyik alapítója, elmondta: a jubileumon szeretnék vízre bocsátani a Bismarck nevű német hadihajó modelljét.
A kapuvári modellezők 1958-ban kaptak működési engedélyt az MHSZ Modellezési Osztályától. Szakosztályként működtek, és szerény körülmények között indult a modellezőélet, lombfűrésszel és bicskával készültek a hajók. Az érdemi változás akkor következett be, amikor új épületbe költözött a gimnázium, ahol helyet biztosítottak nekik.
„ Ha valaki ma úgy jelenne meg a városban, ahogy mi annak idején, bizonyára kinevetnék őket. Volt egy öreg gyerekkocsink, amelyen szállítottuk a gumi mentőcsónakot és a modelleket. Ez a látvány annyira hozzátartozott a kapuvári mindennapokhoz, hogy ezen senki sem ütközött meg" – mondta Bertók Kálmán.

A modellezéssel sikerült „megfertőzni" néhány gyereket is, és sikerrel szerepeltek előbb az országos, majd a nemzetközi versenyeken.
Eddig az országos bajnokságokon mind a három modellezőszakágat – hajó, repülő és autó – beleértve a legtöbb országos bajnoki címet a helyi modellezés másik nagy „öregje", Ábrahám József érte el, harminckét bajnoki címmel büszkélkedhet. Huszonegy elsőséget ért el Bertók Kálmán. Az első, Duisburgban rendezett világbajnokságon három aranyat szereztek Magyarországnak a kapuvári modellezők, s ezzel a részt vevő nemzetek között a legeredményesebben szerepeltek.
A rendszerváltás aztán maga alá temette nemcsak a kapuvári, hanem az egész magyar modellezést, megszűnt az MHSZ, amely szervezte a versenyeket, és jelenleg sem kap egy fillér állami támogatást sem a modellezősport.

„ Minden kezdet nehéz, de az újrakezdés még nehezebb. Régi barátokkal találkozva azonban sikerült újjászervezni a helyi, majd a megyei modellezőéletet. Jelenleg a KSE technikai szakosztályaként működünk, több országos versenyt rendeztünk már, s bízom benne, hogy a következőkben sem kell a raktárba tennünk a hajóinkat" – hangsúlyozta Bertók Kálmán.

A modellezés fél évszádos jubileumára a tanár úr szeretné elkészíteni a Bismarck nevű német hadihajó modelljét. Bertók Kálmánt az egyik kereskedelmi csatornán látott műsor ihlette meg, ahol a második világháború két nagy hajója – az angol Hood és a német Bismarck – történetét elevenítették fel.

A Bismarck 251 méter hosszú volt, Hamburgban kezdték építeni 1941-ben és 1942-re készült el, a kor valamennyi technikai újdonságával felszerelve.
Nagyon rövid időt élt meg, hiszen a Hood elsüllyesztése után az egész angol flotta a nyomába eredt, s a tenger mélyére küldte a német hadihajót.

Bertók Kálmán szerint a Bismarck modellje jelenleg tizenöt százalékos készültségi állapotban van, a terveket egyik németországi barátja révén szerezte meg. A hajó fából készül, kivéve a korlátokat, s két motor fogja hajtani. A tanár úr több mint egy éve kezdte építeni a hajót, s reméli, az ötvenéves jubileumra vízre tudja tenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piacteret építettek a falunak

Pályázati pénzből és saját forrásból piacteret építettek Sopronnémetiben. A létesítményt már adták… Tovább olvasom