Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A jubileum összetrombitálta az öregdiákokat

A héten ünnepli fennállásának hatvanéves jubileumát a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium.

A jeles évforduló alkalmából az intézmény igazgatója, Bernád Csaba találkozót szervezett az egykori és mai diákoknak, tanároknak. Tegnap délután az alma mater aulájában a kiállított fényképek mellett elevenedtek meg a régi élmények. Szóba került a kistölgyfai bejárás, a viccek mélylélektana és ’56 is.

Az ünnepségen több egykori tanár is megjelent, így elbeszélgetett egymással Bertók Kálmán, Horváth Ferenc (először az iskola diákja, később tanára, majd igazgatója), Simon Gyula, Vargáné Teri néni, Gadányi Károly, Varga Józsefné Marika néni és többek között Csete Lajos. A megnyitón Bernád Csaba igazgató az utóbbi tíz évben eltávozott kollégákról, Hámori Miklós tanárról és Mihálka Jenő igazgatóról is megemlékezett. A gimnázium jelenlegi vezetője felolvasta az egykori diák, az 1957-ben végzett Varga B. Rozália levelét is, melyben a gimnázium egykori tanulója Szigethy Attila ’56-os mártírnak a gimnázium alapításában elért érdemeit hangsúlyozta.

Kollégák, egykori diákok egymás közt: Borbély Gábor, Hámori György, Bernád Csaba és Bertók Kálmán
Kollégák, egykori diákok egymás közt: Borbély Gábor, Hámori György, Bernád Csaba és Bertók Kálmán.

– Nézd csak, itt is egy tanítvány – kiáltott fel Varga Gézáné Teri néni, meglátva az iskola egykori tanulóját, Hámori György polgármestert. A kapuvári gimi egykori biológiatanára nem volt egyedül örömével, a szombathelyi egyetem rektora, Gadányi professzor hasonlóan üdvözölte kollégáját, Faragó Sándor professzort. Előbbi tanárként, utóbbi diákként járt a hatvanéves iskolába. Bertók Kálmán, a gimnázium történelem szakos tanára (megjegyezte, első és utolsó munkahelye volt) kiemelte, annyi az élmény, hogy háromnapi hideg élelemmel kellett volna megjelenni. A történelemtanítás mellett világbajnok hajómodellező később a jelenlegi igazgatót, a Széchenyi-egyetem tanszékvezetőjét (Borbély Gábor) és a város polgármesterét avatta be a humor lélektanába, emlegetvén a „viccben nem ismerek tréfát" szlogent.

Volt öregdiák, aki osztályával az ötvenedik találkozót szervezte a hatvanéves ünnepre. A mosonszentjános–babóti Zsoldos István lapunknak elmondta, elsöprő élmény volt a beiratkozás a kapuvári gimnáziumba. – Szorongtam az ünneplőruhában, de az akkori másodikos lányok átsegítettek a nehezén – mondta a Kisalföldnek. Az 1967-ben végzett osztály 20 diákjából 12-en a régi osztályterembe vonultak az ünnepség után.

– Kistölgyfamajorból akkoriban kerékpárral jártunk be a frissen megnyílt gimnáziumba, lehetett metsző hideg vagy forró nyári idő – avatott be a régi diákélet rejtelmeibe Nagy Imre, a kapuvári gimnázium első évfolyamának tanulója. Büszkén emlegette, a kezdetben a jelenlegi lakótelep helyén álló házban induló gimnáziumi osztályban egyedüli kitűnő tanulóként végzett. Élményeit aztán megosztotta az iskola jelenlegi tanulóival is.

– A mai napig emlékezem, mikor egykori – alapító – igazgatómat már súlyos betegen meglátogatva Mihálka Jenő bácsi azt mondta, „Imre, ha én nem leszek, mi lesz ezekkel a gimnazistákkal?" – mondta könnyes szemmel a kapuvári gimnázium egykori diákja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszteriális tanoda lett a Csukás

Minisztériumi fenntartásba került a csornai Csukás-iskola. Gazdaságilag önálló lett az intézmény, a… Tovább olvasom