Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A joggal felesleges vitatkozni, még Kapuváron is

Hétfőtől nincs „benzinkútrendelet” Kapuváron, azaz épülhet az ipari parkban a Tank-Ol Kft. töltőállomása.   
Hétfőtől nincs „benzinkútrendelet" Kapuváron, azaz épülhet az ipari parkban a Tank-Ol Kft. töltőállomása. A határozatot a közigazgatási hivatal jogszabálysértőnek találta, ezért vonta vissza a képviselő-testület.Jogszabályt sértett a kapuvári önkormányzat képviselő-testülete március 3-án – állapította meg a megyei közigazgatási hivatal.

A plénum akkor – öt városatya kezdeményezésére – rendkívüli ülésen változtatta meg helyi építési rendeletét. Az indokok között szerepelt, hogy szabályozni kell a piaci versenyt, azaz az ipari parkban ne épülhessen benzinkút a már működő 1000 méteres körzetében. Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik.

A benzinkútrendelet viharai

Éles, személyeskedéstől sem mentes vita bontakozott ki a kapuvári képviselő-testület hétfői ülésén, több napirendnél. Ilyen volt a helyi építési szabályzat módosításával kapcsolatos is. A márciusi rendkívüli ülésen módosított rendelet hatályon kívül helyezését kezdeményezte kilenc képviselő, sőt, ezt a közigazgatási hivatal is jogszabálysértőnek minősítette. Dr. Németh Éva törvényességi észrevételé-

ben leírta: „A szabályozás eljárási és tartalmi szempontból is jogszabálysértő." A változtatásról ugyanis csak a törvény által előírt egyeztető eljárás után lehetett volna rendeletet alkotni. A hivatalvezető hiányolja például a terület korlátozásának műszaki indokát és az érintett szakhatóságok állásfoglalását, illetve a lakosság megszólítását. „Az Alkotmánybíróság döntése szerint törvénysértő, ha a képviselő-testület eljárása során olyan garanciális eljárási szabályokat hagy figyelmen kívül, amelyek – betartásuk esetén – érdemben befolyásolhatták volna a rendeletben foglalt építési előírások tartalmát."

„ Ésszerű indok nélkül"

Az 1000 méteres korlátozással kapcsolatban dr. Németh Éva a következőre hívja fel a figyelmet: „...döntésével a képviselő-testület ésszerű indok nélkül tett megkülönböztetést az azonos – üzemanyagtöltő állomást létesítő – szabályozási kör alá vont jogalanyok között, ami sérti az alkotmányban szabályozott gazdasági verseny egyenlőségét védő szabályokat és az alkotmányban foglalt jogegyenlőség követelményét." Szó van a törvényességi észrevételben arról is, hogy az önkormányzat megsértette az európai uniós előírásokat is. „...a versenyjogi szabály betartása valamennyi jogalkotó számára kötelezettséget jelent, ezért a képviselő-testület még a település fejlődése érdekében sem tehet olyan intézkedéseket, amelyek bizonyos vállalkozásokat előnyhöz juttatnak vagy másokat háttérbe szorítanak."

Jogi tények

A közigazgatási hivatal a jogszabálysértés megszüntetésére május 31-ig szabott határidőt, amit a kapuvári városatyák már hétfőn teljesítettek. Ezzel azonban nem mindenki értett egyet. Magyar Attila, a jobboldali frakció vezetője, a jogi és kommunikációs bizottság elnöke azt mondja: nem a közigazgatási hivatal észrevételeit vonják kétségbe, csupán idejük nem volt annak áttanulmányozására.
– Hétfőn egy óra után érkezett meg a hivatal értesítése, de ekkor már tartott bizottságunk ülése, vagyis nem vehettük napirendre – magyarázta Magyar Attila. – Mivel a határidő május 31. volt, kértem a testületet, hogy halasszuk el a döntést és legyen időnk a dokumentum tanulmányozására. Konzultálni szerettünk volna jogászokkal, szakemberekkel, mivel magunk nem tudunk dönteni. A polgármester és több képviselőtársam ezt nem tartotta szükségesnek, így a rendeletmódosítást visszavontuk. Azt az álláspontot továbbra is fenntartom, hogy nem szerencsés, ha így épülnek a benzinkutak a városban, de ha a törvények ezt a szabályozást nem teszik lehetővé, el kell ismernünk, hogy döntésük nem állta meg a helyét.
Hámori György képviselő szerint a joggal felesleges vitába szállni.
– Az akkori információink szerint meg kellett hoznunk a döntést a várható következmények, munkahelyek megszűnése, iparűzésiadó-csökkenés miatt. Ha azonban a törvényességi kívánalmaknak nem felelt meg, egyértelműen vissza kellett vonni, ahogy ezt meg is tettük. Jogi tényekkel álltunk szemben, amelyekkel vitatkozni felesleges – jelentette ki az oktatási és kulturális bizottság elnöke.
Az új benzinkutat építeni szándékozó Tank-Ol Kft. képviselője, Matzkó János érdeklődésünkre kifejtette: erre a döntésre számítottak.
– Természetesen hasonló eredményt vártam, mivel már az elején tudtam, hogy ez a rendelet törvénytelen. Ettől függetlenül a Gazdasági Versenyhivatalhoz is fordultam, ahol bekérték az ügy anyagát, de egyelőre még nem érkezett válasz, a továbbiakról ott döntenek – jegyezte meg Matzkó János, majd hozzátette: az új töltőállomás építésének engedélyeztetése folyamatban van, miután minden papír rendelkezésükre áll, megkezdik a kivitelezést. A cég képviselőjének felvetettük: a rossz nyelvek szerint az egész ügy hátterében családi viszály áll. Válasza szerint ez csúsztatás és pletyka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új intézményfenntartó társulás

Szilsárkány polgármestere, Zöld Péter szerint komoly propaganda nyilvánult meg az új… Tovább olvasom