Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A jegyző és az intézményfenntartás is közös

Rábapordány - A bágyogszováti körjegyzőséghez csatlakozott a közelmúltban Dörrel szakító rábapordányi önkormányzat. Már iskoláikat is társulásban működtetik, az óvodatársulást pedig tervezik.

A közelmúltban felbomlott a Dör–Rábapordány körjegyzőség. A pordányiak gyorsan találtak „társat" maguknak: a Bágyogszovát–Bodonhely körjegyzőséghez csatlakoztak. Azóta túl vannak egy jegyzőválasztáson, és most az óvodatársulás létrehozását tervezik. Iskoláikat már nyáron „egyesítették" a községek.

A rábapordányiak ügyeiket továbbra is lakóhelyükön, a polgármesteri hivatalban intézhetik. A körjegyző hetente kétszer tart ügyfélfogadást. Pásztorné Szakács Gabriella, Rábapordány polgármestere a kialakult helyzetről a Kisalföldnek elmondta: korábbi körjegyzőjük más munkahelyre ment. Keresték az új jegyzőt, de a döri és a rábapordányi önkormányzati vezetők elképzelése nem találkozott egymással. És mivel óvodáik működtetésére sem tudtak társulást létrehozni, a szakítás mellett döntöttek.

– Bágyogszovát mellett szólt az is, hogy iskoláinkat a községgel társulásban működtetjük – tette hozzá Pásztorné Szakács Gabriella. – Úgy tervezzük, hogy az óvodafenntartásra is létrehozunk társulást, Rábapordány gesztorságával. A körjegyzőválasztással kapcsolatban azon az állásponton voltunk, hogy mivel nem ismerjük a viszonyokat, elfogadjuk a bágyogszováti képviselő-testület döntését és támogatjuk.

Takács Csaba bágyogszováti polgármester szerint a körjegyzőséggel is, és a társulások létrehozásával is jól járnak a települések.

A bágyogszováti óvodát a tervek szerint társulásban működteti majd az önkormányzat.
A bágyogszováti óvodát a tervek szerint társulásban működteti majd az önkormányzat.

– A jegyzőválasztás első fordulója december elején volt. Akkor két jelentkező közül választhattunk, de egyikük sem kapta meg a minősített többséget – tájékoztatott Takács Csaba. – A második fordulót december 30-án tartottuk, öt jelentkezővel. A képviselő-testületi ülésen, annak ellenére, hogy valamennyien meghívást kaptak, hárman jelentek meg, így a törvény szerint zárt ülésen szavaztunk. Az eddigi jegyzőnk, Perlaki Gyuláné kapott bizalmat. Azt hiszem, a körjegyzőség, illetve az intézményfenntartásra létrehozott társulások előnyösek valamennyi település számára. A magasabb gyereklétszám miatt ugyanis magasabb a társult intézmények finanszírozása is, mint a kevesebb gyerekkel, önállóan működő iskolák, óvodák esetében. Rábapordány csatlakozásával így már négy község működik együtt a társulásban, mivel Bodonhellyel és Kisbabottal korábban kötöttünk megállapodást. A társulás jól működik. Jelenleg a két intézményben összesen közel kétszáz gyerek tanul. A szülőktől is és a pedagógusoktól is csak pozitív vélemény érkezett az önkormányzathoz és úgy látom, a gyerekek is beilleszkedtek az új környezetbe.

A diákok a szomszéd faluból iskolabusszal járnak át, illetve haza is azzal mehetnek. Tervezzük, hogy az óvodafenntartást is társulásban oldjuk meg, hasonló szempontok miatt.

– A finanszírozás alakulása ugyanis arra ösztönzi a községeket, hogy közösen tartsák fenn intézményeiket. Ezt, ahogy a többi, hozzánk hasonló nagyságú faluban is tudomásul vették, nekünk is meg kell lépni. Nem mindegy ugyanis, hogy a működtetésre mennyi pluszpénzt kell biztosítanunk. Az így megmaradó forrásokat más célra, például fejlesztésekre lehet fordítani.

A „magára maradt" Dörben most a barbacsi jegyző helyettesít. Amint azt Dóczy Géza polgármester elmondta: írtak ki pályázatot az állásra, de nem volt megfelelő jelentkező. „Egyelőre ismét keressük az alkalmas szakembert. Szóba került megoldásként az is, hogy valamelyik környékbeli körjegyzőséghez csatlakozunk" – tette hozzá a döri községvezető.

Olvasói SMS

Most értesültem, hogy Rábapordány a bágyogszováti körjegyzőséghez csatlakozott. Se iskola? Se önkormányzat? Hová tart a falu?! Aggódó

Olvasóink írták

 • 3. Goldman 2009. január 12. 11:09
  „HunBoy: Nem vagyok pordányi és nem hiszem, hogy a hozzászólásom ezt tükrözte volna csak valamelyest ismerem a viszonyokat. Tulajdonképpen az olvasói sms-sel értek egyet és ahhoz nem kell ott élni a faluban.
  És azt sem hiszem, hogy a látványos fejlesztéseket hiányoltam volna. Egyszerűen arról van szó, hogy lassan minden eltűnik a faluból. Sorsára hagyja a vezetés.....vagy nem úgy tűnik?”
 • 2. HunBoy 2009. január 11. 15:27
  „Tisztelt Goldman! Látom Ön nagyon ismeri az önkormányzatok viszonyait, ha ennyire tudja, hogy a mostani vezetés által épül le a falu. Egyébként a falvak leépülése tekintetében nem csak a falu vezetéséig kellene látnia, hanem mondjuk az ország vezetéséig is...
  Ugyanis sajnos először belekényszerítik a kistelepüléseket az iskolák átszervezésébe(megszüntetésébe), ami nem biztos, hogy az államnak hozott is valamit a konyhára (pénzügyileg legalábbis), de még az így megmaradt kis pénzt (amit esetleg fejlesztésre lehetett volna fordítani) is elvonják ebben az évben.
  Ha tájékozódik, biztosan hallja, látja, olvassa a hírekben, hogy az önkormányzatok évről-évre az elvonásoktól szenvednek. Kérdem én, miből lehet így látványosan fejleszteni? Hitelből esetleg lehetne, vagy ha esetleg Ön, mint lokálpatrióta hozzásegíti faluját az előbbre jutáshoz. Egyébként meg 2010-ben induljon a választásokon és bizonyítsa be, hogy Ön jobb! Hajrá!”
 • 1. Goldman 2009. január 11. 09:22
  „Hát igen. Lassan semmi sem lesz, teljesen leépül a falu a mostani vezetés által.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falvak mind világhálóra vágynak

Rábaköz - A rábaközi kistelepülések jobbára pályázati pénzből vagy helyi munkaerővel oldják meg… Tovább olvasom