Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

A Jászaiak otthonuknak érzik

Rábatamási - A Jászai család és Rábatamási sorsa 1882-ben forrt össze. Jászai József tanítóként került a faluba. Hozzá érkezett látogatóba Jászai Mari, és beleszeretett a kisközségbe. A Jászaiak azóta is otthon érzik magukat.
A Jászai család első tagja 1882-ben jelent meg Rábatamásiban. Jászai József nagy tekintélyű pedagógust választották iskolamesterré a községben. Jászai Mari színésznőnek testvéröccse volt az új tanító. A család azóta sem hagyta el a falut. A helyiek pedig büszkék a Jászaiakra, akik szerte az országban teszik ismertté lakóhelyük nevét.

Jászai Mari gyakran, de évente egyszer minden bizonnyal eltöltött néhány napot testvérénél Rábatamásiban. A ma is Jászai-házként emlegetett lakást is a színésznő vásárolta meg öccsének. 1907-ben kelt levelében így írt: „Ha lesz egy olyan ház ott eladó, amelynek egy kis kertje vagy szérűje is van, azt megvesszük, Józsi, nektek."

A napokban Jászai-esten emlékeztek a családra a Jászai László Nyugdíjas Klub tagjai. Megnézték a Jászai-házat, ahol számos, Jászai Marit idéző relikvia van kiállítva. A színésznő emlékiratai, ruhái, oklevelei, könyvei, koszorúi, bútorai, nagyon sok fénykép és egy Jászai Mari-szobor is. Ez utóbbi Bondor István alkotása és Az ember tragédiájának Évájaként ábrázolja. Mint kiderült, a Jászaiak szívesen töltötték szabadidejüket Rábatamásiban. Olyankor nagy összejöveteleket tartottak, énekeltek, beszélgettek.


Jászai József tehát 1882-ben lett tanító a településen. Őt fia, Ferenc követte 1924-ben. 1940-ben testvérét, Jászai Lászlót választották meg kántortanítónak. Számos történet kering a családtagokról ma is a faluban. Közvetlenségük, a szülőföldért való tenni akarás jellemezte valamennyiüket.

– Legjobban Jászai Lászlót ismertük, Jászai Mari unokaöccse volt – idézte fel a családtagokról emlékeit Varga Miklósné Mariska néni. – Ő igazgató-tanító volt az iskolában. Emberséges, a falut szerető, barátságos pedagógusként dolgozott nyugdíjazásáig.

A művésznő szobra.
A művésznő szobra.

A Jászai család egyébként egy érdekes társaság volt, nagy család, sok gyerekkel, rokonnal.

Volt egy kis földjük a községben, farmnak nevezték. Ott gyűltek össze, amíg az időjárás engedte, leginkább búcsúkor. Akkor aztán a fél falu hallgatta mulatásukat, énekeltek, muzsikáltak. Sokszor volt itt Joli néni is.
Laci bácsi kezébe vette a harmonikát és már dalolta is: „Kidőlt keresztfának nem köszön már senki" vagy „Fizetek, főúr". A falubeliek nagyra tartották a Jászaiakat, és büszkék vagyunk rá, hogy otthonuknak mondják Rábatamásit.

Jászai Mari fényképe.
Jászai Mari fényképe.

A rábatamási házon kívül még egy ingatlan kötötte Jászai Marit Sopron vármegyéhez. Igaz, a szolgagyőri földeknek csak nem sokkal halála előtt lett tulajdonosa. 1922-ben ünnepelték a színésznő nemzeti színházi tagságának ötvenedik évfordulóját. A kormány a jeles alkalomból 10 hold földről szóló adománylevelet nyújtott át neki. Évekig aztán csak papíron lett birtokos Jászai Mari. 1925 májusában írta naplójába: „Szép jutalom. Itt függ a fejem fölött azóta is berámázva... a földbirtokom. Kéttenyérnyi papiros. Én pirulok, ha ránézek, nem azok, akik adták." Ugyanebben az évben, októberben került nevére az adománybirtok. Ő azonban ekkor már beteg volt. Öccsét, Józsefet bízta meg, hogy intézze a földek sorsát, értékesítse vagy adja bérbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémipari cégük ˝bedőlésétől˝ tartanak

Gyóró - A gazdasági válság nyomán a helyi cégek adóinak csökkenésével növekedhet a gyórói… Tovább olvasom