Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

A húsgyár történésze

Kapuvár - Aranydiplomát kapott a kapuvári húsgyár egykori főállatorvosa. Dr. Havas Ferenc az egyetem után egyszerre a nagy hírű kapuvári gyárban kezdett és onnan is ment nyugdíjba. Azóta a megye húsiparának történetét írja.

Aranydiplomát kapott a minap dr. Havas Ferenc, a kapuvári húsgyár egykori főállatorvosa. A valaha szebb napokat látott üzem állat-egészségügyi vezetője a Szent István Egyetem állatorvos-tudományi karán végzett ötven évvel ezelőtt.

Az egyetem kapuján kilépve frissen végzett állatorvosként azonnal a kapuvári húsgyárba került, ahonnan közel ötvenévnyi munka után ment nyugdíjba. Először hatósági állatorvosként, majd az akkori vezér, Jankó Ferenc technológiai tanácsadójaként dolgozott.

– Hatóságként sosem ellenőriztem, inkább tanácsokat adtam az akkori vezetésnek, hogyan is képzelem el a gyár higiéniai állapotát – mondta dr. Havas Ferenc. Hozzátette, Hegedüs János gyárigazgatóval nagyon jól tudott együtt dolgozni.

Dr. Havas Ferenc: A megyei húsipar történetét dolgozza fel az aranydiplomás állatorvos.
Dr. Havas Ferenc: A megyei húsipar történetét dolgozza fel az aranydiplomás állatorvos.

– Fontosnak tartottam azt is, hogy az üzem dolgozóit meggyőzzem, az általam támasztott szigorú követelmények betartása előfeltétele kilencszáz család mindennapi kenyerének – mondta.

Hangsúlyozta, összefogással és közös akarattal közel száz exportszemlét teljesítettek. Megjegyzendő, hogy Magyarországról elsőként szállítottak az Egyesült Államokba úgy, hogy a nyugat-európai és USA-beli élelmiszer-higiéniai követelményrendszert bevezették Kapuváron is (ez a rendszer jelenleg tart a hazai bevezetésnél).

A nyugdíjas állatorvost napjainkban sem hagyja nyugton a húsipar, több Kapuvárral és Győrrel foglalkozó könyve után jelenleg a soproni húsgyár helyzetét foglalja kötetbe. – Úgy vélem, a húsipar aranykora akkor volt, amikor a megye minden húsgyára dolgozott – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 8. 13.István 2009. január 04. 12:05
    „KÉREM OLVASSA EL ISMÉTELTEN A CIKKET ÚGY ÉRZEM
    ÖNNEKK SZÖVEGÉRTÉSI GONDJA VAN.
    A cikkben DR HAVAS FERENC nyugdíjjas Aranydiplomás .Aki emiatt
    dolgozza fel a Húsipar történetét . Azt hiszem sokakat nem érdekel a
    melléktermékek valamint a kobzási gyűjtések tárolása gyűjtése ahol
    aztán volt mindeütt illat.BÁRMIT IS MOND KAPUVÁR MINTA GYÁR VOLT
    MIND HIGÉNA MINT TERMÉKMINŐSÉG KAPCSOLATÁBAN”
  • 7. matriné 2009. január 03. 08:54
    „Látom kedves kispista Önt nem lehet felülmúlni! Ön hol él,hogy nem képes a valóságot felismerni? Nyugi bele én jártam a húsipar majd minden területén,sőt nyitott szemmel. Ha ön is látta volna, azt amit én akkor nem is enne húsipari termékeket! Bár fotóztam volna le, azt amit ide most nem írhatok le. Habár a gusztustalan alpári képeket e sajtó úgy sem közölné le.Ön meg nem képes megkérdezni azokat a dolgozókat akiket szélnek eresztettek az üzemek gyárak (szétlopott)bezárása miatt.”
  • 6. 13.István 2009. január 01. 17:19
    „Diszpinty : Akkor még lehett tudni miből készüt a PARIZER!
    Szeretem volna mikor látja mikor kiemeltették a mérleget egy Amerikai
    Negyedéves ellenőrzéskor!

    Aszonyom Tisztább volt mint amiből eszik!!!! Ez Kapuvár volt !
    Dr Havas Ferenc ténykedése idején!”
  • 5. matriné 2009. január 01. 14:17
    „Lám a kispista is tud valamit a húgyárak szétlopásáról! Viszont nem értem miért védi az állatorvosokat? Ha benne lett volna a kispista az üzemek termelésébe azaz a működéséhez szükséges állatorvosi engedélyezésekbe, akkor nem evett volna semmit egyes termékekből!
    Nemcsak a mai rendszerben etetik a népet romlott büdös és mérgező termékekkel.Voltak a régebbi időkben is olyanok amit még a kutyáknak sem adtam volna, de az állatorvosok engedélyezték a feldolgozásukat! Győrben sem véletlenül tették a földel egyenlővé a "tetthelyeket"! Persze lehet,hogy kispista is tudja,hogy kik voltak ( az az kik. lehettek)a portások és a rendészek.”
  • 4. 13.István 2009. január 01. 11:51
    „OKOSKA ! MARTNÉ! Ha nő és egy nem fölbérelt Sz Keverő!!
    Mitszól hozza nem tudom,de nem is érdekel.
    De ön még nem is élt mikor Dr Havas Ferenc Kaouváron dolgozott,és nem is a Húsipar dolgozója volt
    Akkoriban a az Élelmiszer ellenőrzés komoly Állami Intézmény felada volt. A prvatizálás az más ügy. Tudja
    ki a CEGLÉD -i Tulajdonos . KIhez tartzó jóhelyen álló egyén ??? A gyárért a kapuváriak sokat tettek a Pá-
    paiak- hoz hasonlóan a közelmút esményi voltak. Tudja mikor lopták Ceglédre a kapuvári gyártóberendezése-
    ket az éj leple allatt. Én is tudnék regényt írni kapuvárról megsúgom Önnek szép csendesen ,de nem búgó
    hangon .Volt ám a húsiparnál Katona Lajos nevű ig. is A Jankó Ferenc már sokadik volt sorban.
    Gondolkozzon mielőtt vadol valakit bugyuta ismeretei alapján.
    Boldog Újévet Mámormentes ÉBREDÉST.!!!!”
  • 3. matriné 2008. december 31. 14:39
    „Már megint a kispista üti olyanba az orrát, amit még hírből sem ismer! Vajon Ő tudja,hogy hol vannak most a Ringa levitézlett vezetői? Vajon merre buktak fölfelé az elvtársi posztokon? Mit számított é mit is számít ma a Népnek a milliárdos hiányt termelők? Élik világukat! Ebben az országban meg az már megszokott dolog,hogy a közpénzt bepumpálják egy-egy csődféle csúszó cégbe és utána bagóért privatizálja valamelyik elvtárs vagy ép annak a csendes társa! Most a Bábolna van soron!”
  • 2. 13.István 2008. december 31. 11:31
    „ÖN nem ismeri DR HAVAS FERENC-et neki a neve még mindig bevésve az ott dolgozók agyába,
    a szakmai tudásával megredíthetetlen követelményeivel nem lehetett volna USA export az előző
    évszázad 1960-as évek közepétől míg nem privatizáltak.
    NEm jöttek Ceglédről betanulni,de akkor már a Főorvosúr nyudíjjas volt!!”
  • 1. matriné 2008. december 30. 14:33
    „Remélem azt is beleírja az anekdotáiba,hogy hogyan röhögött a francia magyar 56-os disszidens, amikor a "Ringa"Kapuvári húsgyárába jött a darabold sertéshúsért! Ugyan is a az állatorvosok voltak ép azok akik engedélyezték az export képtelen győri gyárból átszállítani kapuvárra a húst és kapuvári bélyegzővel látták el! Így lett exportképes a magyar hús! Az mit sem számított, hogy a francia magyar kamionosnak oly mindegy lett volna,hogy Győrbe, vagy Kapuváron rakják meg a kamionját! Az állatorvosok "kiskirályok voltak a tömött táskákkal a portán az efféle exportképesség miatt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság Mihályiban - Ittak, majd a férj szúrt

Mihályi - Szombat délután szívtájékon szúrta feleségét egy mihályi férfi. A pár először italozott,… Tovább olvasom