Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A hódok „éltetik a farádi határt?

A tavalyi év novemberében még gondnak értékelt hódgátak napjainkban a farádi határ vízellátási egyensúlyát biztosíthatják. A helyi polgármester szerint van olyan öntözőcsatorna, ami évtizedek óta nem volt kiszáradva, ám jelenleg egy csepp vizet nem tartalmaz.
Még az elmúlt év novemberében kereste meg lapunkat Szalai Zoltán farádi polgármester azzal, hogy a község északi határán húzódó csatornát úgy zárt el több, hódok által épített gát, hogy azok a vízszintet nagymértékben felduzzasztva a szomszédos földeket veszélyeztethetik (Egy méter magas vizet tart vissza a farádi hódvár, Kisalföld, 2011. november 2.).

„A tavaly gondot okozó hódgátak idén áldásnak számítanak a farádi határban
„A tavaly gondot okozó hódgátak idén áldásnak számítanak a farádi határban" – véli Szalai Zoltán.

– Nos úgy tűnik, hogy a szorgos rágcsálók által épített gátak jelenleg – a hiányos csapadék hatásait kiegyensúlyozva – éppen a farádi határ vízegyensúlyát biztosítják azáltal, hogy a csatorna környékének talajvizét megfelelő szinten tartják – változtatta meg tavalyi véleményét Szalai Zoltán polgármester.

A falu vezetője szerint aggodalomra adhat okot az a tény, hogy a község határában húzódó, egykor öntözésre létrehozott csatornák jó része csontszáraz. – Ezekkel a csatornákkal ilyen esemény évtizede nem fordult elő – mondta a polgármester.

Az öntözőcsatornák vízhiányát esetleg az utóbbi hónapok aszályos időjárása is okozhatja, éppen ezért értékelődött fel az amúgy eltávolításra ítélt hódgátak szerepe.

Az öntözésre létrehozott csatornák jó része csontszáraz Farádon. Fotók: Turbók
Az öntözésre létrehozott csatornák jó része csontszáraz Farádon. Fotók: Turbók

A Kapuvár és Bősárkány között húzódó, Farád északi területein vivő csatornán alig ötszáz méteren belül két magas gátat is építettek a szorgos állatok. A két gát által felduzzasztott víz néhol kevesebb mint egy méterre folydogál a csatorna tetejétől, ám ami tavaly novemberben még gondot okozott, az napjaink aszályosabb idején inkább áldásnak tűnik.

– A csatorna magas vízszintje rendben tartja a környező földek
vízellátását, ám ezektől távolabb már gondot okozhat az öntözőcsatornák vízhiánya – vélekedett a farádi polgármester. Úgy látja, amennyiben a vízhiányos öntözők menti földeken vízigényes kultúrnövényeket vetnek a gazdák, sűrűbben kell az esőt hozó felhőket figyelni. – Ezeket a csatornákat évtizedekkel ezelőtt kifejezetten öntözésre hozták létre, vizüket a Rábából kapnák egy, Rábatamási és Farád között húzódó, úgynevezett „Farkas-árkon" keresztül, melyben jelenleg elenyésző a vízmennyiség – tette hozzá Szalai Zoltán.

A „civilben" gazdálkodással is foglalkozó polgármester elmondta, a farádi és rábaközi gazdáknak gondot okozhat a határ szárazsága, főleg úgy, hogy az egész Rábaköz aszályos időszakokat él meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodai beíratás

A Tündérkastély Óvoda beíratásra várja azokat a szülőket, akiknek gyermeke 2013. augusztus 31-ig… Tovább olvasom