Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A hó és a jég ellen

Csornán a korábbi vállalkozó fog havat takarítani, Kapuváron viszont most pályáztatják a feladatot. A falvakban a téeszek és az önkormányzat emberei söpörnek az idei télen is.
illusztráció
Hogyan készülnek a hóeltakarításra a Rábaközben? Csornán az előző évekhez hasonlóan ezúttal is a Be-Va Sped Kft. feladata a belterületi utak és közterületek téli takarítása. Mint Alpár Gabriella, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési főmunkatársa elmondta, a cég téli felkészülési tervét az illetékesek elfogadták. Ebben többek közt az is szerepel, hogy milyen járművek és síktalanító anyagok állnak rendelkezésre.

A hóeltakarítás fontossági sorrendjének élén a kórház bejárata áll. E célra a költségvetésben elkülönített összeg van. Kapuvár önkormányzata pályázatot írt ki az idei téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákra – tudatta Vertetics István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodavezetője. Rögzítették, hogy melyik útvonalak, kerékpárutak, gyalogjárdák, közterületek, parkolók tisztítását kell elvégezni. A pályázatok beadási határideje október 31., az elbírálás november első hetében történik.

A téli munkákra a költségvetés településüzemeltetési fejezetében különítettek el megfelelő összeget. Kónyban az idei télen is a tsz végzi a hóeltakarítást a belterületi utakon és közterületeken az önkormányzattal kötött szerződés értelmében – tudtuk meg Aller Imre polgármestertől. A kézi hóeltakarítás az önkormányzat dolgozóira hárul. A síktalanítást egy magánvállalkozó végzi, a hozzá szükséges anyagot az önkormányzat bocsátja rendelkezésre. Enese polgármestere, Mesterházy József arról tájékoztatott, hogy kijelölték a felelősöket az intézmények előtti járdaszakaszok tisztításáért.

Az utak járhatóvá tételét egy helyi vállalkozóra bízták, csakúgy, mint tavaly. Szükség esetén csak a járdákat sózzák, arra ugyanis nincs fedezete az önkormányzatnak, hogy az utakat is síktalanítsa. Szanyban évtizedes gyakorlat szerint az utakat a termelőszövetkezet takarítja, de ha szükséges, a falubéli gazdák is segítenek – válaszolta kérdésünkre Tóth Károly polgármester. Amellett, hogy mindenkinek le kell takarítani a saját ingatlanja előtt a járdát, még az önkormányzatnak is marad ilyen feladata, amit a négy dolgozójuk végez el.

Van egy kistraktor az önkormányzat tulajdonában, ahhoz szeretnének hómarót vásárolni. Így a járdákon és az új kerékpárúton is gépesítenék a hóeltakarítást. Bősárkányban – Szalay Imre polgármester elmondása szerint – a belterületi utakról egy helyi vállalkozó, a járdákról az önkormányzat emberei takarítják el télen a szilárd csapadékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internet, klub, konditerem az ifjaknak

Teleházakban, ifjúsági klubban tölthetik szabadidejüket a rábaközi fiatalok. A helyiséget és az… Tovább olvasom