Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A hívek szeretete marasztalná a főesperest

Augusztus végétől várhatóan Kapui Jenő kanonok misézik rendszeresen Szárföldön. A jelenlegi plébános, Jéger György főesperes többet szeretne pihenni, noha nemrégiben vett új reverendájáról a hívek megjegyezték: ezt még el kell koptatnia.
– Mindig városi születésűnek tartottam magam – fogalmazott Jéger György szárföldi plébános. Bár Földszigeten született, az Csornához tartozott. Szülőhelyéhez való ragaszkodását sosem tagadta meg. Kispap korában többször vezetett zarándoklatot Földszigetről Osliba, ez utóbbi helyen tartotta első újmiséjét, a tizedik zarándokút alkalmából. Győrben szentelték pappá, majd szinte azonnal Oroszlányba került 1950-ben.

Nehéz idők jártak

– Nehéz idők jártak akkoriban, püspökömmel is csak a vizslató „fülek" hallatára tudtam beszélni. Nem volt könnyű akkor őszintének lenni – mondta a kezdetekről. – Oroszlányba, a bányába az ország szinte minden részéről érkeztek dolgozni. A sokféle emberrel nehéz volt a közös nevezőt megtalálni és erre még ott voltak az állandóan figyelő hatóság emberei is.
Jéger György a tizenkilenc oroszlányi év után politikai okokból Fertőendrédre került. Itt csak egy évet töltött. Ezután Tatabányán szolgált, újra bányászok között. Hetvennyolcban került Szárföldre, ahol egy elhanyagolt plébánia várta.

Felújított templom

– Ha kinyitottam az ablakot, nem mindig tudtam visszacsukni – emlékezett Jéger György első itteni napjaira. A helyiek segítségével hozzáfogtak egy új plébánia felépítéséhez. Aztán a padozattól a toronyig teljesen felújították a templomot is. Ahogy azt Jéger György elmondta: a szárföldiekben ezúttal sem csalódott, nemcsak a hívek jöttek segíteni, hanem a falu szinte egy emberként állt hozzá a felújításhoz.
A főesperes a lelkek gondozása mellett verseket is ír. A legtöbb oroszlányi éveiben született. Ezekből a múlt évben egy kiadvány is megjelent „Vadvirágszívvel" címen.

Koptassa a reverendát!

Tekintettel hajlott korára, ma már Kapui Jenő kanonok segít be munkájába. Tervei szerint augusztus végétől többet szeretne pihenni, bár híveinek szeretete marasztalja.
Nemrégiben vásárolt egy új reverendát, amiről a helyiek megjegyezték: a plébános úrnak ezt még el kell koptatni. Szeretne Szárföldön, hívei közt maradni, hogy ha szükség van rá, még egy-egy misét elmondhasson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klasszikus muzsika Rábaközben

Évtizedes hagyománya van nyaranta a Rábaközben a komolyzenei fesztiváloknak. Közülük legismertebb az… Tovább olvasom