Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A héten elkezdődhet a vágás Kapuváron?

A beígért hétfő helyett néhány napot tolódik a vágás megkezdése a kapuvári húsgyárban. A tulajdonos 2800 sertés jövő heti beszállítására kötött szerződést.
Nem indult el a vágás a kapuvári húsgyárban tegnap a beígérttel ellentétben. Zsobrák Péter tulajdonos szerint a sertésvágás megkezdése csúszik néhány napot.

Még üres a vágóhíd Kapuváron. Rövid idő alatt – az ígéretek szerint – indulhat a termelés. Fotó: T. A.
Még üres a vágóhíd Kapuváron. Rövid idő alatt – az ígéretek szerint – indulhat a termelés. Fotó: T. A.

– Reményeink szerint még a héten elindítjuk a vágóhidat, a hétre valamivel több mint ezer, a jövő hétre pedig már 2800 ser-
tés beszállítására tudtunk szerződést kötni – mondta a Kisalföldnek a gyár tulajdonosa.

Lapunk folyamatosan figyelemmel kíséri a kapuvári gyár sorsát. Még a múlt héten írtunk arról, hogy kezdődhet a vágás az üzemben (Kisalföld, szeptember 14., „Hétfőtől újra vágás Kapuváron").

Zsobrák Péter tulajdonos a Kisalföldnek akkor azt mondta, az utóbbi napok tárgyalásainak köszönhetően hétfőn (azaz tegnap) elindulhat a munka. A tulajdonos ekkor azt is hozzátette: a cég meglévő partnerei, a nagy kereskedelmi hálózatok nem pártoltak el az üzem termékeitől, így az induló termelés kereskedelmével sem lehet probléma.

A tulajdonos nyilatkozata után, pénteken több százan demonstráltak a gyár főbejáratánál, nemcsak Kapuvár, hanem az egész húságazat jövőjét féltve (Kisalföld, szeptember 15., „Kapuvárra figyeljen mindenki"). A demonstrálók között ott voltak az ugyancsak kormányvédelem alatt álló gyulai húsgyár képviselői is. Még a demonstráción is megismételték a gyártulajdonos ígéretét a tegnapi indításra.

A vasárnapi napon azonban számos olvasónk keresett meg bennünket telefonon, miszerint a hétfői vágás alapja hiányzik a gyárból, egyelőre nincs disznó. Tegnap reggelre aztán igazolódtak a sejtések, az ígéretek ellenére nem indult meg a munka a vágóhídon.

Információink szerint a hét első munkanapján alig néhány ember volt a gyárban, a többiek egyelőre otthon várják az értesítést a munkakezdésről.

Pászli Tibor, a helyi szakszervezeti vezető lapunknak megjegyezte: tudomása szerint rövid időn belül vélhetően rendeződik az elmaradt bérek sorsa is.

„Tegyenek végre valamit!"„Kapuváron jelenleg 400 emberi sors, 400 munkahely sorsa forog kockán. Bízunk abban, hogy a Fidesz megyei képviselői felelősségük teljes tudatában érzékelik a problémákat. Érzik azt, hogy vezetőjük, Orbán Viktor gazdaságpolitikája rossz és kudarcba fulladt. Nyoma sincs az ígért »1 millió munkahelynek« és a gazdasági növekedésnek. Ma már azt látjuk, hogy Nyugat-Dunántúlon sem nő, hanem csökken a munkahelyek száma, és most Kapuvár legnagyobb munkaadója is veszélybe került. Felszólítjuk a Fidesz képviselőit, hogy tegyenek végre valamit, vállaljanak felelősséget az állampolgárokért, a hétköznapi emberekért, a dolgozókért, a sorsokért!" – fogalmazott az MSZP megyei elnöksége  a Kapuváron kialakult helyzetről lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.


Olvasóink írták

 • 8. hunmohikan 2012. szeptember 19. 07:10
  „semmi bajom azzal, hogy az Mszp is aggódik, mióta gyurcsány elvitte a dk-ba az embereit, én aki mszp-st ismerek itt a megyében, az tisztességes ember. pl Balogh úr is egész jó polgármestere volt Győrnek, Kapuváron meg nem is indítottak jelöltet Hámori Úr ellen ( emlékszünk még? 86% az országban egydülálló módon )”
 • 7. hunmohikan 2012. szeptember 18. 23:10
  „holnap újra tüntetnek a "bérmunkások", (régi igazi kapuvári húsos dolgozó többségük, akiket bedecs egy tál lencséért eladott,) s meghívták az igazgatőság tagját, a kissebbségi tullajdonos kft ügyvezetőjét, Foltányi Árpádot is

  Árpád megy, ha hívják....”
 • 6. Figyelő2012 2012. szeptember 18. 22:36
  „Egyenlőre amit látni, hogy a kormányzat nem kellő figyelemmel kíséri az üzem sorsát.

  1.Megfelelő mennyiségű sertés kell.
  Sajnos az országban egyre kevesebb van.
  2.Kapacitás a feldolgozásra.
  Ez talán meg is lenne.
  3.Megfelelő piac, amely korrekt áron veszi át, a megtermelt terméket.

  Megemlítem az állam korlátozhatná a sertés importot, vagy éppen nehezebbé tehetné, persze Eu-s törvények betartása mellett, így nagyobb kereslet alakulhatna ki a magyar sertések iránt.
  Azt már nem említem meg, hogy segíteni kell a magyar sertés tenyésztőket, hogy egyre többet termeljenek, azért mert megéri.

  Ha ezek meg vannak, akkor megy a húsipar.
  Ha ebből egy is hiányzik, akkor az csak ideig óráig tartható állapotot mutat.
  Vagy csak folyamatos tőke injekcióval tartható életben, amit az állam évente, két évente ad, az adófizetők pénzéből.

  Talán jobb lenne ha ezt nem a politikusokra bíznák, hanem a szakma hozzá értőire.”
 • 5. pancser 2012. szeptember 18. 22:31
  „Megint beindult a butaság. "harmaterzsi" micsoda csúnyán beszélsz én szégyellném magam.
  "apokalipszis" kímélj meg bennünket az apokaliptikus látomásaidtól
  "kishektor" Igazad van, Kapuvár nem fog elindulni, csak hitegetés folyik! Ha elindul csak vegetál egy ideig, alapanyag, disznó sincsen kellő számban. Inkább a dolgozók elhelyezkedését kellene segíteni, nem valótlan ábrándokba ringatni őket. Mindenki sürgősen próbáljon munkahelyet keresni, az jár jobban aki időben vált!”
 • 4. kishektor 2012. szeptember 18. 22:15
  „A megyi MSZP aggódását nagyon álságos dolognak tartom s ez mindaddig így is marad míg nem veszik a bátorságot s pár évet visszalapoznak a történtekben s bocsánatot kérnek párttársuk tetteiért ! Hol is kezdődött ? / mármint a Gyár tönkretétele /
  Megpróbálom röviden : A 2000 -es évek elején a Ringa Húsipar jól prosperáló gyárakból / Győr, Sopron / s a világhírű Kapuvárí Húsgyárból álló részvénytársaság volt. Évi többszázmilliós nyereséggel, jó higieniai szinvonalon , kitűnű szakmai gárdával, magas műszaki berendezésekkek dolgoztak a belföldi és export piacokra. A megye élelmiszeriparának a fellegvára volt. 2003 ban a megyei számazású szocialista nagyvállalkozó karmai közé került a Ringa s ezt ő többé el nem engedte ! Eredmény : Ledózerolták a Győri Gyárat -gaz nő a helyén, földdel tették egyenlővé a Soproni Gyárat a harmadikat a legnagyobbat az 1200 embet foglalkoztató kapuvárinak meghagyták a kb. felét ! DE elküldtek 800 embert, elszállították a készítménygyártás gépeit illetve szét darabolták őket, a bacon üzemből, ami Mo. legnagyobb s legkorszerűbb üzeme volt még a falban lévő villanydrótot is kihúzták, a sonkaüzemet ami szintén a legnagyobb volt az országban szét hordták .
  Kapuvár evvel a rombolással elveszítette versenyképességét, eredménytermelő mivoltát ! elveszítette a nehezen felépített exportpiacait. Ilyen állapotban adta el a szocialista nagyvállalkozó s a másik szocialista nagyvállalkozó így vette meg , tudva azt, hogy az üzem rálépett a halálösvényre! Itt érünk el a mai álapotokhoz , miszerint több milliárd forint adóssága van a régi tulajdonosnak /illetve a gyárnak, hisz a régi tulajdonos a 100 leggazdagabb ember közt van / s evvel a nagy minusszal veszi meg az Ismeretlen új befektető !
  Az, hogy a gyár idejutott a szocialista nagyvállalkozónak elvitathatatlan érdemei vannak s ezért mondom ismételten a megyei MSZP-nek, hogy Ők csendesen legyenek, keressék meg párttársukat s beszélgessenek el vele. Ez a rombolás , ha nem következmények nélküli ország lennék bizony 10 években mérhető tömlöc lenne !!”
 • 3. kishektor 2012. szeptember 18. 20:27
  „Nagyon remélem, hogy NEM indítja el a vágóhídat, / mondjuk Ceglédre ahol már az előző tulajdonosok jóvoltából ismertek a Gyár gépei !!!/ hanem a sertés vágást indítja el a vágóhídon !!!
  Szeretném megjegyezni , hogy heti 2800 darabos setés vágása komoly pézügyi MINUSZOKAT fog termelni a T. tulajdonosnak. Ahhoz,hogy remény legyen az eredményt termelő termelésre minimálisan napi 1400- 1500
  darab sertés vágást produkálni kell ! Ez a minimum ! Természetesen ezt a mennyiséget fel is kell dolgozni s jól
  kell értékesíteni ! Nagyon sajnálom a T.tulajdonost / de nálánál sokkal jobban a Gyár dolgozóit ! / , hogy a jogi egyetemen nem tanították a Húsipar alapvető eredménytermelő képességét s a gazdálkodás alapelemeit, s egyben csodálom, hogy ilyen felkészültséggel van bátorsága a bizonyára nehezen megszerzett pénzét kockáztatni. A tőle idézett nyilatkozatok után van még Szakember / ?? / aki elhiszi a mondandóját ?

  Nagyon sajnálom a félrevezetett dolgozókat!”
 • 2. harmaterzsi 2012. szeptember 18. 18:16
  „Jaj milyen kis aggódóak a komcsik!
  Kérdezzétek, <moderálva> Szanyi Tibor fővöröst, hogy korábban, a ti uralmatok alatt miért is zárták be a gyárat. Ő már egyszer elhabogta a gyár előtt a hazugságait.
  A petőházi cukorgyár ügyében nem vertétek a taknyatokat.
  Remélem, hogy rendezik a gyár ügyét, és a dolgozók sorsát, de vérlázító, hogy az kiabál tűzoltóért, aki felgyújtotta a házat!!!”
 • 1. apokalipszis 2012. szeptember 18. 18:11
  „Jó lenne már újra munka az embereknek!Meg jó lenne magyar gazdákkal leszerződni akik kukoricával etetik az állatot ,ha még vannak és nem ment el a kedvük az egésztől és nem német mocskot behozni és feldolgozni!De ez már kicsit utópia a mai világban!(( A legfélelmetesebb pedig nem egy barnamedve (az is az közelről ) ha nem ,hogy akik idáig juttatták a magyar mezőgazdaságot,állattenyésztést,feldolgozóipart,textilipart,édességipart soha nem fognak bűnhődni és nem lesznek felelősségre vonva!Viszont százmilliós kéglikben,tízmilliós autókkal élik világuk.No comment!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Junior családi nap Kapuváron - fotók

Nézze meg fotós összeállításunkat a családi napról! Tovább olvasom