Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A házi segítségnyújtás igen nagy szerencse

Rábaköz - Az idősek segítése, támogatása minden települési önkormányzatnak feladata. Vannak törvény által előírt kötelezettségek és léteznek adható kedvezmények. Például az ingyenes szemétszállítás.
A rászorulóknak adható juttatásokkal kapcsolatban a szociális törvény ad iránymutatást az önkormányzatoknak. Az ellátások 80 százalékát az időskorúak veszik igénybe. Számukra kötelezően mindössze a szociális étkeztetést és a házi segítségnyújtást kell biztosítani valamennyi településen. Az önkormányzatok erejükhöz mérten segítik is a települések időseit, Beledben például 20 millió forintot költöttek tavaly a támogatásukra. A Kisalföld összegyűjtötte: mi az, ami még adható. Ha az önkormányzat „jószívű", egy nyugdíjas akár több tízezer forintot is megspórolhat évente. Egy vásárosfalui nyugdíjas tanítónő azt is megengedte, hogy „pénztárcájában kotorásszunk".

Létezik például az időskorúak járadéka. Az ellátást törvény írja elő, de meg kell felelni a feltételeknek, hiszen csak azok kaphatják, akik nem rendelkeznek a megélhetésüket biztosító jövedelemmel. A törvény szerint az a 62. életévét betöltött nyugdíjas részesülhet a járadékban, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 80 százalékát. A 62 évesnél idősebb, de 75-nél fiatalabb, egyedülálló nyugdíjas akkor kaphat ilyen járadékot, ha jövedelme a nyugdíjminimum 95 százalékát nem haladja meg. A 75 évnél idősebb egyedül élőknél a minimális nyugdíj 130 százalékával számolnak.

Dr. Gál László beledi körjegyző arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy öt községében mindössze egy nyugdíjas részesül az időskorúak járadékában. Tőle tudjuk azt is, hogy a települési önkormányzatok a törvény alapján alkotják meg helyi rendeleteiket a szociális ellátásokkal kapcsolatban. Ezekbe építik be a különböző, időseket is segítő intézkedé-
seiket. Nem tartozik a szociális rendelet hatálya alá, de az önkormányzatok határozhatnak a szemétszállítási díj „elengedéséről" és mérsékléséről is. Beledben a 75 évnél idősebb, egyedülálló nyugdíjasok mentesülnek a díjfizetés alól. Vásárosfaluban a 70 évnél idősebb egyedülállók és azon házaspárok, ahol mindketten átlépték a hetedik ikszet és nem él velük közös háztartásban fiatalabb kereső. Az ingyenes szemétszállításban Szilban, Pásztoriban és Zsebeházán is „alanyi jogon" részesülnek azok, akik elmúltak 70 évesek. Egy ürítés 171 forintba kerül, a szolgáltató hetente viszi el a szemetet. Ezzel a könnyítéssel tehát évi kilencezer forintot spórolnak időseiknek az önkormányzatok.

Dr. Gál László további juttatásokról is beszélt: Edvén például tavaly egyszeri, négyezer forintos támogatást kaptak a nyugdíjasok, Rábakecölben ezer forintot. Év végén Enesén is kaptak ajándékutalványt a 70 éven felüliek, Bősárkányban ennek a korosztálynak, összesen 278 helybelinek kétezer forint támogatást juttatott az önkormányzat. A potyondi nyugdíjasok ezer, a cakóháziak háromezer forintot kaptak.

Varga Lajosné kihasználja a házi és a jelzőrendszeres segítségnyújtást, a szociális étkeztetést. A mindennapokban Zongor Zoltánné viseli gondját.
Varga Lajosné kihasználja a házi és a jelzőrendszeres segítségnyújtást, a szociális étkeztetést. A mindennapokban Zongor Zoltánné viseli gondját.

Az időseknek törvény által előírt segítség a szociális étkeztetés és a házi segítségnyújtás. Sokan igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat. Igényelhetik ezenkívül a jelzőrendszeres segítségnyújtást is, ami nagy biztonságot jelent, főleg az egyedül élőknek. És némi összesítés: az idősek támogatására tavaly a beledi önkormányzat 20 millió forintot költött, a dénesfai 1,2 milliót. Edvén 1,5 millió forint jutott összesen az időseknek, Vásárosfaluban 718 ezer forint, Rábakecölben pedig 3 millió.

A törvény nyújtotta lehetőségeket igénybe veszi a vásárosfalui Varga Lajosné is. A nyugdíjas tanítónő mindennapjait gondozója, Zongor Zoltánné könnyíti meg. Klári néni megengedte, hogy „belenézzünk" pénztárcájába. Sorra vettük kiadásait. Az idős asszony azt is elmondta, hogy a házi segítségnyújtás nélkül tavalyi balesete miatt nem tudná ellátni magát.

– Igen nagy szerencsém van, hogy létezik ez a fajta ellátás. Erzsike naponta többször felkeres. Délelőtt jön először, segít a reggeli teendőkben – beszélt az ellátás gyakorlati hasznáról Klári néni. – Elmosogat, rendbe teszi a lakást, kitakarít. Aztán délben hozza az ebédet, míg én eszem, beszélgetünk, utána megint csak ő mosogat és bekészíti, amire délután szükségem lehet.

Klári néninek, mivel elmúlt 70 éves, természetesen jár az ingyenes szemétszállítás. Ezzel mintegy 10 ezer forintot takarít meg évente. Az ebédért naponta 390 forintot fizet, ami amúgy 470 forintba kerülne. A különbözet 25 ezer forint évente, amit a körjegyzőség által fenntartott szociális intézmény vállal át. Ezenkívül természetesen terheli Klári néni költségvetését a fűtésdíj. A gázszámla legutóbb 22 ezer forint volt, a kábeltévéért 2400 forintot fizetett, a vízről 1500–1700 forintos számlát kapott. A „villanypénz" decemberben 6 ezer forint volt. Telefonja is van Varga Lajosnénak, de „minimál csomagon", ami néhány ezer forintos kiadást jelent. A gyógyszerért viszont sokat, több mint 10 ezer forintot ad ki havonta.

Klári néni annak idején kérte a jelzőrendszeres segítségnyújtást is. Utólag ennek nagyon örült, hiszen balesetekor egyedül volt a házban. A „gomb megnyomása után" azonban gyorsan jött a segítség.

– Korábban is igényeltem a segítséget, a balesetem után azonban, amikor eltörött a lábam, meg sem tudnék lenni Erzsike nélkül. Két fiam van, az egyik Keszthelyen, a másik Beledben. Ő ugyan mindennap átjön, de Erzsike itt van a szomszédban, bármikor számíthatok rá. Nem is tudom elmondani, milyen nagy támogatás nekem, hogy gondomat viselik – jegyezte még meg Klári néni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatják az egyházi óvoda létesítését

Kapuvár - Egy ismeretlen szervezet képviselője vitatja a kapuvári egyházi óvoda létesítésének… Tovább olvasom