Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

A hatóság szerint is sorompó szükséges

Farád–Jobaháza - A Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának döntése értelmében jövő év június 30-ig félsorompót kell szerelni a farádi vasúti átjáróba. A kezdeményező, gyászoló édesanya is örül a döntésnek.
„Félsorompóra gyűjtenek a fiukat gyászoló jobaházi szülők" – tudósítottunk május 27-én. Megírtuk, hogy Szalay Attiláné és családja azért kezdeményezte a gyűjtést, hogy a farádi vasúti átjáróban – ahol tíz hónap alatt ketten haltak meg – ne forduljon elő több tragédia. Ők ugyanis tavaly vesztették el fiukat, aki motorjával vonattal ütközött.

A jobaházi család kezdeményezése nyomban az érdeklődés középpontjába került. A helyi és a környékbeli települések vezetői és lakói is támogatták a gyűjtést. Ám távolabb is meghallották a segélykérést, például a győri Kulcsár Béla harmonikakoncertjének bevételét ajánlotta fel erre a célra.

Közben dolgoztak a közlekedési szakemberek is, akik június 10-én helyszíni szemlét tartottak, ahol az volt az általános vélemény, hogy a törvényi előírásoknak megfelel a farádi vasúti átjáró felszereltsége, de biztonságosabb lenne, ha félsorompót is telepítenének oda.

Ezúttal kedvező fejleményről számolhatunk be, hisz mint arról Tóth Mihályné, Jobaháza polgármestere tájékoztatta lapunkat, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának döntése értelmében 2009. június 30-ig félsorompót kell szerelni a farádi vasúti átjáróba.

Döntöttek: Félsorompót szerelnek a farádi átjáróba legkésőbb jövő június végéig.
Döntöttek: Félsorompót szerelnek a farádi átjáróba legkésőbb jövő június végéig.

– Nagy örömmel fogadtuk az értesítést, hisz az erőfeszítések, valamint a nyilvánosság és az összefogás ereje nem maradt hatástalan – fogalmazott a település vezetője, aki azt is elmondta, hogy hat évvel ezelőtt már kérték a GYSEV Zrt.-t, hogy szereljenek fel félsorompót a farádi átjáróba. Ám az akkori felvetésükre nem kaptak kedvező választ. A mostani döntés viszont megnyugtató és remélik, hogy az illetékesek nem a megszabott határidőre készítik el a sorompót.

Arra a kérésre, hogy a kedvező fordulatot követően mi lesz az eddig összegyűjtött pénz sorsa, Tóth Mihályné azt válaszolta, hogy konzultálnak az adományozókkal és várhatóan jótékony célra fordítják az összeget.
– Nagyon örülünk a döntésnek, az viszont szomorú, hogy ennyi halálesetnek kellett történnie ahhoz, hogy felszereljék a sorompót
– mondta a farádi vasúti átjáróban tragikus balesetet szenvedett jobaházi fiú édesanyja, Szalay Attiláné. – Így talán most a másik két fiamat nagyobb biztonságban tudhatom, ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy Robikát nem kaphatom vissza. Úgy tűnik, érdemes volt harcolni, hogy mások élete ne legyen veszélyben. Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak, akik mellénk álltak, segítettek a gyűjtésben.
Szalay Attiláné is megerősítette, hogy az eddig összegyűjtött pénzt jótékony célra ajánlják fel.

Olvasóink írták

 • 17. Emy 2008. augusztus 03. 12:33
  „Sziasztok!!!Nagyon örülünk hogy lesz sorompó!!!Végre elértük célunkat.Köszönjük mindenkinek aki segitett nekünk!!!:DDe tudjuk hogy Roibkát már nem láthatjuk többé:´(.És Rábatamásiban is van sorompó időtelenm idők óta és a nagypapám mondta hogy közel 40 éve nem volt Hála Istenek halálos baleset.És ha valaki valamit is mer szólni erre a kedves családra keservesen meg fogja bánni.Olyanok irnak ide rosszat roluk akik nem is ismereik őket.De azért remélem hogy nem fogunk vitatkozni LESZ SOROMPÓ ÉS KÉSZ!!!nyugodjatok bele.”
 • 16. támogató 2008. augusztus 01. 15:35
  „legyen vasbeton a sorompó, mint az átkosban a nyugati határátkelőknél!
  no comment video: http://www.youtube.com/watch?v=hCG6vDfFd-w”
 • 15. Gery.. 2008. július 30. 12:57
  „Köszönöm kérdésed..Melyik??Melyikek!!Azok akiknek egy félsorompó nem jelent nagyobb biztonságot..2008-at írunk..A közlekedés felgyorsult,sokasodot..Ma már erre szükség van..Természetesen el is romolhat..De nem jellemző..Egyébkén én még mindig a tényeket tartom szem előt..Ahol van sorompó,töredéke baleset nem történik..Nézzétek..Évente több tragédia történik..Legalább fogadjátok el egy egy próbálkozásnak.Annyit megér nektek is nem? Aztán majd az üzembe helyezés után egy évvel visszatérünk a témához..Lesz"eredmény"..”
 • 14. ?? 2008. július 17. 21:33
  „Gery..

  melyik a rosszmájú, gúnyos megjegyzés?”
 • 13. Gery.. 2008. július 17. 12:21
  „Soha nem tudjuk majd meg,épp kinek az életét mentette meg a sorompó.Lehet épp a rosszmájú,gúnyos megjegyzések íróit,hozzátartozóit.Tisztelet illeti a családot,az önkormányzatot és a Kisalföldet is..”
 • 12. juszt 2008. július 15. 22:51
  „Ha a köd lemegy előletek és reálisan gondolkodtok, nem hiszem el, hogy nem értitek meg azt, hogy egy félsorompó, vagy egész sorompó, vagy akármilyen külön jelzés elég ahhoz, hogy megmentsen valakit a figyelmetlenség, akár a rossz berendezés működéséből adodó és egyéb állapotoktól való baleset elkerülésében! Ha kell mindenki álljon meg a sorompó vagy közlekedési elágazásnál, attól függetlenül, hogy teljesen evidens annak jelzése. Ne legyen az, senkiben, hogy megszokásból vezet, mert beláthatatlanok annak következményei!
  És ne értse senki férre, nagyon példaértékű az összefogás kár, hogy az életben a tolerancia területén nem működik ennyire evidensen.”
 • 11. Cady 2008. július 15. 12:37
  „Köszönjük szépen a Kisalföld Szerkesztőségének, hogy segített minket célunk elérésében!
  Amúgy nem értem ezt a gúnyos hangvételt, amit néhányan használnak az üggyel kapcsolatban. Miért fáj ennyire az nekik, hogy sikerült elérni célunkat?!”
 • 10. antistar 2008. július 15. 06:53
  „Kedves Szalay Attiláné! Ne higgye, hogy attól hogy sorompó lesz ,nagyobb biztonságban lesznek a fiai! A sorompót elektrónika működteti, ami pedig elromolhat, vagy ellopják a tápkábelt és akkor nem működik! Ha nem győződnek meg arról ,hogy biztonságosan átkelhetnek egy vasúton, akkor tragédia is történhet! EDDIG SEM A VONATOK JÖTTEK ROSZ HELYEN, HANEM VOLTAK AKIK NEM FIGYELTEK ELÉGGÉ.......”
 • 9. !!!! 2008. július 13. 20:48
  „És mi van a közúti rendőrlámpák piros jelzésénél, ott mégis jóval többen állnak meg legalábbis kevesebbszer lehet hallani, hogy "a piros jelzés ellenére"
  Igazad van nem csak sorompó letördelő emberek élnek, hanem a sorompót kiekrülők is vannak szépszámmal.
  Az úton mindenki elsősorban saját, másodsorban más testi épségére vigyázzon, és ennek értelmében az agya az útun legyen, minden eshetőségre felkészülve egy vasúti átjárófelé közeledve.”
 • 8. juszt 2008. július 13. 20:29
  „Kedves Titty!

  Ha vizuális típus, akkor a látotakkat tanulja és jegyzi meg a legkönnyebben. Ha ez így van, akkor egy filmet vetítsenek le a médiában, amikor egy baleset bekövetkezik és abból tanulva tudni fogják, hogy hogyan nem kell vezetni. kivéve ha épp az ellenkezőjét jegyzik meg.”
 • 7. Titty 2008. július 13. 14:24
  „Kedves hozzászólók!
  Az emberek többsége vizuális típus, lehet sok baleset elkerülésében fog segíteni ez a félsorompó!
  Bízzunk benne, hogy nem csak "vadállat", sorompót letördelő emberek élnek Magyarországon!!!!”
 • 6. Szerkesztőnek 2008. július 13. 12:48
  „Tisztelt szerkesztő úr! Kisalföld!

  Ilyen egyoldalú cikket, ráadásul úgy állítja be magát a Kisalföld, mint az igazság lovagja. Kár, hogy a leírtak még csak köszönő viszonyban sincsenek az igazsággal. Erre nem kéne büszkének lenni!”
 • 5. juszt 2008. július 13. 11:34
  „Kedves abc123
  gondolkodj és számolj 123-ig. Ne az legyen már mindenkiben, hogy egy fél vagy teljes soropmó, majd minden balesetet megakadályoz, mert, akkor megint csak úgy, mint most beleképzelitek a félsorompóba, hogy az majd csodát tesz.
  Tehetnek teljes sorompót is akár ráccsal, mint régen, de azt is elviszik úgy, mint régen, és a halálos balesetek száma meg csak gyarapodik. Az AGYATOKKAL vigyázzatok MAGATOKRA és ne a sorompó láthatóságában, vagy biztonságában, mert mindkettő csak egy dolog ,egy eszköz, hogy valamivel könnyeb legyen a vasúti átkelés. Legszívesebben minden sorompót megszűntetnék és csak egy vonat által összenyomott kocsit hagynák ott, talán, akkor gondolkodtok és nem piroson átszabtok, 40 helyett 70 km/h sebességgel. Sőt ahol nem látható be a szakasz ott 20 km/h csökkentetném a megközelítési és áthaladási sebességet. De ez sem lenne elég, mert itt mindenki csak száguld, mert valamiről biztos lekésik, normális tempóban nem tudnak haladni az kizárt. A főutakon is csak mennek mint egy állat és csodálkoznak, hogy bumm. Csak egy baj van ebben, mégpedig az, hogy többnyire a vétkes az megússza, a védlen pedig meghal. Ez a nem mindegy!
  Rakjatok csak minden átkelőbe dupla vagy tripla sorompót hangjelzéssel kombinálva, sőt a féket a kocsiban egy berendezés szabályozza, hogy időben meg tudjatok állni, de ha az is elromlik, ugyanott vagy mint ma. A hatóság ennyi kérvény és média alapján könnyen tudja megszabni, akkor legyen és a kedélyek lenyugszanak, de mit mond, majd a hatóság, ha a félsorompót is elviszik és ismét meghal valaki tegyük fel ugyanott.? Rajtatok múlik mit akartok életben maradni vagy nem! HA életben akartok maradni, akkor az átkelőt körültekintően közelítitek meg, ha nem akartok életben maradni, csak menjetek. Rajtatok a döntés senki máson RAJTATOK!”
 • 4. abc123 2008. július 13. 09:40
  „Rendben akkor legyen teljes sorompó bakterrel.Vagy miért vannak ezek a dolgok kitalálva mint pl. a félsorompó? Ti tudjátok hova kell hova nem,vagy nem kell sehova sem?”
 • 3. juszt 2008. július 12. 15:20
  „miracle
  Ez így igaz! Nem lesz ez akadálya a balesetek elkerülésének, de csak csinálják és megnyugszanak, de kezdődik majd előröl, mikor az első félsorompó letöréses baleset elkövetkezik. Mert nem értik meg, hogy saját magad vagy felelőse annak, ami veled történik!”
 • 2. miracle 2008. július 12. 10:00
  „Hír 2011-ből: A Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának döntése értelmében jövő év június 30-ig felüljárót kell építeni a farádi vasúti átjáróba, mert a félsorompót rendszeresen letörik, megkerülik, így az nem biztonságos.”
 • 1. ?????? 2008. július 12. 09:19
  „Csak nehogy a sok őrült sofőr letörje, mert ismételten figyelmetlenül, esze-veszetten vezet majd! Na meg a randalírozókról, tolvajokról ne is beszéljünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akinek nincs egyházi temetése, azért nem is harangoznak?

Szil - Egy olvasónk véleménye szerint a közelmúltban meghalt szili tanítóért nem szólt a… Tovább olvasom