Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A hatóság egy hónapon belül dönt a farádi átjáróról

Farád - A törvényi előírásoknak megfelel a farádi vasúti átjáró felszereltsége, de biztonságosabb lenne, ha félsorompót is telepítenének oda. Ez volt az általános vélemény a keddi helyszíni szemlén. Döntő határozatot a hatóság hoz.
Biztonságosabb lenne a farádi vasúti átjáró, ha legalább félsorompóval látnák el. Röviden így lehet összefoglalni annak a helyszíni szemlének a tapasztalatát, melyet tegnap tartottak közlekedési szakemberek részvételével. A bejárást Horváth Gábor, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának munkatársa vezette.
Elöljáróban elmondta: az átjáró forgalomtechnikai kialakítása, a jelzőtáblák elhelyezése megfelelő. A biztosítási módja is a jogszabályok szerinti, az esetleges változtatást az elmúlt egy év két halálos balesete indokolhatja. Horváth Gábor hozzátette: a farádi átjáró a 2006-ban készített országos veszélyességi rangsor 69. helyén szerepel. A két baleset miatt a következő listán nyilván ennél már előbbre kerül a kereszteződés. A szakember utalt a jogszabály egy mondatára is, miszerint „ott kell félsorompót elhelyezni, ahol a közlekedésbiztonsági helyzet azt indokolja".

A GYSEV Zrt. szakemberei a helyszíni szemlén jelezték, hogy a balesetek a járművezetők hibájából, figyelmetlenségéből, a KRESZ szabályainak megszegése miatt következtek be. Tompos Béla, Farád polgármestere a helyiek és környékbeliek nevében szólalt fel.

A bejárás résztvevői abban megegyeztek, hogy biztonságosabb lenne a sorompós átjáró.
A bejárás résztvevői abban megegyeztek, hogy biztonságosabb lenne a sorompós átjáró.

– Szeretnénk, ha felszerelnék a félsorompót, mert veszélyeztetve érezzük magunkat – fogalmazott. – Az elmúlt nyolc évben három halálos baleset bizonyította, hogy szükség van a berendezésre. A gyűjtés megindult, ezért a célért szívesen áldoznak az emberek. Addig gyűjtünk, amíg a szükséges pénz össze nem jön.

Zentai Zsolt, a Magyar Közút Kht. forgalomtechnikai menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt öt év statisztikája szerint súlyos balesetek a félsorompó nélküli átjárókban voltak. Mihály András, a Közlekedésbiztonsági Szervezet balesetvizsgálója úgy tájékoztatta a résztvevőket, hogy szervezetük vizsgálta a farádi átjárót. Szakvéleményüket eljuttatják a közlekedési hatóságnak. Vélhetően a közlekedésbiztonságiak a félsorompó felszerelését javasolják majd. Böröcz Péter őrnagy, a Csornai Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője szintén azon a véleményen volt, hogy biztonságosabb lenne az átjáró, ha félsorompóval látnák el.

Stöckert Dávid, a vasúttársaság kommunikációs munkatársa a környékbeliek gyűjtésére vonatkozóan elmondta: a GYSEV Zrt. még a gyűjtés megkezdése előtt kezdeményezte a helyszíni szemlét a hatóságnál, hogy szakemberek döntsék el, szükséges-e változtatni a vasúti kereszteződés biztosítási módján.

– A félsorompó felszereléséhez, működtetéséhez a hatóságok határozata szükséges. Ha a félsorompó felszerelésére határozat születik, akkor természetesen a vasúttársaság saját forrásokból felszereli azt – jegyezte meg Stöckert Dávid.

A helyszíni szemle végén kiderült: egy félsorompós berendezés elhelyezése közel 15 millió forintba kerül. Horváth Gábor összefoglalójában azt mondta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság egy hónapon belül határozatot hoz, melyről értesíti az érdekelteket.

Olvasóink írták

 • 12. Levinski 2008. október 16. 15:15
  „Na most mi a helyzet? lesz sorompó van nem? mi ez a nagy hallgatás?
  mi tart ennyi ideig? megvárják az újabb balesetet? szerintem lehet hogy arra megy ki a játék. Ez nekem magas. Mindenesetre kiváncsi vagyok.”
 • 11. levinski 2008. október 07. 17:32
  „Azt hittem egy kicsit gördülékenyebben mennek a dolgok. De talán most sikerülhet.Bizakodjunk.”
 • 10. easyrider13 2008. szeptember 25. 09:18
  „Szerintem meg körül kell nézni!!!!!!!nem ugy közlekedni,hogy"tegnap se jött ilyenkor vonat" ha valaki nem néz körül a vasuti átjáró előt az a saját felelőtlensége!! egy cseppet se sajnálom!!!!!! táblák jelzik a megengedett sebességet,és a kresz is elő irja mennyivel kell átthaladni,ill fokozott figyelemmel ha nem vagyunk biztosak a berendezés helyes működésébe!!!! szóval nézz körül és lassits!!!!!!!!!!! ez a megoldás!!!”
 • 9. Goldmund 2008. június 18. 14:35
  „Számomra tanulságos volt végigolvasni, hány állami szerv vesz részt egy olyan vizsgálaton, melynek eredménye hogy megtudjuk: félsorompóval biztonságosabb egy vasúti átjáró. :-)))
  Talán ha az adófizetők pénzét hatékonyabban használná fel a kormány, több sorompóra telne.....”
 • 8. Bubus 2008. június 11. 17:41
  „Nem tudom ha valamelyikük hozzátartozója is ilyen figyelmetlenség miatt halna meg is igy vélekednének-e?Ha egy kereszteződésben ütközöm összetörik a járművem,ha egy vonat elüt már én is.Aki mindennap arra jár szeretné ha biztonságosabbá tennék az átjárót.MINDENK CSAK ADDIG OKOS MIG VELE NEM TÖRTÉNIK BAJ!!!”
 • 7. levinski 2008. június 11. 16:54
  „Én is sokkal nyugodtabb lennék, ha lenne sorompó, mert a gyerekeim isgyakran járnak át ott. Bizony szeleburdiak, és jobban észrevehető egy sorompó,mint egy lámpa.”
 • 6. creat 2008. június 11. 11:32
  „egyetértve 3-assal, csak annyit tennék zozzá, hogy a lámpás kereszteződésnél sokkal több lámpa nálkuli van, és sehova se tesznek sorompót.
  sokkal körültekintőbben kellene vezetni
  sőt javasolnám, hogy a záróvonal helyett meg építsünk falat, hogy biztos ne menjenek át
  nem hiszem, hogy az emberi figyelmetlenség bármilyen szerkezettel, eszközzel pótolható lenne”
 • 5. Icsi 2008. június 11. 10:16
  „Mit kihoznak már ebből a témából.
  Körül kellenne nézni áthaladás előtt!”
 • 4. Figyelmes 2008. június 11. 09:05
  „Ha nem figyelnek az autósok, akkor a félsorompó sem fogja megmenteni őket. Egyébként eddig az útátjáróban minden esetben a figyelmetlenség miatt haltak meg...”
 • 3. Himen 2008. június 11. 08:46
  „Helyes! Ezután pedig a városokban minden lámpás kereszteződésbe is tegyenek félsorompót, hiszen ott is csak piros lámpa van. Gazdagok vagyunk, telik rá.

  Ui.: Aki egy vasúti átjáróban nem veszi észre a piros lámpát, az vezetésre alkalmatlan és inkább a vonat üsse el, mint hogy ő üssön el másokat. Ennyit erről.”
 • 2. Demjén Mihályné 2008. június 11. 08:13
  „Jobaháziak nevében kérjük, hogy a félsorompó felszerelését megelőzően nagyon fontos lenne, ha a jelzőlámpákat olyan égőkkel lássák el, amielyek a jelenleginél jobban világítanak. Erre azért lenne szükség, mert erős napsütésben alig látni a fénysorompó jelzését. Egy jobaházi”
 • 1. pan.cser 2008. június 11. 07:52
  „Helyes! Miért kell ehhez embereknek meghalniuk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a kiskorú szabálysértő

Kapuvár - Egy év alatt csaknem megháromszorozódott a kiskorú szabálysértők és bűncselekményt… Tovább olvasom