Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

A határzártól sem riadnak vissza

A napokban Szentgotthárdon rendkívüli ülést tartott a Rába Szövetség elnöksége. A tanácskozáson a Rába ausztriai szennyezése volt a téma.

Intézkedési terv

– A Rába szennyezése már öt éve tart, és hogy ezt máig sem sikerült megszüntetni, az a magyar környezetvédelmi tárca csődje – jelentette ki Nemes László. – Ezért a Szentgotthárd térségében élők kérésére a Rába Szövetség segíteni próbál a gondok megoldásában. Többlépcsős intézkedési tervet dolgoztunk ki, és ugyanúgy fellépünk, mint tettük annak idején, amikor arról volt szó, hogy a Rába vizét a Balatonba vezetik.

Nyílt levelet intéznek a kormányhoz, a miniszterelnökhöz, a külügyi, valamint a környezetvédelmi miniszterhez, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, illetve felügyelőségek vezetőihez. Követelik, hogy az európai jog eszközeivel járjanak el a megoldás érdekében. Ugyancsak levelet küldenek a Rába-régió országgyűlési képviselőinek, továbbá az európai parlamenti képviselőknek. A Rába völgyében lévő települési önkormányzatoktól azt kérik, határozatban ítéljék el a szennyezést.

Nem lehet tovább tűrni

– Nem valaki vagy valakik ellen lépünk fel, hanem valamiért. Sem magyarral, sem osztrákkal nem szeretnénk veszekedni, mi megoldást szeretnénk. A régióban élő embereknek már elfogyott a türelmük, úgy is mondhatnám, hogy betelt a pohár habos és sós Rába-vízzel. Ezt nem lehet tovább tűrni, hiszen ha nem lépünk fel, akkor bármit megtehetnek velünk – vélekedett Nemes László, aki szerint volt egy másik apropója is a rendkívüli ülésnek. Nevezetesen az, hogy most készül egy 200 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas égetőmű Szentgotthárdnál osztrák oldalon, a határtól száz méterre.

Támogatják őket

– Ha kell, nemzetközi szervezetek közreműködésével demonstrálunk a fővárosban, a Rába-parton, akár a határt is lezárjuk annak érdekében, hogy kikényszerítsük a megoldást – tette hozzá a Rába Szövetség elnöke.

– Ez ugyanis gátolja a térség fejlődését, a turizmust, az agrárkörnyezet védelmét is. S felvetődik a kérdés: vajon mit hagyunk az unokáinknak? Ki garantálja, hogy a szennyezés nem jut be az ivóvízbázisba?
Nemes László elmondta, augusztusban megbeszélést kezdeményeznek az illetékes tárca vezetőjével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változást akar a kapuvári SZDSZ

Az SZDSZ kapuvári csoportja Horváth Árpádot, a szocialisták polgármesterjelöltjét támogatja az… Tovább olvasom