Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

A hasznosításra nehéz megoldást találni

A hazánkban található közel 800 kastély és várkastély nagy részét megfelelően hasznosítják tulajdonosai.

A Magyarországon található közel 800 kastély és várkastély nagy részét megfelelően hasznosítják tulajdonosai. A szakember szerint a helyreállítás és megóvás okoz gondokat.

A Kisalföldben olvashatták, hogy a mihályi Dőry-kastély a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezelésébe került. (Kisalföld, 2006. január 17.) Az intézmény most az épület felújításán fáradozik. Dr. Varga Kálmán, a hivatal elnöke szerint a magyarországi kastélyok jó részét megfelelően hasznosítják a tulajdonosok. A legnagyobb gondot az ingatlanok fenntartása, helyreállítása jelenti. Hazánkban körülbelül 800 kastély, várkastély van.

A volt tulajdonosok elhagyták

– Teljesen vegyes a kép a kastélyok működtetését illetően, hiszen a magyarországi várkastélyok és kastélyok mögül 1945 után a gazdasági erőt, azaz az uradalmakat, nagybirtokokat „kikoptatták" – mondta elöljáróban dr. Varga Kálmán. – Emellett a tulajdonosok is elhagyták az épületeket. Ez az a műemléktípus, aminek meg kell találni a helyét egy korszerű társadalomban. Nem könnyű feladat, mivel erősek az építészeti kötöttségek. Elég, ha csak a komfort biztosítására gondolunk. Hazánk kastélyállománya ilyen szempontból, ha nincs is kritikus helyzetben, de vannak problémák. A magyarországi közel 800 kastélynak 70–80 százaléka megfelelően működik, de éppen a nagyobb, jelentősebb épületeknél helyreállítási, megóvási, hasznosítási gondok merülhetnek fel.

Nem az üzleti megoldás az első

Dr. Varga Kálmán szerint a Rábaközben a mihályi Dőry-kastély nem tartozik ebbe a körbe. A hasonló nagyságú kúriáknak országszerte is megtalálták a megfelelő funkcióját. A hivatal elnöke példaként említette a szlovák határ mellett a kékedi reneszánsz eredetű, méreteiben a mihályihoz hasonlítható Melczer-kastélyt. Ott szálloda működik, a Mágóchy család Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pácini, szintén reneszánsz, tornyos várkastélyában múzeumot alakítottak ki.

– Ezekben az épületekben azért jellemzően mindig „volt valami". Nem voltak rosszak a szállodai, rendezvényközponti elképzelések sem, de természetesen az ingatlanok adottságai nem biztos, hogy megfelelnek az üzleti vállalkozások feltételeinek. Azaz, kérdéses, hogy valamennyi kastély alkalmas arra, hogy önálló működéssel fenn lehessen tartani. Mihályi esetében ezért is, és az épület értéke miatt is gondoltuk úgy, hogy érdemes a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak foglalkoznia vele. Szeretnénk megtartani a korábbi funkcióját, azaz fogadjuk a turistákat, helyet adunk különböző rendezvényeknek, de alapvetően nem az üzleti hasznosítás, a nyereségtermelés a cél – fejtette ki dr. Varga Kálmán.

Magán, önkormányzati, állami

A Rábaközben több kisebb nemesi kúria is van. A rábasebesi Széchenyi-vadászkastély sorsáról szintén olvashattak lapunkban (Kisalföld, 2006. január 21.). Jelenleg üresen áll, korábban szállodaként üzemelt. Szilsárkány két Baditz-kúriájában az eredeti tulajdonosok leszármazottai élnek, a szintén ehhez a családhoz tartozó magyarkeresztúri kastély ma egy budapesti magánszemély tulajdonában van, de ugyancsak kihasználatlanul. A jobaházi kúriában a megyei önkormányzat működtet szociális otthont, az egyedi, egykori Batthyány-kastélyt pedig vállalkozás birtokolja. Beledben, a Barthodelszky család otthonában az iskola van, a farádi Sarlay-lakban téesziroda.

Enesén a nemesi kúriákat az önkormányzat hasznosítja polgármesteri hivatalként, óvodaként, művelődési házként. Dénesfán, a gróf Cziráky család ősi fészkében a kapuvári kórház rehabilitációs osztálya működik, a győrsövényházi Laendler-kúriába pedig egy helyi vállalkozó álmodott idősek otthonát. A szanyi püspöki kastély a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet kezelésében van, az épület falai között működik például a községi könyvtár és a helytörténeti gyűjtemény is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztották a teleházat

A sobori közösségi ház egészen csütörtökig nyújtott ingyenes internetezési lehetőséget a helyieknek, számítógépek hiányában viszont erre most nincs mód. Múlt péntekre virradóra ismeretlenek ellopták a sobori közösségi ház négy számítógépét. A tolvajok a jelentős anyagi kár mellett a kisközség közösségi életében is felmérhetetlen károkat okoztak. Tovább olvasom