Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

A hallássérült fiú harmonikázni tanul

Öt harmonika és egy szintetizátor vár „bevetésre” Foki Balázs bogyoszlói „birodalmában”.
A tizenhét éves bogyoszlói Foki Balázs néhány éve a szülei társaságában egy lakodalomban vett részt. Mint azóta kiderült, az esemény fontos mérföldkő volt az életében.

Történt, hogy a násznép szórakoztatásában egy harmonikás is közreműködött és ez annyira megtetszett a fiúnak, hogy nyomban elhatározta, ilyen hangszert ő is szerez magának. Azonnal takarékoskodni kezdett, a forintokat a nagy cél elérése érdekében gyűjtögette. Aztán, nem is olyan sokára – persze szülői segítséggel – meglett az eredmény: „kéz alatt" sikerült vásárolnia egy tangóharmonikát. Így már nem volt akadálya, hogy közelebbről kezdjen ismerkedni a hangszerrel. A gyakorlásban a család egyik ismerőse – ahogy ő nevezi, Takácsné Erzsi néni – segítette, akinek köszönettel tartozik.

Balázs jó érzékkel „nyúlt" a hangszerhez és bár autodidakta módon, de annál nagyobb lelkesedéssel vetette magát a zenetanulásba.
Ma már a családi házuk egyik helyisége igazi zeneszoba, ahol öt tangóharmonika, egy szintetizátor, megannyi kottapapír és dalszöveg áll az ifjú muzsikus rendelkezésére.

A teljességhez tartozik, hogy Balázs hallássérült, ám ez – szerencsére – nem szegte kedvét és a zenélésben sem hátráltatja.
Tehetségének gyorsan híre ment a környéken, és tavaly már több rábaközi település falunapján, de más rendezvényen is közönség elé lépett, s mindenütt szeretettel fogadták.

A fiatal „harmonikás" a csornai Kossuth Lajos Szakiskola tizenegyedik osztályába jár, a vegyesbolti eladói szakmát tanulja. Szeptembertől pedig az ugyancsak csornai Kerényi György Művészeti Iskola harmonika szakos növendéke lesz. Azt mondja, fellépései alkalmával leginkább népdalokat, magyar nótákat, csárdásokat kérnek tőle és ő örömmel tesz eleget a kérésnek.

Balázs részt vesz a Kultúrával a Nyugat Kapujában rendezvénysorozaton, de van más „lekötött" programja is, nevezetesen az, hogy tavasszal végzős diákokat kísér szerenádozó körútjaikon. Emellett számos fellépés vár még rá. Közben pedig mindjobban tökéletesíteni szeretné zenei tudását, hisz úgy érzi, élete részévé vált a muzsika, erről már nem tud lemondani.

Balázs megismerkedett már a másik rábaközi zenei tehetséggel, a bősárkányi Szabó Andrással, akivel a vakok és gyengénlátók egyik csornai rendezvényén találkoztak, ahol is ő harmonikamuzsikával szórakoztatta az egybegyűlteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén több pénz jut a civil szervezeteknek

A csornai önkormányzat idén 27 millió forinttal támogatja a város civil szervezeteit. Tovább olvasom