Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

A haifai egyetemen kutatott a csornai gimnazista

Egy hónapot töltött Izraelben egy csornai középiskolás lány, aki amellett, hogy a sivatagtól a tengerpartig sokfelé megfordult, orvosi kutatóprogramban is részt vett Haifában.
Felejthetetlen időszakot tudhat maga mögött a csornai Turi Eszter. A győri Révai Miklós Gimnázium tizenegyedik osztályos tanulója egy kutatócsoport tagjaként és egyedüli magyarként egy hónapot töltött Izraelben.

– Édesanyám talált rá az interneten a Kutató Diákok Országos Egyesülete által kiírt pályázatra. Elkészítettem, beadtam a pályamunkát és a sok-sok diáktársam közül rám esett a választás – idézte fel az Izraelbe vezető út első lépéseit Eszter, aki arról is készségesen beszélt, hogy a haifai egyetemen végeztek orvosi kutatómunkát. – A vastagbélbetegségek lehetséges gyógymódjai kifejlesztésének kezdeti szakaszában vettem részt. Az ottani mentorom két éve dolgozik ezen a projekten, s ennek csak egy fázisába kapcsolódtam be.

A csornai diáklány kutatótársai Kanadából, az Egyesült Államokból, Bulgáriából és Svájcból érkeztek, de a negyvenkét tagú csoport fele izraeli volt. Ám ennek ellenére angol nyelven megértették egymást, és állítja, az egy hónap alatt sokat javult a nyelvtudása.

– Érkezésünk után három megnyitóünnepséget tartottak, de másnap már meg is kezdődött a munka – folytatta az élménybeszámolót. – Mentorom pontosan elmagyarázta, mit és hogyan fogunk csinálni. Reggel nyolctól délután fél négyig dolgoztunk az egyetem orvostudományi tanszékén, az immunológiaosztályon. Beteg és egészséges emberek vérében mértük egy bizonyos antitest szintjét és abból következtetéseket vontunk le. A vizsgálatokat többször meg kellett ismételni, hogy magunkat is ellenőrizzük.

Egy-egy vizsgálat egy hétig is eltartott. A munka rendkívül hasznos volt, mert rámutatott, hogy milyen irányba kell a kutatást tovább folytatni. Délutánonként különböző programokat szerveztek, a pénteki napokon kirándultunk, jártunk a tengerparton és a sivatagban is, a szombatokat családoknál töltöttük. Nagyon vigyáztak ránk, szerencsére semmit sem észleltünk azokból a borzalmakból, amelyeket a televíziók képernyőjén olykor látni lehet. Különben az izraeli emberek kedvesek, nyitottak, segítőkészek. Befejezésül egy cikket kellett írni, s előadást tartani.

A két legjobb írás t egy német tudományos magazinban leközlik.
Eszter – bár kitűnően érezte magát a távolban és szívesen vállalkozna egy újabb kiküldetésre – szüleivel folyamatosan tartotta a kapcsolatot. Jöttek-mentek az elektronikus levelek és gyakoriak voltak a telefonhívások is. Azt mondta, amellett, hogy tevőlegesen részt vehetett egy komoly kutatásban, barátságok is szövődtek a különböző országokbeli diákok között. Így aztán az sem kizárt – hisz ígéret már van rá –, hogy hamarosan a kutatódiákok egy csoportja Csornára látogat. Közben pedig Eszter igyekszik minél jobb tanulmányi eredményt elérni, hisz nem titkoltan vonzódik az orvosi pálya felé, ezért az nem kérdés számára, hogy melyik egyetemre jelentkezik majd a középiskolai tanulmányok befejeztével.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszi hangulatban a nemzeti park

A Hanság védett területein búcsúzkodnak a vonuló madárfajok, s megjelennek az ősz jellegzetes… Tovább olvasom