Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A hagyományőrzés életforma

Autószerelőnek tanult, mégis a bőrök felett görnyed naponta a farádi–csornai Kocsis Gábor. Véleménye szerint a hagyományőrzés olyan életforma, ami fegyelmet, odafigyelést kíván.
– Jelenleg Csornán élek, de Farádra születtem, szüleim révén tősgyökeres farádinak vallom magam – kezdte Kocsis Gábor. Az 1972-ben született mesterember gazdálkodó családból hozta magával a közösség, az emberek szeretetét. Ám hiába a gazdálkodó család, mégis az autószerelő-szakmát választotta.

– Első munkahelyem már Csornán volt, majd immár tíz éve a Pannon-Vízhez kerültem – mesélte a nős, családos férfi. A tanult foglalkozásai azonban nem töltötték ki mindennapjait, így a horgászat mellett hagyományőrző egyesületet alapított és az ehhez szükséges kézművestermékeket is elkészíti.

Kocsis Gábor: Minden a gyermeknek vett íjjal kezdődött.
Kocsis Gábor: Minden a gyermeknek vett íjjal kezdődött.

– Sosem gondoltam volna, hogy valaha bőrrel foglalkozom, de a csapatnak is szüksége volt egy-két tegezre, tarsolyra, övre, tokra, melyek vásárlása meglehetősen pénzigényes. Így belevágtam egy számomra akkoriban teljesen ismeretlen szakmába – mesélte Gábor. Több bőrdíszművestől is kapott segítséget és egy alkalommal a családi kirándulást is feláldozta az ismeretszerzés oltárán. – Kezdetben sok bőrt eldobtam, ám már a meglévő technikákat fejleszteném, nyomott minták és egyebek megtanulásával – mondta Kocsis Gábor. Keze alól kerülnek ki a hagyományőrző csapat honfoglalás kori tegezei, tarsolyai, de készít korhű öveket és akár mindennapi használati tárgyakat is, melyek közül nem egy már Svájcban és az USA-ban hirdeti készítője kézügyességét.

– Mindehhez jó alapot ad a Farádon bejegyzett Hanyi Táltoscsikók Egyesület, több család alkotja ezt az íjászcsapatot – mondta Gábor. A honfoglalás kori íjászkodás egy gyermekének vett íj nyomán indult, napjainkra több ilyen is díszeleg a polcokon. – Elsősorban nem a csapat bemutatóin látható külcsín a fontos. Nekünk a hagyományok ápolása, megőrzése életforma, mely nagy fegyelmet és odafigyelést kíván, hiszen az úgynevezett visszacsapó íj nemcsak szép hagyomány, de komoly fegyver is. Gyermekeink is követnek bennünket ezen az úton, s a közösségi érzés megtapasztalása hasznos, sőt, fontos lehet az ő életükben is – mondta Kocsis Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuváron történt: virágosztás, szabadegyetem, halételek a Piac téren - fotók

Nézze meg a kapuvári események fotós összeállítását! Tovább olvasom