Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A hagymatermés negyede az átlagnak

Acsalag - A felvásárlási ár jó, a mennyiség nem annyira: röviden ez jellemzi idén a hagymapiacot. A nyári időjárás nem kedvezett a vetéseknek, 600 mázsa helyett mindössze 150-et takarítottak be Acsalagon is.

A hagyma felvásárlási árával elégedettek a termelők, de most a mennyiség nem megfelelő. A nagy nyári meleg bánt el a terméssel. Egy kilóért nyolcvan forint körül fizetnek a felvásárlók. A Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezetnek (TÉSZ) tizennégy termelője van.

– A termés messze elmaradt az átlagtól, hiába tettek meg mindent a gazdák – tájékoztatott Családi János,  a TÉSZ elnöke. –
A hagymát kiskereskedelmi láncoknak, nagykereskedőknek, boltoknak értékesítjük. Az értékesítésnél egyre inkább fontos lesz a minőségbiztosítás és a nyomon követés. A TÉSZ-nél most vezetjük be az európai uniós „Eurepgap" minőségbiztosítási rendszert. Ez azt jelenti, hogy a termelőtől a fogyasztóig nemcsak nyomon követjük az árut, hanem a minőségére is figyelünk és mindezt dokumentáljuk is.
Családi János elmondta: a térségben egyre kevesebben termelnek hagymát, éppen az elmúlt évek nehézségei miatt. Szilágyi András a „régiek" közül való. Évek óta hagymázik acsalagi birtokán.

Hiába öntöztünk, a tartós negyven fok közeli melegekben nem sokat segített. A termés így körülbelül negyede, ötöde a normálisnak.
Szilágyi András
– Négy-öt évvel ezelőtt éltük a termelés mélypontját – fogalmazott Szilágyi András. – Akkor gyakorlatilag olyan felvásárlási árat adtak érte, hogy a földről nem volt érdemes felszedni. Egyszerűbb volt, ha beletárcsáztuk.

Aztán évről évre emelkedett az ár. A reálistól persze még nagyon messze volt, de valamivel többet kaptunk a termésért. Az időjárás is aránylag kedvező volt az elmúlt években, ennek ellenére ezek a rosszabb évek megrostálták a termelőket. Néhányan maradtunk csupán a környéken is. Az idei évben az időjárás tette be a kaput. Eső gyakorlatilag nem volt.

– Ennek köszönhetően persze most magasabb az ár, de hiába, ha nincs mennyiség. Hektáronként 150 mázsát takarítunk be, ami 500–600, de akár 700 mázsa is lehetne. Mi a Rábaközi TÉSZ-en keresztül értékesítjük nyolcvan forint körül kilónként – tette hozzá Szilágyi András.
A minőségről az acsalagi termelő megjegyezte: az sem a legjobb. Apró a hagyma és rothadás miatt válogatniuk is kell. A négyhektáros föld felén már végeztek a szedéssel. Ha eső nem hátráltatja a munkát, a héten végeznek vele. A jövőt is érintve az acsalagi gazda hozzátette: mivel családjának a mezőgazdaság nyújtja a megélhetést, muszáj „tovább hajtania". „Innen kiszállni nem lehet. Azt meg tudomásul kell venni, hogy egyik év jobb, a másik rosszabb, előre nem tervezhetünk" – foglalta össze.  

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íjászkodtak, vadásztak, ''betyárkodtak''

Sobor - Íjász- és vadásztábort rendeztek Soboron. A részt vevő gyerekek az ősmagyar fegyverekkel,… Tovább olvasom