Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A hagyma napja

A makói hagymának az EU-csatlakozás után is lesz jövője, hisz védett növény és a különleges termékkategóriába kapott besorolást.
Bősárkányban tartotta hagyományos, kilencedik szakmai napját a Hagyma Terméktanács. Füleki László, a Hagyma Terméktanács titkára lapunk érdeklődésére elmondta: igazolódtak az egy évvel ezelőtti jóslatok és tavaly kevesebb hagyma termett, mint amennyire számítottak. Az Alföldön például az aszály okozott gondot, ám a belföldi ellátást így is biztosítani tudták.

Az idén ötezer hektáron termesztenek hagymát, az árak tekintetében a tavalyihoz képest jelentős változásra nem számítanak. Mint fogalmazott, a müncheni nagybani piacon kialakult árak körülbelül egy hét elteltével Magyarországra is begyűrűznek.

A terméktanács titkára kétféle, a hagymatermelőket közvetlenül érintő támogatási formáról is beszámolt. Az egyik esetben kilónként hét forintot kapnak a termelők, ha a hagymát feldolgozóipari célra értékesítik. Természetesen a regisztrált feldolgozócégekkel szerződést kell kötniük. A másik esetben hektáronként harmincezer forint a támogatás a nemzeti agrár-környezetvédelmi program integrált zöldségtermesztési programja keretében. Ennek feltétele, hogy talajvizsgálatot kell végeztetni és növényvédelmi naplót kell vezetni.

Füleki László – miként egy évvel korábban – ezúttal is gondként említette, hogy a termőterületek nagyon elaprózodtak. Ezért a termelőknek értékesítő szövetkezetek létrehozására kellene törekedniük, s emellett növelni kellene a hatékonyságot is. Az európai uniós csatlakozás kapcsán kifejtette, hogy egyes vélemények alapján – mivel zöldség és gyümölcs esetében nincs kvótarendszer – a termelők úgymond „helyzetben vannak". Szerinte azonban ez nem egészen így van, hisz akik a zöldségágazaton belül most is hatékonyan termelnek, megmaradnak, akik pedig az átlagos hatékonyságot sem érik el, képtelenek lesznek megfelelni a követelményeknek. A terméktanács titkára elmondta: a makói hagyma védett növény, a különleges termékkategóriába kapott besorolást, tehát van jövője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Információhiány vagy rosszakarat?

Noha Tóth Zoltán, Bágyogszovát volt polgármestere a március 5–i, szerdai számunkban… Tovább olvasom