Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A háború elvitte a tanári kart

Kilencven évvel ezelőtt kapott önálló épületet az 1921-ben alapított csornai polgári fiúiskola.

1921 őszén nyílt meg Csornán a polgári fiúiskola. Önálló épületet a tanoda három év múlva kapott a község áldozatkészsége nyomán. Kilencven évvel ezelőtt adták át a ma a Hunyadi-gimnáziumnak otthont adó iskolát. Erre az alkalomra, illetve az egykori tanárokra, tanulókra emlékeztek a napokban az intézmény és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának közös rendezvényén.

Egy kis történelem
A kétszintes, új iskolaépületben első igazgatóként Szemző Vilmos tevékenykedett. A tanári karban olyan kiváló pedagógusok voltak, mint a magyar és történelem szakos Tóth Anna és Bársony Kálmán, a rajzot oktató Fekete József és a természettudományokat tanító Király Iván. Az intézmény a második világháború után létrehozott általános iskola életre hívásával fokozatosan megszűnt.

Az egykori polgáristák balról: Pongrácz Ferenc, Keserű Imre, Ujhegyi János, Szabó Gyula, Bognár István, Németh László, Bársony Kálmán, Bársony Angyal (az egykori igazgató gyermekei), Molnár Imre.
Az egykori polgáristák balról: Pongrácz Ferenc, Keserű Imre, Ujhegyi János, Szabó Gyula, Bognár István, Németh László, Bársony Kálmán, Bársony Angyal (az egykori igazgató gyermekei), Molnár Imre.

Az emlékünnepségen Kovács Istvánné, a Hunyadi igazgatója és Szalay Balázs, a helytörténészek társulatának vezetője, a gimnázium tanára köszöntötte a résztvevőket. Az egykori igazgató, Bársony Kálmán fia, ifjabb Bársony Kálmán tartott előadást a polgári iskola megalakulásáról, a pedagógiai munkáról és édesapjáról.

Korabeli relikviák
Az érdeklődők a polgári iskola történetéhez kapcsolódó korabeli képeket és tárgyakat, köztük tervrajzokat, eredeti értesítőket, évkönyveket, osztályképeket és osztálytalálkozók emléklapjait is megnézhették. Megjelentek a polgári egykori tanulói is, ők emléklapot és emlékplakettet vehettek át. A hajdani növendékek mindannyian elmúltak már nyolcvan-
esztendősek.

Az ünnepség részeként a Bársony család adományából készült emléktáblát avatták fel a gimnázium aulájában.

„Nagyon jó iskola volt"
„Nagyon jó érzés volt, szép emlékekre gondoltunk vissza az ünnepségen" – mondta a Kisalföldnek a csornai Ujhegyi János, a polgári iskola egykori tanulója. János bácsi azon sajnálkozott, hogy az egykori negyvenfős osztályból csupán ő jelent meg.

– Úgy tudom, már csak öten élünk, de a többiek nem tudtak eljönni – fogalmazott. – A polgári egy nagyon jó iskola volt. Kiváló tanárok foglalkoztak velünk, nagyszerű emberek. Mire negyedikesek lettünk azonban, elfogytak. Háború volt és őket behívták katonának, többen a fronton szolgáltak már akkor. Amit viszont tőlük tanultunk, olyan útravaló volt, ami segített, hogy megálljuk a helyünket az életben.

Kapuvárról Csornára
Dr. Bársony Kálmán 1892-ben született Kapuváron. 1910-ben végzett a győri katolikus tanítóképzőben. Csapodon volt tanító, majd a budapesti tanárképző főiskolát is elvégezte. 1923-tól a csornai polgári fiúiskola magyar–történelem szakos tanára lett. 1934-ben doktori fokozatot szerzett, 1935-ben az iskola igazgatójává nevezték ki. A háború után megszűnt a polgári iskola, őt pedig az általános leányiskolába (mai Rákóczi) helyezték át. 1956-ban a helyi Nemzeti Tanács tagjaként jelentős szerepe volt az indulatok megfékezésében. 1968-ban hunyt el, sírja a győri nádorvárosi temetőben van. 1991-ben posztumusz Pro Csorna emlékplakettet adományoztak dr. Bársony Kálmánnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi készülődés advent előtt Markotabödögén

Adventi készülődést tartanak november 15-én, szombaton délután három órától a helyi kultúrházban. Tovább olvasom