Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A gyors döntés sok pénzt jelenthet

A többcélú kistérségi társulás létrehozásáról nem, egy előkészítő csoport megalakításáról viszont döntöttek a Csorna térségi polgármesterek. A végső döntést május 31-ig meg kell hozniuk.
Polgármesterek, jegyzők részvételével kistérségi értekezletet rendeztek nemrégiben Csornán. Ennek napirendjén az önkormányzatok többcélú társulásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos tájékoztató, valamint a kistérségi közoktatási terv modell bemutatása szerepelt. Azonban a társulás létrehozásáról – bár ezt a javaslatot is napirendre tűzték – nem született döntés. A tanácskozáson dr. Németh Éva, a megyei közigazgatási hivatal vezetője és Póla Gábor, az Oktatási Minisztérium szakértője tájékoztatott. Ám a hozzászólásokból kiderült, hogy a jelenlévők nincsenek abban a helyzetben – elegendő információ híján –, hogy határozzanak a többcélú társulás létrehozásáról.

A rendezvény után Papp József csornai polgármester, országgyűlési képviselő a Kisalföldnek elmondta: ma Magyarországon a közoktatásban, egészségügyben, szociális ellátásban, közigazgatásban rendkívül szétaprózódott az intézményhálózat. Így egyrészt fenntartása igen drága, másrészt eltérő a feladatellátás színvonala, sőt, vannak ellátatlan térségek is. Például a Rábaközben több mint tíz éve nincs nevelési tanácsadás és pedagógiai szakszolgáltatás.

– A kormány emiatt javasolta a parlamentnek a többcélú kistérségi társulások létrehozásáról szóló törvényt – fűzte hozzá Papp József. – Az eredeti törvényjavaslat kimondta, hogy minden önkormányzatnak egy többcélú társuláshoz kell tartoznia. Ez az ellenzék elutasítása miatt meghiúsult. Ezután a kötelező társulás kimaradt. Az új javaslat – mivel jogi kényszer nincs – anyagi ösztönzőkkel kívánja elősegíteni a társulások megalakítását.

Ha az egyes statisztikai körzetekhez tartozó önkormányzatok mindegyike – ez a csornai térség esetében harmincnégy önkormányzat – a társulás tagja lesz, és ellátja azokat a feladatokat, amelyeket a kormányrendelet előír, akkor a kistérség 80 és 120 millió forint közötti állami támogatásra jogosult. Ha nem lesz tag mindegyik település, akkor 20 és 50 millió forint közötti támogatásra jogosultak azok az önkormányzatok, amelyek a szűkített feladatkört ellátják. Akik nem lépnek be a társulásba, a feladatot a saját költségükön kötelesek ellátni.

– A mi esetünkben sok a szereplő, és sok feladatból kell kiválogatni azt, amire létrehozzuk a társulást – vélekedett Papp József. – Azért javasoltam, hogy alakítsunk egy előkészítő csoportot önkormányzati vezetőkből, és dolgozzuk ki a kereteket. Mindezt rövid időn belül el kell végeznünk, hisz május 31. az ilyen célú pályázatok beadásának határideje. Ez nagyon fontos döntés, hiszen ha csak egy önkormányzat is kimarad a harmincnégyből, akkor már a minimum 80 és maximum 120 milliónyi állami támogatásra nem lehet pályázni, ehelyett legfeljebb 50 millió forintos támogatást lehet elérni. Tehát nagy a felelősségünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncvilágversenyekre készülnek

Hungarian Masters nemzetközi kvalifikációs táncversenyt rendeznek szombaton Kapuváron délelőtt… Tovább olvasom