Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A gyermek érték a társadalom számára

A nagycsaládosok ünnepelték egyesületük születésnapját Kapuváron. A rendezvényen Márki László országos elnök elmondta: egyre kedvezőbb a több gyermeket nevelő szülők társadalmi megítélése.
illusztráció
A Kapuvári Nagycsaládos Egyesület a napokban ünnepelte megalakulásának tizenötödik évfordulóját. A rendezvényen egybegyűlteket Márki László, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke köszöntötte, majd Takácsné Szakács Ilona, a helyi egyesület titkára foglalta össze a tizenöt év történéseit. A születésnapon volt néptánc- és szalontánc-bemutató, sportversenyek a gyerekeknek, gyöngyfűzés, origami, majd az egészséges életmódról szóló előadást követően bállal zárult a jó hangulatú rendezvény.

Az egyesület történetét Márki László elnökkel idéztük fel, aki többek között elmondta: az országos egyesület megalakításának két „mozgatórugója" volt.

– Általános jelenségként tapasztaltuk, hogy a nagycsaládosokat sok helyen lekezelték. Az iskolákban is előfordult, hogy a tanárok megbélyegezték a nagycsaládosok gyerekeit, ezért úgy érezték, ha összefognak, előbbre juthatnak – nyilatkozta Márki László. – A másik ok az volt, hogy abban az időben kezdődött az egyeztetés a személyi jövedelemadó bevezetéséről. A híradá- sok arról szóltak, hogy az adó mértéke kizárólag a jövedelemtől függ, s hogy valaki hány gyereket tart el, az nem számít. Többen is úgy gondolták, hogy ez ellen fel kell lépni, s ekkor kezdték el szervezni az országos nagycsaládos-egyesületet.

– Az elmúlt tizenöt évben eredményként könyvelem el, hogy elértük: ne töröljék el a lakásépítkezésekre, lakásbővítésre a szociálpolitikai kedvezményt, mert ez sokakat érintett. Egyesületünknek három fő célja van: az egyik a családi élet értékeinek felmutatása a társadalomnak, a másik a családok érdekvédelme, a harmadik a közösségformálás. Ez utóbbi olyan dolog, ami legjobban helyi szinten működik, erre Kapuváron is nagyon sok szép példa van, ami a helyi egyesület tizenöt éves tevékenységét dicséri.

„ Azt szeretnénk, ha a társadalom szemlélete családszeretőbb lenne, ha minden törvény és rendelet megalkotásánál gondolnának arra, hogy ennek milyen hatása van a családokra, különösen a nagycsaládokra."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mondanak le a csatornázásról

Kilenc Hanság menti és tóközi település vezetője továbbra is kitart a korábban kitűzött cél, a… Tovább olvasom