Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A gyerekzsivajt hiányolják a mérgesiek

A középületek rendben lesznek, de a gyerekzsivaj még mindig hiányzik Mérgesen. Pályázati támogatással most a ravatalozót, a boltot és a kocsmát újítják fel a helyiek.
Újabb középületek rendbetételére készül a mérgesi önkormányzat. Nem akarnak lemaradni a helyi evangélikus gyülekezettől, mely elvégeztette a község templomának rekonstrukcióját. Ha elkészül a boltnak és kocsmának helyet adó öreg parasztház felújítása is, igazi kis ékszerdoboz lesz a mérgesi faluközpont. Már csak a gyerekzsivaj hiányzik a településről.

Az önkormányzat az elmúlt években felújíttatta már a kultúrház és a községháza épületét. Régóta tervezték a ravatalozó, illetve a községi tulajdonban lévő bolt és kocsma rekonstrukcióját is. Anyagi erejüket azonban eddig meghaladta a két beruházás. Most viszont támogatást nyertek a LEADER-programban.

a
Mérgesen a lélekszám nem „akarja" elérni a százat. Balázs Vince polgármester (jobbra) és Kovács István
falugondnok a felújításra szoruló bolt és kocsma előtt.


– A bolt és a kocsma egy jellegzetes, régi parasztházban működik a falu főterén. Az önkormányzat annak idején megvette, de különösebb felújítás nem történt. A közelmúltban a nyílászárókat sikerült kicserélni. Ugyanígy a ravatalozó is megérett az átépítésre – mondta el a Kisalföldnek Balázs Vince, Mérges polgármestere. – Három és fél millió forintot nyertünk a pályázaton, másfél millió forint lesz az önerő. Ám hogy ezt honnan teremtjük elő, még nem tudom. Annyira szűkös a költségvetésünk, hogy nehéz feladat lesz. Talán folyószámlahitelt veszünk igénybe. Minden feladatellátást racionalizáltunk már, próbálunk spórolni, de ez a másfél millió „nagy falat" nekünk.

A boltnál cserélik a tetőt, és elvégzik a külső tatarozást, ugyanígy a ravatalozónál is. A mérgesiek a két épület felújítása után elmondhatják majd: valamennyi középületük megszépült. „Már csak a gyerekzsivaj hiányzik a faluból" – jegyezte meg Balázs Vince. A községben jelenleg két óvodás van, a 18 év alattiak száma tizenkettő.

 A ravatalozó felújítását pályázati támogatással finanszírozza az önkormányzat.
A ravatalozó felújítását pályázati támogatással finanszírozza az önkormányzat.


– A lélekszám kilencvennégy. Sajnos a százat nem sikerül
elérnünk. Három ház is eladó most nálunk, érdeklődő van, bízunk benne, hogy előbb-utóbb fiatal családok költöznek Mérgesre – fogalmazott a polgármester. A helyiek életét nemrégen tolvajok keserítették meg. A kistérségi társuláson keresztül fabútorokat kapott a település, melyeket a Rába partján helyeztek el, a tervük ugyanis az, hogy hangulatos táborhelyet alakítanak ki a híd közelében. Nem sokáig örülhettek azonban, egy hónap alatt valamennyit ellopták.

– Az ilyen esetek nagyon elkedvetlenítik az embert, pedig nyáron voltak vendégeink a folyóparton. Még külföldiek is. Le a kalappal azonban a kistérségi polgármester kollégák előtt. Úgy döntöttek ugyanis, hogy az e célra szánt pénzmaradvány rájuk eső részéről lemondanak és felajánlják nekünk. Így pótolhatjuk a bútorokat, amiket télre már nem állítunk ki. Tavasszal a helyiek társadalmi munkájával lebetonozzuk, lecsavarozzuk mindet, talán így a tolvajok már nem vesződnek velük – tette hozzá a mérgesi polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. 56-os 2011. szeptember 19. 17:06
    „Üdvözlet messziröl Mérgesiek.
    Remélem sikerülni fognak a terveik.
    Régi emlék.
    65-70 éve jártam ott rokonlátogatóba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új jogi képviselője lesz a városnak

Dr. Vajda Attila lesz a csornai önkormányzat új jogi képviselője. Erről a város képviselő-testülete döntött keddi ülésén. Tovább olvasom