Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

˝A gyerekek őszintesége tett boldoggá˝

Karakai Annát, a csornaiak Panni nénijét, a gimnázium nyugdíjas pedagógusát köszöntötték születésnapján. Miniszteri elismerést is kapott és sokat jelent számára volt tanítványai szeretete.

Egykori tanítványok, kollégák köszöntötték 80. születésnapján a Hunyadi-gimnázium nyugdíjas tanárát, Karakai Annát. A hunyadisok Panni nénije a város talán legmegbecsültebb pedagógusa. 2008-ban a Csorna Szolgálatáért díjat vehette át az önkormányzattól. A mostani évfordulón Hiller István miniszteri elismerő oklevelet adományozott számára.

Panni néniről azt tartják tanítványai: szigorú, de igazságos tanár volt. Szekundái, még ha rosszul is estek a diákoknak, jobb munkára sarkalltak.

– Próbáltam következetes lenni. Mindig elmondtam, mit várok el és mit adok én – beszélt tanári hitvallásáról portálunknak. – Ha valaki nem fogadta el a segítséget, az nagyon letört és bántott. Volt egy fiú, akit meg kellett buktatnom, mert még a házi feladatot sem volt hajlandó megcsinálni. Később az osztálytalálkozóra azt üzente: az élet megtanította rá, hogy jogosan cselekedtem. Ha egyest adtam, mert néha muszáj volt, az ugyanúgy fájt, mint a tanulóknak.

Karakai Anna Szanyban született. Az elemi iskola után Pápán tanult tovább, az állami polgári leányiskolában. 1950-ben érettségizett. Tanítónő szeretett volna lenni, a képzőbe járt, tanárai aztán egyetemre javasolták. Matematika–fizika szakon diplomázott.

– Végig nagyszerű, csodálatos tanítóim, tanáraim, professzoraim voltak – emlékezett.

Az államvizsga után a csornai gimnáziumba irányították. Örült a lehetőségnek, mivel hazafelé jöhetett. 1954-ben kezdte a tanítást.

Karakai Anna Csorna megbecsült, a szakminiszter által is elismert
Karakai Anna Csorna megbecsült, a szakminiszter által is elismert

– Láttam a tiszta tekintetű fiatalokat és éreztem, várnak tőlem valamit. Megriadtam, vajon tudom-e teljesíteni az elvárásokat. Tudok-e én annyit, amennyit a gyerekek elvárnak tőlem. Amikor aztán a gyerekek visszaadták a tanultakat, megértették a mondandómat, megnyugodtam.

Panni néni nem csak matematikára, fizikára tanította a diákokat. A kötelező anyagon kívül sok minden mást is adott nekik. Hazaszeretetre, a művészetek megismerésére nevelte őket. Osztályfőnöki óráiról mint apró csodákról beszélnek tanítványai ma is.

– Az osztályfőnöki órákra mindig külön készültem. Az nem olyan volt, mint a matematika, hogy amit mondtam, bizonyítani is tudtam, vagy a fizikát kísérletekkel támasztottam alá. A gyerekektől olyan őszinteséget kaptam, ami nagyon boldoggá tett. Bármilyen kérdés merült fel, mindent megbeszéltünk, nem volt tabutéma. A tanítóképzőben Cziráki Lajos volt az osztályfőnököm, rajztanárom. Nagyon sokszor felidéztem a gondolatait.

Panni néni 1985-ben ment nyugdíjba, de ma is aktív életet él. Tartja a kapcsolatot régi iskolájával, nagyon sok tanítvány keresi rendszeresen, részt vesz a városi rendezvényeken. Szabadidejében olvasgat és tanít is, ha megkeresik.

– Vannak kedves tanítványaim ma is, bár már nem vállalok annyit, mint régen – mondta. – Olvasni szeretek, elfoglalom magam. Legutóbb Schopenhauer gondolataiban mélyedtem el, jó volt megismerni. Nagyon szeretem Marx György fizikus könyveit. Unatkozni szerencsére már nem marad időm, soha nem is volt. És hihetetlen erőt adnak a tanítványok, akik gyakran felkeresnek. Segítenek, ha szükségem van rá, vagy csak érdeklődnek. Nekem velük teljes az életem.


Karakai Annát születésnapján megható ünnepségen köszöntötték a gimnáziumban. Volt tanítványai, kollégái rengeteg virággal, versekkel, dalokkal kívántak neki sok boldogságot. Papp József országgyűlési képviselő Hiller István oktatási és kulturális miniszter elismerő oklevelét adta át több évtizedes, nagy szaktudással, emberséggel végzett munkájáért. ˝Amit ott elmondtak, abból csak az évszámok voltak igazak. Az összes többi érdemtelen túlzás˝ – jegyezte meg Panni néni.

Olvasóink írták

  • 1. taryt 2010. január 11. 22:13
    „Szeretettel gratulálok Panni néninek. Ő valóban az a tanárnő volt, aki meghatározó tagja volt az iskolának. Az biztos, hogy a gimis évek alatt szigorú volt, de utána, másképp gondolkodva kiderült: mégis csak az ő módszerei voltak hatékonyak. Így válhatott a hunyadisok Panni nénijévé.
    Megérdemli az elismerést, jó egészséget kíváok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a cseh turista a fürdőben

Évente megduplázódik a vendégéjszakák száma a kapuvári fürdőben. A cég az egyik legnagyobb adózó… Tovább olvasom