Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

A gyed-extra növeli az igényt a bölcsőde iránt Csornán

Az édesanyák egyértelműen anyagi okok miatt döntenek úgy, hogy gyed mellett dolgozni mennek. A csornai Tar család építkezik, Tarné Kocsis Bernadett számára is természetes volt, hogy kisfiát bölcsődébe adja. Szerencsések, mert az édesanya is ott dolgozik.

Bővítené a bölcsődei létszámot a csornai önkormányzat. Egy újabb csoportot nyitnának meg a gyerekek előtt, így tizenöttel több szülő vehetné igénybe a szolgáltatást. Az intézményben úgy tapasztalják, a gyed-extrának köszönhető, hogy egyre többen kérik a bölcsődei felügyeletet.

Némethné Élő Zsuzsanna, a Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője elmondta: jelenleg öt csoporttal és hatvanhárom férőhellyel működik az intézmény. Ha engedélyt kapnak, akkor hetvennyolc kisgyereket fogadhatnának.

– A város képviselő-testülete márciusi, rendkívüli ülésén járult hozzá a bővítéshez – fogalmazott az intézményvezető.

– Következő lépésben a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal engedélyét kell beszerezni a férőhelyszám növeléséhez, majd a megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatalától a működési engedély módosítását kérjük. Ha minden jól megy, július elsejétől már a bővített férőhellyel dolgozunk.

Tarné Kocsis Bernadett és kisfia, Benett. Az édesanya kihasználja, hogy gyed mellett kereshet is.
Tarné Kocsis Bernadett és kisfia, Benett. Az édesanya kihasználja, hogy gyed mellett kereshet is.

Némethné Élő Zuzsanna hozzátette: a 2013-ban lezárt csoportszobát nyitják meg újra. A tárgyi feltételek adottak, a dolgozói létszám két kisgyermeknevelővel emelkedik. Hozzátette: úgy tapasztalják, hogy az édesanyák a gyermekük egyéves kora után visszamennek dolgozni. Így keresik a bölcsőde kínálta lehetőséget.

– Ha az édesanya munkát vállal a gyermek egyéves kora után, gyed-extrában részesül. Azaz a keresete mellett továbbra is kapja a gyermekgondozási díjat. Gyedre akkor jogosult a szülő, ha szülés előtt munkahellyel rendelkezett. A legtöbben a régi helyükre mennek vissza, így nőtt a kereslet a bölcsődei helyek iránt. A hetvennyolc a maximális befogadóképessége intézményünknek, bízom benne, hogy sikerül feltölteni a létszámot. A jelek erre utalnak egyébként, azért is kértük meg az engedélyt – jelentette ki Némethné Élő Zsuzsanna.

Tarné Kocsis Bernadett a Kisalföldnek elmondta: építkeznek, így, miután kisfia betöltötte az egy évet, visszatért munkahelyére.

Szerencsés helyzetben van, mert gyermekétől így sem kellett elszakadnia, mivel a bölcsődében dolgozik. „Nem mindegy számunkra sem, hogy a gyed mellett fizetést is kapok. Építkezünk, minden forintnak helye van" – jegyezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a faluközpont, de elveszhet a megkapott támogatás

A legrosszabb esetben vissza kell fizetnie a támogatást a gyórói önkormányzatnak. A felújított faluközpont pályázatánál gondok adódtak. Tovább olvasom