Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A Gödrök kipucolása közügy lett

Csornán a kis-csornai városrészen tapasztalható illegális szemétlerakás közügy, véli az érintett területek egyik tulajdonosa.

A hulladék egy része már eltűnt Csornán a kis-csornai Gödrök területéről. Az egyik tulajdonos tisztíttatta meg területét. A megyei rendőr-főkapitányság olyan pályázatra számít, amellyel finanszírozni tudja a takarítást. A tulajdonosok a további szemét elhelyezését is szeretnék megakadályozni.

A Kisalföld többször foglalkozott már a kis-csornai városrész égető gondjával. Több ezer köbméternyi illegálisan elhelyezett hulladék halmozódott már fel a területen, elsősorban a „lomizás" melléktermékeként. Néhány hete az önkormányzat egyeztetést kezdeményezett a tulajdonosokkal.

Ez a szeméthegy magánterületen emelkedik.
Ez a szeméthegy magánterületen emelkedik.


Érdeklődésünkre a Győr- Moson-Sopron Megyei Rendőr- főkapitányságon megtudtuk: elsődleges feladatuknak tekintik a terület rendbetételét, az illegális szemetelést elszenvedő tulajdonosokkal közösen képzelik el az elszállítást. A rendőrség a teljes rekultivációt pályázati támogatással valósítaná meg. Ezzel együtt a főkapitányság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Elfogultság miatt a nyomozást lefolytató hatóság kijelöléséről az Országos Rendőr-főkapitányság dönt. Vagyonkezelésükben egyébként mintegy háromhektárnyi terület van. Közleményükben tudatják, minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy a szemetelőket tetten érjék.

A bűncselekmények megelőzéséhez, felderítéséhez – álláspontjuk szerint – jelentős mértékben hozzájárulna térfigyelő kamerák felszerelése. Az önkormányzat ez irányú törekvését a megyei rendőr-főkapitányság támogatja.

Egyértelmű bizonyítékok a lomizásra: osztrák felségjelű autókarosszéria-elem, illetve kibelezett tévékészülékek.
Egyértelmű bizonyítékok a lomizásra: osztrák felségjelű autókarosszéria-elem, illetve kibelezett tévékészülékek.


Az úgynevezett Gödrökben mintegy 13 hektár a Linea Bútor Kft. tulajdonában van. A cég a napokban megtisztíttatta a területét. Nem először, két-három éve ugyanis szintén sok lomot vitettek el az ingatlanról. A vállalkozás ügyvezető igazgatója, Zsadányi László szerint a jelenség, amit Kis-Csornán évek óta tapasztalnak, közügy. Úgy véli, nem egészen sportszerű az ügyben eddig megszólalók részéről, hogy most a tulajdonosokat teszik felelőssé és kötelezik őket a takarításra.
– Szenvedő alanyai vagyunk az eljárásnak. Évek óta ugyanis semmi nem történt azért, hogy megakadályozzák az illegális szemetelést – fogalmazott érdeklődésünkre Zsadányi László.

– Évekig csaknem úgy tűnt, hogy a helyiek természetesnek veszik, hogy itt szemétlerakó működik. Az pedig kiderült, hogy a helyzetet nem tudta kezelni az önkormányzat. A továbbiakban a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni, de ezt egyedül a tulajdonosok nem tudják megtenni. Az lenne a fontos, hogy a városvezetés a kiemelt ügyek közé sorolja a jelenséget, a tulajdonosokkal és az ott lakókkal közösen, egymást segítve, megnyugtató megoldást találva az ügyre. Jó ötlet például a térfigyelő rendszer kiépítése is. Mi annyit tudunk még tenni, hogy bekerítjük a területünket. Bízunk abban, hogy most, a médiafigyelem és az önkormányzat segítségének köszönhetően megakadályozzuk a szemét újratermelődését.

Zsadányi László kérdésünkre hozzátette: vannak elképzeléseik az ingatlannal kapcsolatban. Szeretnék kihasználni az elkerülő, illetve a gyorsforgalmi út közelségét és ipari területként hasznosítanák.
– A szomszédokkal együttműködve aknázhatjuk ki a lehetőségeket – jegyezte meg.

– Cégünk több helyen foglalkozik gyártással, ezért elképzelhetőnek tartjuk, hogy akár Csornán, e területen is egy gyártócsarnokot építsünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tradíció és íjászat

Az elmúlt hét végén ötödik alkalommal rendezte meg hagyományőrző Hany Istók-íjászversenyét a… Tovább olvasom