Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A gazdáknak gondot okoz

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Hanság területén. A természetvédők örülnek a magasabb vízszintnek, ám a gazdáknak ez gondot okoz.
Keddtől másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Hanságban, a Rábca és a Hanság-főcsatorna térségében – tudta meg a Kisalföld Janák Emiltől. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója azt is elmondta, hogy az elmúlt hetek csapadékos időjárása mellett a magasabb győri vízszintek sem teszik lehetővé, hogy a területről a víz lefolyjon.

– A megnövekedett belvíz miatt működtetjük a bősárkányi szivattyútelepet is – tájékoztatott Janák Emil, aki a várható állapotokról elmondta: ha az időjárás a szerdaihoz hasonló marad, vagyis érdemi csapadék nem lesz, a Duna apad, akkor néhány nap múlva megszüntethetik a készültséget. Ha viszont újabb árhullám érkezik, és a dunai szintek nem engedik, hogy a Hanság térségében kifolyjon a víz, a készültség fennmarad. Az igazgató hozzátette: elöntések vannak a területen, a szivattyúzásra is éppen azért van szükség, hogy a növényzetben ne essék kár.

Perlinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park osztályvezetője szerint akkora víz biztosan nincs a területen, ami az élővilág szempontjából a nemzeti parknak problémát okozna.

– A Hanság és a Fertő jelenlegi állapotának szempontjából meghatározó jelentőségű volt, hogy a vizet annak idején elvitték, emiatt van szükség természetvédelemre. Ha viszont többletvizünk van, főleg a védett területeken, az a természetvédelemnek inkább kedvező, mint káros – mondta Perlinger Attila. – A szakaszmérnökséggel korábban már egyeztettünk arról, hogy adhatnak-e pluszbetáplálást a bősárkányi élőhely-rekonstrukciós területünkön amiatt, hogy a befogadókat tehermentesítsék. Nekünk ez problémát nem jelent, hiszen a Hanságban általában a vízhiány okoz gondot.

A Hanság szélén gazdálkodóknak viszont jócskán meggyűlik a bajuk a sok csapadékkal, a belvízzel. Kovács Tamáséknak például Acsalagon volt olyan földjük, ahol vetni sem tudtak.

– Silót szerettünk volna vetni az egyik darabba, de hiába vártuk, hogy eltűnjön a víz, nem volt szerencsénk – panaszolta a fiatal gazda. – A szénával is csak bajunk volt. Ugyan a kaszálást rendben befejeztük a Pordány-tagon, de azóta harminc centimétert emelkedett a vízszint, úgyhogy a rend is víz alatt van, csúszik a bálázás. Tartunk attól, hogy a gabonákkal is megjárjuk, mert a szomszédos területeken vannak a vetések, és félő, hogy azok is víz alá kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülést tart a képviselő-testület

A csornai önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön délután két órától tartja júniusi rendes… Tovább olvasom