Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A gazdák szerint kevés lesz a támogatás

A hazai sertéságazat fejlesztésére törekedik a kormány. Támogatásokat adnak a gazdáknak, hogy ösztönözzék őket a disznótartásra. A termelők szerint azonban kevés esély van az állomány bővítésére.
A sertéstartásra szeretné rávenni a kormány a gazdákat, jelentette ki Budai Gyula. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára múlt héten egy csornai fórumon beszélt erről. A jelenlegi 2,9 milliósról két-három éven belül 6 milliósra szeretnék növelni a hazai állományt. A sertéságazat Kisalföld által megkérdezett szereplői azonban nem sok esélyt látnak erre.

– Aki már egyszer bezárta az ólajtót az utolsó disznó után, nem nyitja ki ismét. Legalábbis a mostani körülmények között semmiképpen nem – jegyezte meg Lengyel Oszkár szili gazdálkodó. Ő tizenöt éve foglalkozik hizlalással, jelenleg hetven kocája van. Volt azonban idő, amikor száztíz anyaállatot tartott. – Igencsak kedvező helyzetet kellene ahhoz teremteni, hogy a kormány tervei megvalósuljanak. Persze a szándék dicséretes, de tartok tőle, hogy az ágazat problémáit csak a kormány nem tudja megoldani.

Budai Gyula tájékoztatása szerint idén összesen 2,6 milliárd forintot biztosítanak a sertéstartó gazdáknak elsősorban állatjóléti és állat-egészségügyi támogatásként. Mindezt nemzeti forrásból. A kétszeres állománybővítést tehát két-három éven belül szeretnék elérni. A politikus hozzátette: eredmény az is, hogy tavaly megállt a sertésállomány csökkenése. „Olyan intézkedéseket hozunk, hogy a gazdáknak érje meg disznóval foglalkozni" – jelentette ki Budai.

Mészáros Sándor: ˝Ha a sertés felvásárlási ára tartósan magas lesz, az a húsboltokban is érezteti hatását.˝
Mészáros Sándor: ˝Ha a sertés felvásárlási ára tartósan magas lesz, az a húsboltokban is érezteti hatását.˝

– Elsősorban a felvásárlási árakat kellene rendbe tenni – reagált az államtitkári elképzelésekre Lengyel Oszkár. – Most négyszáz forint alatt kapunk kilónként a disznóért. Öt-hatezer forintos gabonából, tizennégyezer forintos szójából ezt nem lehet kigazdálkodni. Az energia- és üzemanyagárakról nem is beszélve. Ahhoz, hogy azt a bizonyos bezárt ólajtót újra kinyissák a gazdatársak, legalább négyszázötven-ötszáz forintos felvásárlási árat kellene biztosítani. Erre nem látok esélyt. Manapság csak a megszállottak foglalkoznak sertéssel. A fiaim azt szokták mondani, nálunk is csak azért vannak disznók, mert nekem ez a hobbim. Igazuk is van, hiszen az állattartást tulajdonképpen a növénytermesztésből finanszírozzuk. Piacgazdaságban élünk, így a kormánynak túl sok eszköze nem lehet. Ha csak úgy nem, hogy a támogatásokat növelik, mint nyugati kollégáinknak. Én magam sem tervezem, hogy bővítem az állományt, noha helyem lenne hozzá. Bizakodni persze lehet, de a remény igencsak halovány.

Lengyel Oszkár hozzátette: az értékesítéssel talán nem is lenne gond, ha tényleg emelkedne az állomány. Az orosz piac ugyanis komoly felvásárlóerőt jelentene.

A sertéságazat jelenlegi helyzetéről Mészáros Sándor rábapordányi húsipari vállalkozó véleményét is megkérdeztük. Elismeri, a mostani felvásárlási árak nem kedveznek a gazdáknak. Ám, ha hosszú távon jelentkezne az elvárt, a feldolgozók szempontjából magas ár, az a boltokban is jelentkezne.

– Nyilván a húsboltokban is emelkednének a fogyasztói árak – fogalmazott Mészáros Sándor. – Ha a kormány valóban az állomány fejlesztésén gondolkodik, azt egyféleképpen érheti el. Ha a termelők megkapják azokat a támogatásokat, melyekkel például Dániában vagy Hollandiában egészítik ki jövedelmüket. Az tény, hogy a sertések száma az országban jelentősen csökkent. Amikor vállalkozásomat indítottam, több kisebb gazdával, őstermelővel voltam kapcsolatban. Ma már ezt nem tehetném meg, mivel a háztáji tartás eltűnt. Most két nagyobb mezőgazdasági vállalkozás szállítja a disznót cégemnek.Olvasóink írták

  • 1. Zetoros 2013. január 31. 22:31
    „Minden 130kg sertés 8000-10000ft mínuszt termel . Egy 105kg-os sertés felvásárlási ára 38000ft ebből lehetetlen előállítani. Hamarosan a sertést is az állatkertbe mutogatják mert már senki nem akarja tartani.Az állát jóléti támogatás is csak a nagyüzemnek kedvez , mert a "Pista bácsi" tíz sertésre nem tudja majd felvenni(a sok papír munka véget, meg nem is érti hogy mit kell csinálni) és ezért nem is fog tartani. Akik nem ÁFÁ-ak mindent bruttóba kell megvásárolni . A gabona 7000ft/q ,szója 20000ft/q és a premix 25000ft-tól 70000ft-ig/q .Mikor a sertés elkészül meg 7% kompenzáció jár. Szerintem a feldolgozok annyi hasznot akarnak eltenni egy sertés után mint a termelő.Pedig a termelő 5-6 hónapig tartja ,a feldolgozó meg max. 3 óra alatt végez vele és majd 3-4-5 hét után majd fizet ,ha fizet mivel most is volt rá példa.Sok kitartást kívánok minden sertéstartónak, a feldolgozok meg úgy is kitalálnak majd valamit hogy miért emelnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztettek a rábapordányi önkéntes tűzoltók

Támogatásokból fejlesztette eszközállományát tavaly a rábapordányi tűzoltó-egyesület. Tovább olvasom