Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A gazdák megkapják pénzüket ?

Még idén eladják a MiZo Rt. – t – jelentette be a felszámoló Vectigalis Rt. elnök – igazgatója. Dr. Varga Jenő beszélt arról is, hogy hazai és külföldi vevők egyaránt jelezték vásárlási szándékukat. Mivel szerinte egyben értékesebb a cég, ezért így kívánják eladni.
Tejporgyár: Megmaradnak a munkahelyek.
– Milyen évet zárt a MiZo ?
– Ritka, hogy felszámolás idején egy cég növelni tudja az árbevételét és mindezt nyereségesen tegye. A MiZo Rt. ezt olyan piaci viszonyok között érte el, ahol öldöklő verseny folyik minden egyes négyzetcentiméterért az áruházak polcain. Mi növeltük a részesedésünket, 23 milliárd forintos árbevétellel, valamint 124 millió forintos nyereséggel zártuk az elmúlt évet. Emellett tavaly több száz millió forintot költöttünk fejlesztésre és ez sem egy felszámolási szituációra jellemző. Új termékekkel, új gépekkel, kutatási eredményekkel, a meglévő berendezések korszerűsítésével tudjuk csak tartani, illetve javítani ezt a minőséget. A felszámolás kezdetén napi százezer liter tejről indultunk, ma naponta több mint ötszázezer litert vásárolunk fel. A bizalmat sikerült visszaszerezni, hisz az elmúlt két évben egyszer sem késtünk a fizetéssel, precízen, pontosan teljesítettük kötelezettségünket.
– Most viszont azt hallani, hogy eladó a MiZo Rt.
– A MiZo Rt.-nél befejeződött a reorganizáció, a cég életerős, a gyümölcs megérett, így eladósorba került. Várhatóan március 14-én nyilvánosságra kerül a cégeladási hirdetés. Jelenleg versenyeznek a MiZo Rt.-ért, ezért remélem, jó áron sikerül eladni.
– Kik a potenciális vevők ?
– Hazaiak és külföldiek is érdeklődnek. A legkedvezőbb ajánlatot választjuk. Feltételeink mindenkire egyformán vonatkoznak. Megítélésem szerint egyben értékesebb a cég, mint külön-külön, tehát első ütemben egyben kíséreljük meg eladni. Úgy vélem, ez sikerülni is fog.
– Mi lesz a gazdák járandóságával ? Hozzájuthatnak-e a pénzükhöz ?
– A hitelezők igényét a vételár nagyságától függően elégítjük ki, ám az idő rövidsége miatt nem kívánok jósolni. A felszámolás kezdete után néhány hónappal másfél milliárd forintot kínáltak a cégért és annál drágábban nem lehetett volna eladni. Ehhez képest mostanra jelentősen nőtt a MiZo Rt. értéke és ez nyújthat fedezetet a hitelezői igények egy részének kielégítésére.
– Mikor kerülhet birtokon belül az új tulajdonos ?
– Ez a tárgyalásoktól függ, de mindenképpen az idén.
– Úgy gondolom, nincs olyan érdeklődő, akinek ez a szándéka. Annak érdekében, hogy a hazai áruházak polcain, továbbá Amerikában, Japánban továbbra is ott legyenek a cég termékei, ahhoz termelni kell. Minden jel arra utal, hogy a céget, a termelést akarják megvenni és biztos vagyok abban, hogy a MiZo márkanevet is megtartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagymások: jó hírek nélkül

Hagyományos szakmai napját tartotta a minap Bősárkányban a Hagyma Terméktanács, ahol bemutatkoztak… Tovább olvasom