Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A gazdák idén a repcében bíznak

A kisebb gazdák, de a nagyobb társaságok is növelték a termésterületüket, mivel bíznak a jó felvásárlási árban.
A rábaközi gazdák idén a repcében bíznak. A megszokottnál jóval nagyobb területen vetették a növényt a páli Mezőgold 21. kft. földjein is. Németh Imre ügyvezető először az időjárásról beszélt a Kisalföldnek.

– Hat hete nem volt csapadék, ami nagyon megviselte a növényeket. A hét eleji eső az utolsó pillanatban érkezett és még segített a termelőknek. A repcére igencsak kellett a csapadék, jobban kitelnek a vesszők, jobb lesz a szemesedés. Idén 152 hektár repcét vetettünk, tavaly még csak 60 hektárral foglalkoztunk.

Németh Imre elmondta: a bioetanol- és biodízel-előállítás miatt kedvező piaci lehetőségek mutatkoznak. A páli cég 256 eurós tonnánkénti ajánlatot kapott a felvásárlótól. Szerződést is kötöttek, így bíznak benne, jó bevételt érnek el.

– A kelőfélben lévő kultúrákat jobban megviselte a csapadékszegény időjárás, elsősorban a cukorrépát. Nagyon heterogén a kelés, vannak olyan területek, ahol egészen tűrhető a helyzet, máshol hiányos a vetés, éppen ezért a gyomirtás is nehézkes. A cukorrépával egyébként úgy vagyunk, hogy nem hagyjuk abba, amíg a petőházi gyár működik. A kapcsolatunk korrekt az üzemmel, bár a jövedelmezőség megkérdőjelezhető. Ebben az évben is árcsökkenésre számíthatunk. El kell mondanom, hogy a tavalyi kiegészítő kvótatámogatást megkaptuk.

– A gabonáknak tényleg az utolsó huszonnégy órában jött az eső. A zászlós levél már megjelent, úgy indultak a növények, hogy lassan a kalászhányás következik. Még bízhatunk. Vannak persze olyan területek, ahol már a csapadék sem segített. Ha elfogadható ára lesz a búzának, akkor még jól jöhetünk ki a helyzetből. Az őszi árpáknál a kalász fejlődésnek indult, de a szemesedés miatt nagy jelentősége van a kapott víznek.

Németh Imre hozzátette: az időjárás miatt költségesebb a vetések kezelése is, például a gyomirtás, ugyanakkor a felvásárlási árak általában csökkennek.

Nemcsak a „nagyok" vágtak bele jelentősebb területen a repcetermesztésbe, hanem a magángazdák is. Kovács Tamás Acsalagon először vetett, tizenöt hektárba. Ő azt mondja, próbálkozott.

– Napraforgót a vetésforgó miatt már nem vethettünk, ezért kipróbáltuk a repcét – mondta. – A termés egyelőre jónak ígérkezik, de a csapadék még hiányzik. Szerződést kötöttünk a felvásárlóval, de konkrét árról egyelőre nem tudok beszámolni. A napokban azt hallottam, hogy mivel az országban jelentős területen vetették a növényt, a felvásárlási ár csökkenhet. Annak ellenére, hogy idén a repce lett a slágernövény, bízom benne, hogy nyereséges lesz a termesztés.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyóró és Cirák közösen takarított

Gyóró önkormányzatának munkatársai az útkarbantartók segítségét kérve megtisztították a falut és… Tovább olvasom