Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

A gazda vadászkése is ihlethette az ételt

A Kisalföld egyik olvasóját az „Ilyenek vagyunk, kapuváriak” plakát megihlette és beküldte a kapuvári bicskás szelet tálalásának eredetét.


– A kapuvári bicskás tál vagy bicskás szelet a huszadik század elejére nyúlik vissza – írta olvasónk. Úgy tudni, a volt asztalosüzem helyén állt egykori Zöldfa vendéglőben készítette a vendéglős felesége az ételt.

A többszeletes – pácolt sertés- és marhaszelet, sertés- vagy marhamáj – étel fatálon, szezonjában salátaágyon, máskor savanyítottkáposztalevél- ágyon, gazdagon halmozott köretre került, erre tették a sült szalonnát és abba beleszúrták a fanyelű, színes motívumokkal festett „bugylibicskát”. Az ételt később átvette a többi neves helyi étterem is (Solymosi, Ivik, Mézes vendéglő, Jókuti, Én Szálló étterme).

Az étel esetleges eredetéről a XVIII. századból van olyan említés, amikor egy nagy vadászat után az elkészített kisvadak egészben, a nagyvadak részeikre bontva kerültek az asztalra, és a házigazda monogramjával ékesített vadászkése vagy tőrje került a hús tetejére, szeletelés céljára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenéves a bogyoszlói néptáncegyüttes

Negyvenedik születésnapját ünnepli a bogyoszlói Rábaköz néptáncegyüttes. A faluban jellegzetes… Tovább olvasom