Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A gázár- és áfanövekmény is terheli a távfűtési számlákat

Csornán a hét második felében, ha az időjárás hidegebbre fordul, az esti és a reggeli órákban melegítik a lakásokat.
A kellemes október eddig kímélte a pénztárcánkat, hisz nem kellett a lakásokat fűteni. Szabó Istvántól, a Csornahő Kft. igazgatójától az iránt érdeklődtünk, mikor kezdik a távfűtést a városban.

– Felkészítettük rendszerünket a téli üzemvitelre – kezdte Szabó István. – Fűtőművünkben, hőközpontjainkban, vezetékrendszerünkön az üzleti tervünkben rögzített karbantartásokat elvégeztük. Rendkívüli, előre nem látható feladatunk nem volt.

Azt tervezzük, hogy a hét második felében, amennyiben az időjárás hidegebbre fordul, melegüzemi próbák keretében az esti és a reggeli órákban kissé melegítjük a lakásokat.

Természetesen indokolt esetben folyamatosan fűtünk, ám ha a külső hőmérséklet napközben emelkedik, az automatikák csökkentik a fűtést. Lakossági fogyasztóknak ezt külön nem kell kérni, hisz szeptember 15-től fűtenünk kell, ha az időjárás ezt szükségessé teszi. A saját hőközponttal rendelkező teljesítménydíjas fogyasztók az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően maguk döntenek a szolgáltatás igénybevételéről.
Az igazgató elmondta: földgázt és fűtőolajat használnak hőenergia-termelésre. Remélik, hogy a tél folyamán a földgázellátásban nem lesznek zavarok. A fűtőolajtartályaik tele vannak és a mennyiséget folyamatosan a maximum közelében kívánják tartani. Annak ellenére is, hogy a készletezés komoly pénzügyi terhet jelent. De – miként a cégvezető fogalmazott – az ellátás biztonságát szem előtt kell tartaniuk. Esetleges gázkorlátozás esetén az energiatermelést rövid időn belül teljes mértékben át tudják állítani fűtőolaj-tüzelésre. Így akár több héten keresztül is fenntartható a korlátozás nélküli szolgáltatás.

– Nemcsak a szén és a tűzifa, hanem a földgáz s a fűtőolaj ára is jelentősen emelkedett – tette hozzá Szabó István. – Köztudott, hogy augusztus elsejétől a közvetlen földgázas lakossági fogyasztók esetében 1500 köbméter felhasználásig 24, 3000 köbméterig 42, ezen mennyiség felett 39 százalékkal emelkedett a földgáz ára. Szeptember elsejétől az 5 százalékos áfanövekedés is terheli a végszámlákat. Az óránkénti 500 köbméter feletti nagyfogyasztók esetében – amilyenek mi is vagyunk – a drágulás mértéke 14,5 százalék. Megjegyzem, hogy a korábbi áremelések esetében részben a nagy- és ipari fogyasztókkal fizettették meg a mérsékeltebb lakossági áremeléseket. Helytelen volt ez az eljárás. A háztartási fogyasztóknál a támogatás mértéke jelentősen csökkent, ami további áremelkedést okoz. Lakossági fogyasztóink hődíja így közel 25 százalékkal emelkedik. Összességében a számla végösszege – mivel alap- és hődíj összetevőkből állnak – ezen hatások eredőjeként a különböző fogyasztói csoportoknál a fogyasztás függvényében elérheti a 15 százalékos növekményt is, annak ellenére, hogy az alapdíj nem emelkedik. A nem lakossági fogyasztók esetében ez a mérték kisebb. Most már tapasztalható, hogy a magasabb energiahordozó-költség felerősíti a pazarló energiafelhasználás megszüntetésének igényét. A fogyasztói közösségek is sokat tehetnek ennek érdekében – nyilatkozta a Csornahő Kft. igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét év után változtatott Kapuvár

"Bár néhány helyről ellenkampányt is éreztem, azt hiszem, a választás végeredménye számomra is várható volt. Amikor ’94-ben megválasztottak, ugyanazt mondtam, amit most, döntött a nép. Bár a kapuvári választásra is rányomta bélyegét az országos politika, emellett úgy érzem, a helyiek mindenképpen változást akartak a város vezetésében." Tovább olvasom